Τσίπρα: «Τώρα που έκλεισε η αξιολόγηση πάει η μυθολογία του φόβου. Στο διάστημα που μεσολάβησε από το Eurogroup τα γεγονότα δεν προσφέρονται για επικινδυνολογία»«Τώρα έχουμε συμφωνία και κατά γενική ομολογία καλή συμφωνία, άρα αυτός που πρέπει να απολογηθεί είναι οι ψευδοπροφήτες της καταστροφής. Τώρα που έκλεισε η αξιολόγηση πάει η μυθολογία του φόβου. Στο διάστημα που μεσολάβησε από το Eurogroup τα γεγονότα δεν προσφέρονται για επικινδυνολογία» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της πρωτολογίας του στην πρo ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν καθημερινό ράλι στις αγορές και είναι στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009. Η πορεία του Χρηματιστηρίου δείχνει ότι η σταθερότητα έχει αποκατασταθεί. Ο οίκος Moodys αναβάθμισε την οικονομία» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«H ελληνική οικονομία διορθώνει τη θέση της και σύντομα θα έχει επανέλθει σε ανταγωνιστικά επίπεδα ως προς τον δανεισμό της. Τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας δεν αντιστοιχούν στα μεγέθη δανεισμού της. Υπερβαίνουμε κατ’ εξακολούθηση τους στόχους του προγράμματος. Όλοι οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας αποδεικνύουν τη θετική της προοπτική» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Τι σημαίνει, όμως, ότι απουσιάζουν οι πολιτικοί παράγοντες που παραμόρφωναν την εικόνα της χώρας;».

«Η απόφαση του Eurogroup έδωσε τις απαντήσεις και είναι σε πλήρη αντίθεση με τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης, ότι δεν πήραμε τίποτα. Η απόφαση του Eurogroup αποτελεί ένα θετικό πρόσημο, περιλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις για το ελληνικό χρέος» είπε ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ΝΔ είχε δεσμεύσει τη χώρα για πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2030»

«Οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου δεν θα πρέπει από το 2018 να ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ. Έχουμε όριο ως προς τις ετήσιες ανάγκες του χρέους μας, που δεν θα ξεπερνάμε ό,τι και αν συμβεί» είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Ως προς τα πλεονάσματα του μεσοπρόθεσμου διαστήματος έχουμε συμφωνήσει. Με τη συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα 2% μετά το 2022. Από την πλευρά της η ΝΔ είχε δεσμεύσει τη χώρα για πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2030».

«Με δεδομένα τα πρωτογενή πλεονάσματα, περιγράφονται με πλήρη σαφήνεια τα εργαλεία που θα χρειαστούν ώστε οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να μην υπερβαίνουν αυτό το ταβάνι» επεσήμανε.

«Στα διαθέσιμα εργαλεία εντάσσεται και η ρήτρα ανάπτυξης που απαιτούσε η ελληνική πλευρά από το 2015. Σύμφωνα με αυτήν, αν η ανάπτυξη είναι χαμηλότερη από τις προβλέψεις θεσμών και ESM, θα έχουμε αυτομάτως μεγαλύτερη περίοδο χάριτος στις πληρωμές επιτοκίων» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Υπάρχει δέσμευση για τη δημιουργία αποθεματικού για τη στήριξη των ελληνικών ομολόγων και δεσμεύσεις για παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας«Έχουμε σαφείς δεσμεύσεις από την πλευρά των εταίρων για την επιστροφή της χώρας στην αγορά»

«Όποιος επιθυμεί μπορεί να προσδιορίσει τα μέτρα ρύθμισης του χρέους που θα εφαρμοστούν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος κοιτώντας τη σχετική εξίσωση» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Μας λένε για την υπόσχεση του 2012, έχουμε ακούσει αυτό το επιχείρημα. Εκεί μιλούσαμε για συζήτηση. Εδώ έχουμε συγκεκριμένα πράγματα. Σαφείς δεσμεύσεις από την πλευρά των εταίρων για την επιτυχή επιστροφή της χώρας στην αγορά χρήματος» πρόσθεσε.

«Υπάρχει δέσμευση για τη δημιουργία αποθεματικού για τη στήριξη των ελληνικών ομολόγων και δεσμεύσεις για παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του.

«Το υποτιθέμενο success story της περιόδου εκείνης του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου να συγκριθεί με τα πραγματικά στοιχεία»

«Θέλετε να αποκρύψετε την εικόνα της Ελλάδας ταλαιπωρημένης μεν από την κρίση και τις θυσίες του λαού, μια Ελλάδα όμως που η εικόνα της δείχνει ότι γυρίζει επιτέλους σελίδα. Που κάνει βήματα προς το μέλλον και όχι προς το παρελθόν. Γιατί άκουσα το επιχείρημα ότι τα βήματα που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες μάς οδήγησαν απλά εκεί που ήμασταν με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ας πούμε, λοιπόν, την αλήθεια κ. Μητσοτάκη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Το υποτιθέμενο success story της περιόδου εκείνης του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου να συγκριθεί με τα πραγματικά στοιχεία. Ας τα συγκρίνουμε. Ας ξεκινήσουμε από τα πρωτογενή πλεονάσματα. Το 2014 καταφέρατε να πέσετε έξω από τoν στόχο κατά 1,3% του ΑΕΠ και φέρατε πλεόνασμα μόλις 0,2%.

»Ας μιλήσουμε για την απασχόληση. Πόση η ανεργία που παραλάβαμε θυμάστε; 27% με συνολική απώλεια κατά τη διετία Σαμαρά πάνω από 250.000 θέσεις εργασίας. Φανταστείτε να μην ήταν και success story.

»Ας μιλήσουμε για ρευστότητα που παραδώσατε τα ταμεία άδεια. Να μιλήσουμε για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων που είχατε συμφωνήσει για την τριετία 2015-2018 που αν δεν τα αλλάζαμε θα οδηγούσε σε απώλεια περίπου 20 δις από την ελληνική οικονομία» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Όλοι γνώριζαν και κυρίως εκτός της χώρας, οι επενδυτές, ότι η επιστροφή της χώρας ώστε να δανείζεται με τις δικές της δυνάμεις δεν ήταν δυνατόν να επιτευχθεί χωρίς ρύθμιση του χρέους. Επιλέξατε όμως τότε να δουλέψετε όχι προς όφελος της χώρας αλλά για ένα επικοινωνιακό αφήγημα. Δεν σας ενδιέφεραν τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν για να δημιουργήσουν συνθήκες ασφάλειας στις αγορές. Δεν είχατε στα χέρια καμία δέσμευση» δήλωσε ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

«Ήταν και παραμένει απόλυτη προτεραιότητα η διάσωση της Υγείας»

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σημειώνοντας ότι ήταν και παραμένει απόλυτη προτεραιότητα η διάσωση της Υγείας, σε αντίθεση με τους προηγούμενους, οι οποίοι είχαν ως προτεραιότητα την κατάρρευσή της.

Τόνισε ότι ο επόμενος μεγάλος στόχος για την Υγεία είναι έως το τέλος του 2017 να έχουν τεθεί σε λειτουργία 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε 80 διαφορετικές περιοχές της χώρας.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αποκαλύπτεται από την Εξεταστική για τα σκάνδαλα στην Υγεία ότι «για πολλούς από εσάς δεν υπήρχε θέμα αγωνίας για το πώς θα νοσηλευτείτε ή πώς θα πληρώσετε τα νοσήλια, γιατί νοσηλευόσασταν τζάμπα στο ”Ντυνάν” εις υγείαν των κορόιδων».

Γιάννης Δραγασάκης - Αλέξης Τσίπρας

Δημήτρης Τζανακόπουλος - Αλέξης Τσίπρας

«Αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ναι, απέναντι στα συμφέροντα της πατρίδας, όχι»

«Έχουμε την εντολή και το καθήκον να εξαλείψουμε την ακραία φτώχεια και θα το κάνουμε πράξη» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ασκώντας δριμεία κριτική στη ΝΔ, τόνισε ότι «οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ είναι τόσο σαφείς όσο σαφής ήταν και θα είναι πάντα η διαφορά ανάμεσα στις πολιτικές κοινωνικής προστασίας και τον νεοφιλελευθερισμό».

«Για να δανειστώ μια φράση της κας Γεννηματά, που δεν είμαι σίγουρος αν την εννοούσε όταν την είπε, πράγματι, κ. Μητσοτάκη, μας χωρίζει πολιτική άβυσσος από το πρόγραμμά σας και την πολιτική σας» υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο λαός γνωρίζει ότι με το πρόγραμμα και τις θέσεις της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να πείσει κανέναν άλλον πέρα από έναν σκληρό πυρήνα της ΝΔ και όχι των παραδοσιακών ψηφοφόρων.

Τσίπρας: «Σας ξέρει καλά ο λαός και σας έχει δοκιμάσει. Να προσποιείστε το καινούργιο εσείς ειδικά είναι το τελευταίο στο οποίο μπορείτε να επενδύσετε. Τώρα δεν μπορείτε να επενδύσετε ούτε στην καταστροφολογία»«Σας ξέρει καλά ο λαός και σας έχει δοκιμάσει. Να προσποιείστε το καινούργιο εσείς ειδικά είναι το τελευταίο στο οποίο μπορείτε να επενδύσετε. Τώρα δεν μπορείτε να επενδύσετε ούτε στην καταστροφολογία. Σας έχει μείνει να επενδύετε σε μια τεχνητή πόλωση, τη στοχοποίηση και τη λασπολογία απέναντι σε κυβερνητικά στελέχη και τη δημιουργία κοινωνικών εντάσεων» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ για την υπόθεση «Noor 1», το ζήτημα της απεργίας των συμβασιούχων εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων και την εκδήλωση αστυνομικών στα Εξάρχεια.

Απευθυνόμενος προς τα έδρανα της ΝΔ και τον πρόεδρό της, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «εδώ και δύο εβδομάδες δίνετε την εικόνα μιας παράταξης που δεν έχει προσανατολισμό και καθοδηγείται από την ξεχωριστή και έξαλλη ατζέντα του αντιπροέδρου σας, του κ. Γεωργιάδη. Κύριε Μητσοτάκη, σας λέω ευθέως, αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ναι, αντιπολίτευση όμως απέναντι στα συμφέροντα της χώρας και της κοινωνίας, απέναντι στα συμφέροντα της πατρίδας, όχι, κ. Μητσοτάκη. Δεν θα σας το επιτρέψουμε ούτε εμείς ούτε ο ελληνικός λαός. Δεν θα σας επιτρέψουμε να υπονομεύετε τη μεγάλη εθνική προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση».

Η πρωτολογία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα:

Zougla newsroom

Πηγή φωτό: Eurokinissi

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης