Στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και στις «μάχες που έδωσε η κυβέρνηση» αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής πριν από την ψηφοφορία για τα μέτρα του μνημονίου.

«Εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης κάθε περιθώριο ρευστότητας χωρίς δανεισμό… Και εφόσον οι δανειστές επέλεξαν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση η απόφαση που λάβαμε ήταν μια αναγκαστική επιλογή» είπε ο πρωθυπουργός. Εν συνεχεία ξεκαθάρισε πως το δίλημμα που ετέθη «δεν ήταν μνημόνιο ή χρεοκοπία, ήταν μνημόνιο με ευρώ ή μνημόνιο με δραχμή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξαπέλυσε πυρά στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας πως «επιμένει, θέτοντας προσχήματα για να μην επιτευχτεί αυτή η συμφωνία».

«Σήμερα κλείνει ένας πρώτος κύκλος μιας σκληρής επίπονης, εξαντλητικής διαδικασίας που ξεκίνησε στις 25 Γενάρη με τη συγκρότηση αυτής της κυβέρνησης. Σήμερα έχουμε ένα εντελώς νέο οικονομικό και πολιτικό τοπίο και με βάση την πραγματικότητα οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος σε όσους τον κατηγορούν για το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο κ. Τσίπρας είπε: «Ζήτησα να μου καταθέσουν εναλλακτική λύση. Προφανώς δεν είναι λύση το να καταγγέλλουμε το χρέος και όσο περισσότερο το καταγγείλουμε να πιστεύουμε πως θα μειωθεί» είπε, αφήνοντας αιχμές για την Επιτροπή Αλήθειας του Δημοσίου Χρέους που συστάθηκε με πρωτοβουλία της Προέδρου της Βουλής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Να θυμίσω ότι η επιλογή να μην προχωρήσουμε στην χρεοκοπία ή στο μνημόνιο με δραχμή δεν ήταν μια επιλογή της στιγμής» συνέχισε ο πρωθυπουργός και υπερασπιζόμενος την απόφασή του για συμβιβασμό είπε:

«Oι επιλογές μας ήταν περιορισμένες. Διεκδικήσαμε το δίκαιο ελληνικού λαού σε έναν αγώνα που ήμασταν μόνοι και απομονωμένοι. Δώσαμε δύσκολες μάχες εξ ονόματος του ελληνικού λαού που αφορούν ταυτοχρόνως και πολλούς λαούς της Ευρώπης. Η Ελλάδα αποτελεί εμπροσθοφυλακή μιας προοδευτικής Ευρώπης που διεκδικεί επίμονα εναλλακτική πορεία στους συσχετισμούς».

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του εξήγησε τους λόγους που αποφασίστηκε ο συμβιβασμός λέγοντας:

«Μπροστά στο τελεσίγραφο της 12ης Ιουλίου για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη πήραμε την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό να παραμείνουμε ζωντανοί και να συνεχίσουμε τον αγώνα αντί να επιλέξουμε να αυτοκτονήσουμε. Δεν μετανιώνω ούτε που πάλεψα προκειμένου να υπερασπιστώ το δίκαιο του λαού, ούτε που αποφάσισα τον συμβιβασμό έναντι του ηρωικού χορού του Ζαλόγγου. Δεν θριαμβολογούμε ούτε και θρηνούμε για αυτή τη δύσκολή συμφωνία, ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσαμε με δεδομένους τους σημερινούς συσχετισμούς στην Ευρώπη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης