«Μπορώ να εγγυηθώ ότι δεν θα πω στους πολίτες ποτέ ψέματα. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου να περάσει ασφαλώς η περιπέτεια με τους καλύτερους όρους. Δεν έχω προλάβει να αγαπήσω την καρέκλα μου και δεν την βάζω πάνω από τον λαό», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

«Μένουμε Ευρώπη, αλλά δεν θέλουμε απλά να μένουμε στην Ευρώπη, θέλουμε να ζούμε στην Ευρώπη, ως ισότιμα μέλη και όχι ως φτωχοί συγγενείς», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όταν βρίσκεται κανείς σε μια ιστορική στιγμή και του τίθεται ένα τελεσίγραφο, είχα τρεις επιλογές: Να μην πρωτοτυπήσω και να το δεχθώ παίρνοντας στους όμους μου την ήττα της ελπίδας, να πάω σε ρήξη τυφλή ή να δυναμώσω την ύστατη προσπάθεια να βρεθεί μία καλύτερη συμφωνία μέσω της δημοκρατικής οδού», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στο διακύβευμα του δημοψηφίσματος ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν είναι για το ευρώ. Το ερώτημα είναι για τη συγκεκριμένη πρόταση. Κάποιοι αλλάζουν σκόπιμα το ερώτημα. Το ελληνικό κοινοβούλιο είναι αρμόδιο να αποφασίσει το ερώτημα που θα θέσει προς τον λαό. Ο ελληνικός λαός δεν θα ξεγελαστεί παρά το όργιο κατατρομοκράτησης. Κάποιοι επιλέγουν να θέσουν το ερώτημα ναι ή όχι στην Ευρώπη για να πάρουν την απόφαση που επιθυμούν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η απάντηση είναι “ναι” ή “όχι” στη συγκεκριμένη πρόταση. Εμείς δεν θέλουμε μία οποιαδήποτε λύση, θέλουμε μία βιώσιμη λύση. Ένα ισχυρό όχι, αυξάνει τη διαπραγματευτική μας ισχύ για μία βιώσιμη λύση. Πριν ακόμα φτάσει ο λαός στην κάλπη υπάρχουν ήδη σημεία υποχώρησης από τους δανειστές μας. Κορυφαίοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα έχει δίκιο».

«Έχω κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να διεκδικήσω μία συμφωνία που θα δίνει διέξοδο από την κρίση. Να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη με μέτρα σκληρής λιτότητας, να έχουμε επαρκή χρηματοδότηση και διευθέτηση του χρέους. Επιθυμούμε να έχουμε ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. 

«Από την πρώτη στιγμή θέλαμε να παντρέψουμε τη δημοκρατία, τη λαϊκή ετυμηγορία, με τον σεβασμό στους κανόνες της ευρωζώνης. Ωστόσο, δεν μπορούμε να δεχτούμε μέτρα χωρίς διευθέτηση του χρέους».

«Είχαμε ένα τελεσίγραφο που έπρεπε να απαντήσουμε σε 48 ώρες. Εξάντλησα όλες τις αντοχές τις ανθρώπινες και τις αντοχές της οικονομίας. Δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας αυτό. Έφυγα από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης όταν από την άλλη πλευρά υπήρχε τελεσίγραφο», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στις διαφορές μεταξύ Αθήνας και πιστωτών, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «ο Γιούνκερ είπε ότι η διαφορά μας είναι 60 εκατ. ευρώ, όμως ξέρει ότι οι διαφορές μας είναι πολύ σημαντικές. Δεν δεχόμαστε ότι για να έχουμε συμφωνία πρέπει να διατηρούμε τον εργασιακό μεσαίωνα χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις ενώ σε άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχουν. Δεν δεχόμαστε ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και κατάργηση ΕΚΑΣ. Δεν δεχόμαστε να στοχοποιούν επαγγελματικές ομάδες. Δεν δεχόμαστε μέτρα που πλήττουν τους αγρότες και τους κατοίκους των νησιών. Δεν δεχθήκαμε να αυξήσουμε 10 μονάδες το ΦΠΑ στην εστίαση και 13 στα ξενοδοχεία».

«Θέλουμε ένα ασφαλές δανειοδοτικό πρόγραμμα. Χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους.  Η πρόταση που κατέθεσαν οι θεσμοί δεν περιλαμβάνει διευθέτηση του χρέους. Βρεθήκαμε μπροστά σε μία κρίσιμη ιστορική απόφαση. Ή θα δεχόμασταν το τελεσίγραφο προδίδοντας τον λαό, φέρνοντας πίσω μια πρόταση αδιέξοδη που δεν χρηματοδοτεί την ανάπτηξη και δεν διευθετεί το χρέος», πρόσθεσε.

«Πριν από λίγο το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι η χώρα χρειάζεται κούρεμα χρέους, 20ετή περίδο χάριτος και ισχυρό πακέτο ανάπτυξης. Αυτά σε εμάς, όταν διαπραγματευόμασταν το ΔΝΤ δεν τα είπε», υπογράμμισε.

«Είμαι εδώ και πέντε μήνες απόλυτα ειλικρινής απέναντι στον λαό. Δεν σκέφτηκα ούτε στιγμή να γυρίσω πίσω με ένα μη βιώσιμο πρόγραμμα και να πανηγυρίζω ότι κέρδισα. Είναι προφανές ότι δεν κέρδισα. Δεν έφτασα σε συμφωνία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Μας είπαν “πάρτε ένα πρόγραμμα μέτρων που θα φέρει νέα ύφεση, χωρίς να σας εξασφαλίζουμε ανάπτυξη”. Το δημοψήφισμα και το ισχυρό όχι στις μη βιώσιμες προτάσεις είναι η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με άλλους όρους.

Μιλώντας για τις κλειστές τράπεζες και τις ουρές στα ΑΤΜ, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «είναι εικόνες ντροπής για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Αυτό συνέβη επειδή η ΕΚΤ διέκοψε τη ρευστότητα, όταν το Eurogroup απέρριψε το αίτημά μας για ολιγοήμερη παράταση. Είναι μία εκδικητική αντίδραση των εταίρων. Δεν θέλησαν να δώσουν δικαίωμα στον λαό να προσφύγει στη δημοκρατική διαδικασία χωρίς παρεμβάσεις. Υπάρχει αυτές τις μέρες όργιο παρεμβάσεων και κατατρομοκράτησης. Η ΕΚΤ έπραξε με βάση τους κανόνες, έπειτα από την πρωτοφανή απόφαση του Eurogroup».

«Βλέπω έναν ώριμο λαό, ψύχραιμο που ταλαιπωρείται. Ωστόσο αυτές οι εικόνες μεγενθύνονται. Δεν υπάρχει καμία δεοντολογία στα ΜΜΕ. Πρέπει να δώσουμε την αντικειμενικότητα στον λαό να αποφασίσει. Το συλλαλητήριο του όχι υποβαθμίστηκε αντiδεοντολογικά από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Η διαίρεση του λαού διαρκεί μέχρι να πάμε στην κάλπη. Την επόμενη μέρα είμαστε όλοι μαζί. Ζητάνε από τον λαό να ψηφίσει ναι σε όλα ενώ ξέρουν πόσο βαριά είναι τα μέτρα. Εγώ θέλω οι πολίτες να αποφασίσουν ελεύθερα. Ο λαός αυτές τις μέρες ζει τον εκβιασμό που ζω πέντε μήνες», πρόσθεσε.

«Είχαμε μια αέναη διαδικασία διαπραγμάτευσης με δική τους ευθύνη, προκειμένου να μας αναγκάσουν να προσχωρήσουμε απολύτως στις θέσεις τους. Γιατί να εκλέγουμε πρωθυπουργούς αν δεν σέβονται τη λαϊκή ετυμηγορία;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

«Πιστεύω ότι τα προβλήματα στην οικονομία δεν θα κρατήσουν πολύ. Είναι σημαντικότερο να βρούμε μία βιώσιμη λύση. Για τους συνταξιούχους παλεύουμε. Για να έχουν αξιοπρεπείς συντάξεις και όχι συντάξεις χαρτζιλίκι», πρόσθεσε.

«Δεν έπραξα αιφνιδιάζοντας τους Ευρωπαίους. Όταν μου έδωσαν τελεσίγραφο είπα ότι θα ενημερώσω το κυβερνητικό συμβούλιο. Πριν αποφασίσει το συμβούλιο τους ενημέρωσα», συμπλήρωσε.

«Οι τράπεζες θα ανοίξουν με συμφωνία. Είτε με συμφωνία που δεν θα είναι βιώσιμη αν επικρατήσει το “ναι”, είτε με βιώσιμη αν επικρατήσει το “όχι”. Αν επικρατήσει το “όχι” την επόμενη μέρα θα είμαι στις Βρυξέλλες για βιώσιμη συμφωνία. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, όπως είπε και η κα Μέρκελ».

«Να μην ανησυχεί ο κόσμος για τις καταθέσεις. Θα έχουμε συμφωνία 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα. Δεν χρειάζεται να κινδυνολογούμε. Ας μην συγχέουμε το ζήτημα των τραπεζών με αυτό της Κύπρου. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν κεφάλαια, δεν έχουν ρευστότητα. Έχουν εχέγγυα των καταθέσεων, έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί. Στην Κύπρο υπήρχε πρόβλημα κεφαλαίων και εν κρυπτώ αντιμετώπισαν το πρόβλημα κουρεύοντας τις καταθέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το δημοψήφισμα είναι η τελευταία στάση πριν από τη συμφωνία. Είτε με ναι είτε με όχι. Όσο πιο ισχυρό είναι το όχι τόσο πιο καλά θα μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε. Τόσο πιο πολλά θα μπορέσουμε να πετύχουμε. Δεν υπάρχει κανένας φόβος για τις καταθέσεις. Θα κάνουμε το παν γι’ αυτό. Μιλάω μετά βεβαιότητας. Θα υπάρξει συμφωνία άμεσα. Αυτή τη στιγμή κάνουμε μία μικρή επανάσταση μέσα στην ευρωζώνη».

«Φτάσαμε στο τέλος της διαπραγμάτευσης. Τη σφραγίδα θα τη βάλει ο λαός. Οι σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της χώρας έχουν σφραγιστεί με ένα μεγάλο όχι. Ένας σκληρός πυρήνας θέλει η Ελλάδα να γίνει το τιμωρητικό παράδειγμα, αλλά δεν είμαστε μόνοι μας. ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία μας θέλουν μέσα στο ευρώ».

Μιλώντας για την επόμενη ημέρα, σε περίπτωση επικράτησης του «ναι», ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «αν επικρατήσει το “ναι” θα έχουμε μία συμφωνία που θα συνεχίσει τον κύκλο της λιτότητας. Σε πέντε μήνες θα μιλάμε για νέο μνημόνιο. Αυτό που θα κάνουμε είναι να εφαρμώσουμε το Σύνταγμα. Η συμφωνία θα γίνει νόμος κι εγώ θα παραμείνω θεσμικός εγγυητής της λειτουργίας του Συντάγματος. Θα ακολουθήσουμε ότι ορίζει το Σύνταγμα. Δεν κάνουμε πραξικόπημα, οι δοτές κυβερνήσεις είναι πραξικόπημα. Αυτά που έλεγε ο Σαμαράς όταν έδινα τη μάχη στις Βρυξέλλες είναι πραξικόπημα».

«Όλο το παλιό πολιτικό σύστημα είναι απέναντί μας. Αυτές τις μέρες μίλησαν Καραμανλής, Σημίτης, Σαμαράς, Βενιζέλος. Δεν έχουν ευθύνη για το πού έφτασε η χώρα; Ποιος προκάλεσε την κρίση; Δεν είναι τυχαίο που όλοι είναι απέναντί μας. Δεν θα γίνω ένα με το παλιό πολιτικό σύστημα. Πόσοι πρωθυπουργοί εξαπάτησαν τον λαό μόλις ανέλαβαν την εξουσία», πρόσθεσε.

«Δεν πρόκειται να πω ποτέ ψέματα στον λαό. Λέω την αλήθεια, αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Θα τις ξεπεράσουμε μαζί. Θέλουμε να μείνουμε στο ευρωπαϊκό πλαίσιο με μία βιώσιμη συμφωνία. Όχι ως φτωχοί συγγενείς. Το ευρώ δεν είναι ταυτόσημο με την καταστροφή των μνημονίων. Η άποψη του κ. Σόιμπλε ότι ευρώ σημαίνει λιτότητα και καταστροφή δεν είναι η σωστή. Εδώ και πέντε χρόνια γίνεται ό,τι θέλουν οι εταίροι και παρόλα αυτά έχουμε 3 εκατ. ανέργους. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Υποσχέθηκα ότι θα κάνω το παν για μία βιώσιμη λύση, υποσχέθηκα ότι δεν θα πω ψέματα. Δεν είναι πρόθεσή μου να βγάλω τη χώρα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Πηγή βίντεο: ΑΝΤ1

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης