ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άνευ όρων παράδοση. Έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης η ελληνική κυβέρνηση έδωσε γη και ύδωρ στους πιστωτές, με αντάλλαγμα νέα δανεικά (ύψους 82-86 δισ. ευρώ) για την αποπληρωμή παλαιών χρεών και την υπόσχεση για ανάπτυξη.

Ο λευκός καπνός και τα… συντρίμμια που αφήνουν πίσω τους οι χειραψίες του Έλληνα πρωθυπουργού με τους ηγέτες της Ευρώπης επιβεβαιώνουν πλήρως το ρεπορτάζ του zougla.gr για το πώς το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος έγινε ΝΑΙ και τις επακόλουθες συνέπειες για τον ελληνικό λαό, ο οποίος καλείται πλέον να σηκώσει το βάρος σκληρών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και οι προεκλογικές εξαγγελίες μπήκαν οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα, καλούμενη να πράξει με τη «λογική των αριθμών».

Το κλίμα παραμένει βαρύ, καθώς από σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να δώσει αγώνα δρόμου για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης με τους εταίρους μέσω της ψήφισης των προαπαιτούμενων. Ουσιαστικά, το κυβερνητικό επιτελείο εισχωρεί σε αχαρτογράφητα νερά, με το τσουνάμι των έντονων αντιδράσεων στο εσωτερικό της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων να βρίσκεται προ των πυλών. Με τη δεδηλωμένη να έχει χαθεί στην πρόσφατη επεισοδιακή συνεδρίαση της Βουλής, παραμένει ερώτημα η στάση της αντιπολίτευσης, η οποία μπορεί υπό προύποθέσεις να παίξει τον ρόλο του ρυθμιστή. Το πολιτικό θερμόμετρο αναμένεται να πιάσει «κόκκινο» την τρέχουσα εβδομάδα, με το κοινοβούλιο να μετατρέπεται σε πεδίο αντιπαραθέσεων για τις υποσχέσεις που έμειναν… υποσχέσεις. Ήδη, ο Νίκος Φίλης έδωσε το στίγμα των επόμενων ωρών, λέγοντας «να παραιτηθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ όσοι διαφώνησαν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΤΑΙΠΕΔ… εξωτερικού με έδρα την Αθήνα

Ο ρόλος του ΔΝΤ και το ειδικό Ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας στο εξωτερικό ήταν τα δύο «αγκάθια» των πολύωρων διαπραγματεύσεων. Ύστερα από έντονες διαβουλεύσεις οι εταίροι έκαναν πίσω και δέχτηκαν το συγκεκριμένο ταμείο να εδρεύει στην ελληνική πρωτεύουσα, αλλά να λειτουργεί σε πλήρη συνεννόηση με τους θεσμούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπέκυψε στα «θέλω» των δανειστών, αποδεχόμενος μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός νέου ΤΑΙΠΕΔ που θα εδρεύει στην Αθήνα, αλλά θα αποφασίζει κατόπιν συνεννόησης με τους πιστωτέςΟ Αλέξης Τσίπρας υπέκυψε στα «θέλω» των δανειστών, αποδεχόμενος μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός νέου… ΤΑΙΠΕΔ με έδρα την Αθήνα, το οποίο θα αποφασίζει κατόπιν συνεννόησης με τους πιστωτές. Σε αυτό η ελληνική κυβέρνηση καλείται να μεταφέρει «ασημικά», ύψους 50 δισ. ευρώ. Τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους θα τίθενται προς πώληση, με τα χρήματα που θα προκύπτουν να διατίθενται κατά 50% για την αποπληρωμή του χρέους και κατά 50% για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα ξεκαθάρισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, το ελληνικό Κοινοβούλιο καλείται μέσα στην εβδομάδα να κάνει πράξη τα όσα υποσχέθηκε η κυβέρνηση, ήτοι την ψήφιση των πρώτων νομοσχεδίων με τα προαπαιτούμενα. Σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έθιξε το ζήτημα εμπιστοσύνης και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων. Βάσει των όσων δήλωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, η συμφωνία πρέπει πρώτα να περάσει από την ελληνική Βουλή και στη συνέχεια από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Όπως έγινε γνωστό, ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις της διαπραγμάτευσης.

«Γλυτώσαμε το Grexit»

Ο πρωθυπουργός ανέφερε στις πρώτες του δηλώσεις πως «αποφύγαμε το Grexit και τη χρηματοπιστωτική ασφυξία», επισημαίνοντας ότι «τα οικονομικά βάρη θα είναι μοιρασμένα αυτήν τη φορά».

«Δώσαμε σκληρή μάχη επί έξι μήνες, παλέψαμε μέχρι τέλους για να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο, να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της και ο ελληνικός λαός να συνεχίσει να αγωνίζεται. Βρεθήκαμε μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις, σε σκληρά διλήμματα. Πήραμε την ευθύνη της απόφασης, προκειμένου να αποτρέψουμε τις επιδιώξεις ακραίων συντηρητικών κύκλων. Η συμφωνία είναι δύσκολη, αλλά αποτρέψαμε τη μεταφορά ταμείου στο εξωτερικό, τη χρηματοπιστωτική ασφυξία και την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος» τόνισε.

«Καταφέραμε σε αυτήν τη μάχη να κερδίσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους και χρηματοδότηση το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Έχουμε αφήσει σημαντική παρακαταθήκη, την αναγκαία αλλαγή στην Ευρώπη. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη. Κερδίσαμε τη λαϊκή μας κυριαρχία, στείλαμε μήνυμα αξιοπρέπειας σε όλη την Ευρώπη. Παρά τα δύσκολα μέτρα, το Grexit αποτελεί παρελθόν» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Μέρκελ: Πρώτα η ψήφιση των προαπαιτούμενων

«Νομίζω πως τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα» είπε η καγκελάριος της Γερμανίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

«Τα προαπαιτούμενα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή των Ελλήνων έως τις 15 Ιουλίου, προτού η συμφωνία ψηφιστεί από τα υπόλοιπα κοινοβούλια.  Η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει τα προαπαιτούμενα μέχρι την Τετάρτη. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα υπομονετικοί. Η εμπιστοσύνη τον τελευταίο καιρό κλονίστηκε. Πρέπει να πάμε βήμα-βήμα με την Ελλάδα. Πρέπει να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη και οι Έλληνες φέρουν την ευθύνη για να γίνουν αυτά που αποφασίστηκαν. Έχω μεγάλη πίστη στην έναρξη των διαβουλεύσεων με την Ελλάδα» πρόσθεσε η Άνγκελα Μέρκελ.

Ντάισελμπλουμ: Στην Ελλάδα θα εδρεύει το νέο… ΤΑΙΠΕΔ

«Συμφωνήσαμε ότι απαιτείται έξτρα προσπάθεια. Θα δείτε ότι κάποια από τα σημεία έχουν έρθει σε πρωθύστερο επίπεδο για να νομοθετήσει η Βουλή των Ελλήνων» τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ

«Υπάρχουν στο κείμενο μεταρρυθμίσεις στην αγορά. Θα υπάρχει ένα fund όπου θα μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία και θα υπάρχει ρευστοποίηση. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να μειωθεί το χρέος. Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 25 δις ευρώ» πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Ήταν επίπονη η συμφωνία, χρειάστηκε χρόνος, όμως τελικά επετεύχθη. Δεν υπήρχε περίπτωση να είχαμε Grexit υπό οποιαδήποτε μορφή. Είμαι ευτυχής που η πρόταση της Κομισιόν τελικά έγινε δεκτή και θα μπορέσει να ενισχύσει την ελληνική ανάπτυξη» επεσήμανε επίσης.

Στο ζήτημα της εμπιστοσύνης αναφέρθηκε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Έγινε έξτρα προσπάθεια από πολλές πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν το ταμείο που θα στηρίξει την ελληνική προσπάθεια. Στο ταμείο αυτό, θα γίνει μεταφορά περιουσιακών στοιχείων, ρευστοποίηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων από ιδιωτικοποιήσεις ή διαχείριση κεφαλαίων και τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν κατά 50% για επενδύσεις στην Ελλάδα και κατά 50% για την αποπληρωμή του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» επεσήμανε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Είχαμε μόνο έναν στόχο σήμερα. Επιτέλους καταλήξαμε! Συμφωνήσαμε σε συνεχιζόμενη υποστήριξη για την Ελλάδα. Υπάρχουν αυστηροί όροι που πρέπει να περάσουν από διάφορα κοινοβούλια. Η Ελλάδα μπορεί εκ νέου να μπει στο σωστό μονοπάτι, με τη βοήθεια των εταίρων της, ενώ αποφεύγονται οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που θα έφερνε η μη συμφωνία» τόνισε από τη μεριά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Λαγκάρντ: Υπάρχει πλέον μια βάση για ανάπτυξη

«Οικοδομήσαμε τη βάση για την ανάπτυξη, κάτι που είναι πολύ σημαντικό» δήλωσε από τη μεριά της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αμέσως μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής.

Ολάντ: Το χειρότερο θα ήταν να ταπεινώσουμε την Ελλάδα

Τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες χαιρέτισε ο Φρανσουά Ολάντ, κάνοντας λόγο για «μια ιστορική απόφαση» που «επιτρέπει στην Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη».

Σύμφωνα με τον Φρανσουά Ολάντ, «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε μια γενναία επιλογή, γιατί ήξερε ότι θα χρειαστούν κι άλλες μεταρρυθμίσεις, και ήταν η στιγμή που μπορούσαν να δοθούν στη χώρα 80 δισ. ευρώ».

«Η αξιοπιστία της Ευρώπης θα δεχόταν πλήγμα αν δεν υπήρχε συμφωνία σήμερα», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θέλαμε να ταπεινώσουμε την Ελλάδα».

Όπως ανέφερε επίσης, ήταν σημαντικό να επιδειχθεί αλληλεγγύη, καθώς ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σήμαινε ότι «η Ευρώπη θα στερείτο ένα κομμάτι του πολιτισμού της».

Τα 12 προαπαιτούμενα

Η δυσπιστία των Ευρωπαίων για το αν μπορεί η Ελλάδα να υλοποιήσει τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις παραμένει έντονη, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε και κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης.

Αρκετές χώρες ζήτησαν τον καθορισμό συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος υλοποίησης των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και την ψήφιση νομοσχεδίων μέσα στην εβδομάδα ως ένδειξη… καλής θέλησης.

Στη λίστα αυτών των… προαπαιτούμενων βρίσκονται:

1. Εξορθολογισμός του ΦΠΑ

2. Διεύρυνση της φορολογικής βάσης

3. Βιώσιμη αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος

4. Υιοθέτηση του κώδικα πολιτικής δικονομίας

5. Διαφύλαξη της ανεξάρτητης λειτουργίας της Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ)

6. Πλήρης εφαρμογή του περιορισμού των δαπανών

7. Ανάκαμψη και εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών με βάση την οδηγία του BRRD

8. Ιδιωτικοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης (ΑΔΜΗΕ)

9. Ανάληψη δράσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

10. Διασφάλιση της ανεξαρτησίας του ΤΑΙΠΕΔ

11. Αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης

12. Επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

Λευκός καπνός στις Βρυξέλλες

Η Σύνοδος Κορυφής εξελίχτηκε σε… διελκυστίνδα υπομονής, με καλά πληροφορημένες πηγές να κάνουν λόγο για οριακές καταστάσεις. Πυρετώδεις διαβουλεύσεις, εντάσεις, πολύωρες διακοπές και τέσσερα τετ α τετ Μέρκελ, Τσίπρα, Ολάντ και Τουσκ αποτυπώνουν το κλίμα που διαμορφώθηκε στις Βρυξέλλες.

«Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης κατέληξε ομόφωνα σε συμφωνία. Όλα έτοιμα για να προχωρήσουμε σε ελληνικό πρόγραμμα από τον ESM με σοβαρές μεταρρυθμίσεις και οικονομική υποστήριξη» ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ντόναλντ Τουσκ.



Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ ήταν ο πρώτος που γνωστοποίησε μέσω Twitter τη «συμφωνία» στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

Διαβάστε επίσης:




σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης