Από το περίφημο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ούτε να αντισταθεί στις πιέσεις, υποκύπτοντας τελικά σε μία πρόταση για την οποία τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν ειρωνικά ότι σε πολλά σημεία ήταν σκληρότερη και από εκείνη του Γιούνκερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πικρία την οποία αισθάνθηκαν οι ψηφοφόροι του «ΟΧΙ», βλέποντας ότι η πολιτική επιλογή της ψήφου τους, σε τελευταία ανάλυση, δεν είχε καμία διαφορά από εκείνη του αντιπάλου στρατοπέδου, είναι μεγάλη.

Το ίδιο ισχύει και για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι παρά τις αντιρρήσεις και τις μεμονωμένες διαφοροποιήσεις τους σύρονται τώρα στη νομιμοποίηση του «ΝΑΙ» εγκαταλείποντας τη δυναμική και τους πανηγυρισμούς του «ΟΧΙ».

Οι προβλέψεις και οι πληροφορίες του zougla.gr επιβεβαιώνονται μέχρι κεραίας και απ’ ότι φαίνεται ο αριθμός των βουλευτών, οι οποίοι θα αρνηθούν να ακολουθήσουν την κομματική γραμμή κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης στην Ολομέλεια της Βουλής, θα είναι διψήφιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπορεί ο πρωθυπουργός να αναγκάστηκε να «χρυσώσει» το χάπι με το δίλημμα: «Μεταξύ κακού και χειρότερου, επιλέξαμε το κακό» κάτι τέτοιο όμως δεν στάθηκε ικανό να πείσει την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του για μία πρόταση, η οποία δεν διαφέρει σε τίποτα από εκείνες των άλλων Mνημονίων.

Επικοινωνιακά χαμένος ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος, ενώ στην ουσία επιβεβαιώνεται για την πρόβλεψή του ότι η συνέχιση του Μνημονίου είναι μονόδρομος, έχει ήδη περάσει στο περιθώριο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά των εκπροσώπων μεγάλου μέρους των ΜΜΕ οι οποίοι αφού υπηρέτησαν το «ΝΑΙ» με τον χυδαιότερο δημοσιογραφικά τρόπο, αισθάνονται τώρα δικαιωμένοι και προσπαθούν να περάσουν στη αντεπίθεση.

Είναι περισσότερο από σίγουρο ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρά το ισχυρό επιχείρημα περί «σωτηρίας της πατρίδας» βγαίνει πληγωμένος από την όλη διαδικασία, αφού αναγκάζεται να υποστείλει τη σημαία της ευρωπαϊκής επανάστασης του Νότου και να υποκύψει στα τελεσίγραφα της Γερμανίας.

Ίσως στη συνέχεια δικαιωθούν από τις εξελίξεις και την κατάσταση στην οποία θα περιέλθει η χώρα εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι οι «Θεσμοί» μπλόφαραν και πως υπήρχαν μεγάλα περιθώρια για την ελληνική πλευρά να μην υποκύψει αμαχητί και να αποκομίσει περισσότερα οικονομικά οφέλη για τη χώρα.


Η μεγάλη ευκαιρία για απομείωση σημαντικού ποσοστού του χρέους που χάθηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας έχει ακόμα και τώρα περιθώρια διαπραγμάτευσης απ΄ότι φαίνεται. Περιθώρια τα οποία δεν εξαντλήθηκαν από καμία κυβέρνηση, ούτε τη σημερινή. Εάν αυτό συνέβη λόγω ανικανότητας, ανεπάρκειας ή ευθυνοφοβίας των πολιτικών μας θα το κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος.

Κατά πάσα πιθανότητα, ωστόσο, και μετά τα πρώτα αποτελέσματα των μέτρων, γύρω στον Νοέμβριο, είναι σίγουρο ότι θα συμβεί και αυτό: Οι ισχυροί των «Θεσμών» και των δανειστών θα αναγκαστούν να απομειώσουν το χρέος, το οποίο εκ των πραγμάτων δεν είναι βιώσιμο και εμποδίζει την ανάταξη της οικονομία μας.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης