Την επιλογή της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα θέτει στην κυβέρνηση η Αριστερή Πλατφόρμα. Με κείμενο που υπογράφουν πέντε βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από την κυβέρνηση «να απορρίψει τον εκβιασμό των θεσμών για την επιβολή ενός προγράμματος λιτότητας, απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέντε βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν είτε κατάργηση της λιτότητας είτε επιστροφή στη δραχμήΣτο κείμενο που υπογράφουν οι Στάθης Λεουτσάκος (μέλος της Π.Γ.) Αντώνης Νταβανέλος (μέλος Π.Γ.), Σόφη Παπαδόγιαννη (μέλος Π.Γ.), Κώστας Λαπαβίτσας (βουλευτής) και Θανάσης Πετράκος (βουλευτής), αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «Η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία άλλη επιλογή στην κρίσιμη συγκυρία από το να απορρίψει τον εκβιασμό των Θεσμών για την επιβολή προγράμματος λιτότητας, απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων.

» Η κυβέρνηση οφείλει να δηλώσει προς τους Θεσμούς και να διακηρύξει στον ελληνικό λαό ότι έστω και την ύστατη στιγμή, αν δεν γίνει δεκτός ένας θετικός συμβιβασμός ο οποίος να αποτυπώνεται σε πρόγραμμα που να τερματίζει τη λιτότητα, θα παρέχει ικανή ρευστότητα στην οικονομία και θα διασφαλίζει τη βαθιά διαγραφή του χρέους, τότε είναι έτοιμη να ακολουθήσει έναν εναλλακτικό προοδευτικό δρόμο που θα θέτει υπό αμφισβήτηση την παρουσία της χώρας μας στην Ευρωζώνη, ενώ θα διακόπτει την αποπληρωμή του χρέους.

» Η συγκρότηση μιας πορείας που θα μπορούσε να θέσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης προκειμένου να αντιμετωπίσει τις απαράδεκτες πιέσεις και απαιτήσεις των πιστωτών ήταν ένα έργο σύνθετο, σοβαρό και έπρεπε να είχε προετοιμαστεί συστηματικά από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που όμως λόγω τραγικών αγκυλώσεων των τελευταίων δεν έχει επιτευχθεί. Παρ’ όλα αυτά, έστω και τώρα, η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να απαντήσει στους εκβιασμούς των Θεσμών με το δίλημμα: Πρόγραμμα χωρίς νέα λιτότητα με ρευστότητα και διαγραφή χρέους ή έξοδος από το ευρώ και διακοπή αποπληρωμής του άδικου και μη βιώσιμου χρέους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κείμενο:




Οι πέντε βουλευτές που υπογράφουν το κείμενο:

Στάθης Λεουτσάκος

Αντώνης Νταβανέλος

Κώστας Λαπαβίτσας

Θανάσης Πετράκος

Σόφη Παπαδογιάννη

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης