«Δεν θα καταψηφίζουμε τα πάντα αλλά δεν θα σας αφήσουμε να ρίξετε την χώρα στα βράχια». Αυτή ήταν η πολιτική γραμμή που ακολούθησε κατά την ομιλία του στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης ο κ. Αντώνης Σαμαράς και την οποία δεσμεύτηκε ότι θα ακολουθήσει στο εξής ως πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Όποιος αγαπάει την πατρίδα του, θέλει να πετύχει η νέα κυβέρνηση. Χωρίς όμως να τεθεί σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας», είπε κατά την έναρξη του λόγου του και υπογράμμισε, απαντώντας στα σχόλια του υπουργού Οικονομίας Γιάνη Βαρουφάκη: «Αν εσείς στέκεστε τώρα είναι γιατί σας παραδώσαμε στέρεα θεμέλια. Σας εύχομαι όταν μπαίνετε και όταν βγαίνετε από το Eurogroup να είστε το ίδιο όρθιοι όσο εμείς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε την κακή οικονομική κατάσταση που βρισκόταν η χώρα πριν από 2,5 χρόνια -έλλειμμα και βαθιά ύφεση- τονίζοντας ότι η Ελλάδα που παρέδωσε είχε ρυθμό ανάπτυξης 1% το 2014, καθώς και πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ η ανεργία βρισκόταν σε πτωτική πορεία.

Σχολιάζοντας την προτροπή ΣΥΡΙΖΑ να πληρώσει ο κόσμος τις φορολογικές του υποχρεώσεις., υπενθύμισε τις παραινέσεις, τόσο του πρωθυπουργού όσο και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να μην πληρώσει ο κόσμος τον ΕΝΦΙΑ.

«Τώρα λέτε για το καλό της πατρίδας. Τότε δεν υπήρχε πατρίδα;» αναρωτήθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παραλάβαμε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, αλλά παραδώσαμε τη χώρα στα πόδια της» υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας τις συνεχείς αναφορές στελεχών της νέας κυβέρνησης ότι η χώρα δεν διαπραγματευόταν επί των ημερών της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, υπενθύμισε το πλαίσιο στο οποίο κινείτο η κυβέρνησή του, λόγω της βαθιάς ύφεσης και του υψηλότατου ελλείμματος. «Όταν έχεις 9% έλλειμμα και 7% ύφεση, τα περιθώρια να διαπραγματευθείς είναι ασφυκτικά» εξήγησε.

Σχετικά με το mail Χαρδούβελη, παρατήρησε: «Μάλλον δεν το έχετε διαβάσει. Γιατί η κυβέρνησή μας δεν συμφώνησε με κανένα από τα μέτρα που ζητούσε η τρόικα».

Αναφερόμενος στα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών περί 70% αποδοχής των μέτρων του μνημονίου, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η κυβέρνησή του δεν είχε αποδεχθεί περισσότερο από το 63%, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι τώρα συναινεί με μέτρα για τα οποία κατηγορούσε τα στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης και τα χαρακτήριζε ως «δωσίλογους» και «πουλημένους».

Παράλληλα, υπενθύμισε την αναφορά του πρωθυπουργού ότι δεν επιθυμούσε παράταση του μνημονίου. «Αν είχαμε ζητήσει έξι μήνες παράταση, σήμερα θα μας λέγατε ότι σας δέσαμε τα χέρια. Και σε κάθε περίπτωση, αν θέλετε παράταση για τέσσερις μήνες, γιατί δεν την ζητάτε; Τι φοβάστε;»

Για τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της ανθρωπιστικής κρίσης, ο κ. Σαμαράς είπε ότι αν η χώρα έμενε στην πορεία που είχε χαράξει η κυβέρνησή του θα ερχόταν σταδιακά η ανακούφιση για τους πολίτες.

«Πουθενά δεν υπάρχει το μαγικό κουμπί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά όταν υπόσχεσαι τα πάντα σε όλους, στο τέλος κινδυνεύεις να μην μπορείς να δώσεις τίποτα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ακόμα ότι αν και νομικά δεν μπορεί μία χώρα να φύγει από το ευρώ, ωστόσο, μπορεί να δημιουργηθούν τόσο ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία, που τελικά μια χώρα θα αναγκαστεί να αποχωρήσει.

Αναρωτήθηκε επίσης πού είναι η συμμαχία του Νότου, στην οποία αναφερόταν ο κ. Τσίπρας προεκλογικά, με δεδομένη την άρνηση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, αλλά και τη στάση που τήρησε η Ιταλία και η Γαλλία.

Κατηγόρησε επίσης τον κ. Τσίπρα ότι στη διάρκειας μιάμισης ώρας προγραμματικές του δηλώσεις δεν αναφέρθηκε στην ανάπτυξη.

«Η αξιολόγηση στο Δημόσιο είναι λιτότητα; Οι ιδιωτικές επενδύσεις που γίνονται σε όλο τον κόσμο είναι λιτότητα; Αυτά που πολεμάτε δεν είναι λιτότητα. Είναι ανάπτυξη», τόνισε.

Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την αντίρρησή του για την αύξηση του κατώτατου μισθού, λέγοντας ότι θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα οδηγήσει σε υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης.

«Μυρίζουν πρόσθετοι φόροι, αν καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ» είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα στηρίξει το πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Κατά τη λήξη της ομιλίας του, η επανάληψη της δήλωσης του ότι θα στηρίξει την νέα κυβέρνηση αρκεί να μη ρίξει την χώρα στα βράχια, προκάλεσε αντιδράσεις αππό μερίδα βουλευτών. «Ξέρετε κάτι κύριοι εσείς που φωνάζετε; Υπάρχει κάτι ηχηρότερο από την κωλοτούμπα, Να την πας την χώρα κατευθείαν στα βράχια», απάντησε ο κ. Σαμαράς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης