Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Οι υπουργοί ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους για τις εξελίξεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό, καθώς και για την πολιτική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε επιμέρους θέματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέντευξη, ο κ. Κατρούγκαλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης στην επιβολή του μέτρου της ασφαλιστικής εισφοράς 20% στο εισόδημα των αγροτών.

«Μπορεί να δούμε παράταση της μεταβατικότητας» της επιβολής του 20% στους αγρότες τόνισε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο ασφαλιστικό προβλέπει εισφορά 14% το 2017, 17% το 2018 και 20% το 2019.

Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε πως με την εισφορά 14% που θα ισχύσει από το 2017, οι αγρότες που με βάση το ισχύον σύστημα ανήκουν στην τρίτη ασφαλιστική κλάση, θα επιβαρυνθούν ετησίως κατά 129 ευρώ. Αντίθετα, όσοι ανήκουν σήμερα στην τέταρτη κλάση, θα κερδίσουν ετησίως 38 ευρώ με την εισφορά 14%, σύμφωνα με τον υπουργό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατρούγκαλος: Οι κανόνες ισονομίας θα εφαρμόζονται και στους αγρότες

«Το μήνυμά μας προς τους αγρότες είναι: Αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας», δήλωσε στην έναρξη της συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος.

Όπως επεσήμανε «οι βασικοί κανόνες της ισονομίας θα εφαρμόζονται και στους αγρότες που δικαιούνται να έχουν ένα υγιές Ταμείο». Πρόσθεσε δε ότι «το μήνυμά μας προς τους αγρότες είναι αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας για να έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που να μην καταρρεύσει».

Μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι οι αγρότες, «θέλουν ο ΟΓΑ και οι ασφαλιστικές κλάσεις να μείνουν όπως είναι, όμως όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι σε ένα ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό με τις ίδιες εισφορές και τις ίδιες αποδοχές».

Τον λόγο έλαβε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου ο οποίος απευθυνόμενος στους Έλληνες αγρότες, τους κάλεσε να δουν την «επόμενη ημέρα».

»Είναι ανάγκη το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης να το εξειδικεύσουμε και να το συζητήσουμε με τους αγρότες. Ο διάλογος είναι μονόδρομος», είπε.

Ο κ. Κατρούγκαλος επανήλθε, ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση δεν θέλει οι αγρότες να είναι πολίτες Β’ κατηγορίας. «Θέλουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες να έχουν ίδια μεταχείριση. Οικογένειες αγροτών μπορούν να ενταχθούν στην κατώτατη ασφαλιστική υποχρέωση» τόνισε.

Υπεραμυνόμενος των νέων αλλαγών, ο κ. Κατρούγκαλος ειπε ότι με βάση το ισχύον σύστημα, η βασική σύνταξη των αγροτών το 2016 θα ανερχόταν στα 158 ευρώ και θα καταργούταν πλήρως το 2027. Αντίθετα, με το νέο ασφαλιστικό που προτείνει η κυβέρνηση, «διεκδικεί για αυτούς την εθνική σύνταξη που θα ανέλθει στα 384 ευρώ».

Ανέφερε δε ότι οι ίδιοι και τα μέλη των οικογενειών τους θα μπορούν να ασφαλίζονται με εργόσημο.
Παράλληλα, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως οι εισφορές των οικογενειών των αγροτών «δεν τριπλασιάζονται». Δήλωσε ανοικτός στον διάλογο με την κοινωνία, «για να εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντά της».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου έδωσε έμφαση στην ανάγκη να «προστατεύσουμε το κλίμα της διαπραγμάτευσης», με τους εταίρους και δανειστές ενώ είπε ότι «δεν τέθηκε ζήτημα μείωσης των συντάξεων, στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς. Η διαπραγμάτευση δεν θα γίνει μέσω προβοκατόρικων διαρροών».

Ερωτηθείς σχετικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών εκτίμησε: «Δεν πιστεύω ότι οι αγρότες υποκινούνται. Δίκαια εκφράζουν τις αμφιβολίες τους μετά την μαυρίλα των πέντε προηγουμένων χρόνων. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τον φόβο στο μυαλό των αγροτών».

Αλεξιάδης: Υπό επεξεργασία οι αλλαγές στο φορολογικό για τους αγρότες

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης είπε ότι οι αλλαγές για τη φορολόγηση των αγροτών είναι υπό επεξεργασία.

«Δεν έρχεται φοροκαταιγίδα για τους αγρότες. Το σύστημα προσπαθούμε να το κάνουμε πιο δίκαιο και πιο αναλογικό», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Τον λόγο έλαβε ο κ. Αποστόλου ο οποίος στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο ζήτημα των αγροτικών επιδοτήσεων και της φορολόγησής τους, λέγοντας ότι ποσά έως 12.000 ευρώ δεν υπολογίζονται ως φορολογητέα ύλη, Όπως εξήγησε κατά αυτόν τον τρόπο, από τα 2,6 δισ. ευρώ των ετήσιων ενισχύσεων, τα 2,2 δισ. μένουν αφορολόγητα.

Διαβάστε επίσης:

Κοινή συνέντευξη Τύπου Κατρούγκαλου-Αποστόλου-Αλεξιάδη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης