Έκθεση έργων του Ιταλού καλλιτέχνη Franco Murer με θέμα «Ο Θερβάντες στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου» πραγματοποιείται από την 1η ως τις 9 Οκτωβρίου στον εκθεσιακό χώρο Art Lepanto στο λιμάνι της Ναυπάκτου (με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για την επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου).

Η έκθεση διοργανώνεται από το Ιταλικό προξενείο με προσωπική επίβλεψη και εργασία της προξένου κυρίας Margherita Bovicelli που είχε και την αρχική ιδέα για το θέμα της εκθέσεως, το Μουσείο Augusto Murer ,τον Δήμο Ναυπακτίας, το Istituto Italiano di cultura και τη Unione Montana Argodina. Χορηγός της έκθεσης είναι ο Δημοτικός Σύμβουλος Χρήστος Σαλαμούρας και ο χώρος Art Lepanto χορηγείται από τον Γιάννη Ράπτη. Την επιμέλεια του καταλόγου έχει η Margherita Bovicelli και την επιμέλεια της έκθεσης κάνει ο ζωγράφος Νίκος Καλατζής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Franco Murer

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Franco Murer φοίτησε στο εργαστήριο γλυπτικής του πατέρα του Augusto στο Falcade(Belluno) και του Alberto Viani στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στη Βενετία (Accademia di Belle Arti di Venezia). Έχει εκπονήσει πολλές ερευνητικές εργασίες: Ο θάνατος του Απολλιναρίου, Τα δάση, Ο άνθρωπος και το περιβάλλον, που παρουσιάστηκαν στο Παλάτι των Διαμαντιών στη Φεράρα ( palazzo del Diamanti di Ferrara), Φάουστ και Γκαίτε, Οι κωμωδίες του Carlo Goldoni, έργα που εκτέθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο της Καλαμάτας, το Ιταλικό Ινστιτούτο Πολιτισμού Αθηνών και το Πανεπιστημιακό Θέατρο της Ζυρίχης.

Το 2015 – 2016 οι «Αναμνήσεις σε άσπρο και μαύρο: ιστορίες ζωής» είναι μια περιοδεύουσα έκθεση που συνδέεται με την ιστορία των Ιταλών στρατιωτών οι οποίοι, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, έλαβαν μέρος στον Eλληνοϊταλικό πόλεμο. Φιλοτεχνεί δεκαπέντε έργα για να περιγράψει μικρά επεισόδια, στιγμές της καθημερινής ζωής. Τα έργα εκτίθενται στις πόλεις: Ναύπακτο, Μεσσήνη, Κω, Λέρο, το Βόλο και την Αθήνα.

Μεταξύ των γλυπτών του περιλαμβάνονται: Ο Δρόμος του Σταυρού αφιερωμένος στον Πάπα Luciani, Canale D›Agordo και ViaCrucis (ο Δρόμος της Κρίσης) και San Michele Arcangelo (Αρχάγγελος Μιχαήλ) στην αλπική εκκλησία στο Jaragua do Sul στη Βραζιλία.

Το πορτρέτο της Ellen Johnson Sirleaf, Προέδρου της Δημοκρατίας της Λιβερίας και τα χάλκινα πορτρέτα των Ιωάννη Παύλου Β Πάπα, Ιωάννη XXIIΙ και Giovanni Paolo I, που διατίθενται στην κρύπτη του Αγίου Τιτσιάνο στον Καθεδρικό Ναό του Vittorio Veneto και στο παρεκκλήσι της Μεγάλης Σχολής St. Roch στο San Michele στην Isola στη Βενετία. Φιλοτέχνησε έξι χάλκινα ανάγλυφα που απεικονίζουν τη ζωή του Αγίου Ιωσήφ, που διακοσμούν το εκατοστό σιντριβάνι που βρίσκεται στους κήπους του Βατικανού, το οποίο εγκαινιάστηκε από τον Πάπα Βενέδικτο XVI.

Η Ιταλίδα Πρόξενος για τον Franco Murer

Το να έχεις την τύχη να συνεργάζεσαι με τον Franco και την Nadia Murer σημαίνει πάντα να βγαίνεις εμπλουτισμένος, από την κούραση που έχει η οργάνωση μιας έκθεσης, να τηρείς την προθεσμία, να βρίσκεις τον χώρο, να μεταφράσεις τα κείμενα, να ανησυχείς για το αν στο τέλος θα πάνε όλα καλά….

Σε κάθε δουλειά του ο Μαέστρος βάζει στον καμβά, στα χάλκινα γλυπτά, στοιχεία που σε οδηγούν πέρα από το φαίνεστε, για να μας μεταφέρει στον διεθνή χώρο των αξιών και των άρχων, έγκυρων για κάθε τόπο και εποχή.

Η πρώτη συνεργασία μου ξεκίνησε με μια έκθεση για τον Goldoni.

Σε αυτή την περίσταση, σε εκείνα τα υπέροχα έργα, πέφτουν οι μάσκες. Εικόνες στην σκηνή που δείχνουν το πρόσωπο του ηθοποιού, συγκεντρώνουν την εξέλιξη της Commedia dell’arte και φέρνουν στην σκηνή άνδρες και γυναίκες που ερμηνεύουν, ο καθένας μέσα από τον εαυτό του, την καθολικότητα των χαρακτήρων.

Στην Εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στον Αγραπιδόκαμπο (Ναυπάκτου) οι φίλοι Θανάσης Αδαμόπουλος, Ανδρέας Βρης και Νίκος Κοσμάς, μου δείχνουν το τέμπλο που έφτιαξε ο Guido και με φέρνουν σε επαφή με τον Ιωάννη Σαλαμούρα που θυμάται τα γεγονότα:

…. Ο Ιταλός Guido είναι ένας στρατιώτης του Ιταλικού στρατού που κρύφτηκε σε αυτό το χωριό από το ‘43 μέχρι το ‘45, εντόπιζε και έκανε την εξόρυξη με τα χέρια του τις πέτρες που δούλευε και αφήνει σε εκείνο τον οικισμό μια ανεξίτηλη ανάμνηση του περάσματος του.

– Ανακαλύπτω ότι ο Σαλαμούρας δεν ήταν ο μόνος που έζησε εμπειρίες τέτοιου είδους και συλλέγω παρόμοιες μαρτυρίες από όλη την Πελοπόννησο και την Ελλάδα με την βοήθεια του πολιτιστικού δικτύου που ίδρυσε ο Enzo Bonanno στη Λέρο και της διευθύντριας του Ιταλικού Πολιτιστικού Ινστιτούτου Monica Zecca. Ο Franco Murer δημιουργεί έργα που διηγούνται αυτά τα γεγονότα: ο πόλεμος, οι βομβαρδισμοί, οι συλλήψεις δημιουργούν το σκηνικό των ιστοριών αλληλεγγύης και έτσι είναι ο Guido στο ανάγλυφο που ο Μαέστρος χάρισε στην κοινότητα του Αγραπιδόκαμπου και τώρα βρίσκεται στην εκκλησιά δίπλα σε εκείνο το τέμπλο που υλοποιήθηκε σε καιρούς πολέμου. Ο Ιταλός στρατιώτης μέλος του κατοχικού στρατού είναι ένας “οπλισμένος” νέος με σφυρί και καλέμι, είναι σκυμμένος και δουλεύει ένα κομμάτι άμορφης πέτρας. Θέλει να αφήσει κάτι σε εκείνον που ρισκάρει τη ζωή του για να του δώσει ένα καταφύγιο τη νύχτα και τροφή για να ζήσει.

Το 2015 η έκθεση «Αναμνήσεις σε Άσπρο – Μαύρο» εγκαινιάστηκε στη Ναύπακτο υπό την αιγίδα του Δήμου, και όλων των Δήμων που την φιλοξένησαν, του Ιταλικού Προξενείου της Αθήνας και του Ιδρύματος «Μουσείο Augusto Murer».

Μέτα από τη Ναύπακτο η έκθεση φιλοξενήθηκε από τη Μεσσήνη, τη Λέρο, την Κω, τον Βόλο για να κλείσει την Ελληνική της διαδρομή στην Αθήνα,όπου και έμεινε για ένα μήνα στο Ιταλικό Πολιτιστικό Ινστιτούτο.

Σήμερα η έκθεση βρίσκεται στην Ιταλία εμπλουτισμένη με πολλά άλλα έργα. Έφτασε στο Trento και στο Casteldelci του Rimini.

Ήδη το 2015 γεννήθηκε η ιδέα μιας καινούργιας περιπέτειας.

Αυτήν τη φορά το σκηνικό είναι μια μάχη που θα αλλάξει την πορεία της ιστορίας.

Το 1571 η “Lega Santa” (“Ιερή Ένωση”) αντιμετωπίζει και σταματά στα νερά του κόλπου της Ναυπάκτου την πρόοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας προς την Ευρώπη.

Ο Franco Murer διαλέγει για άλλη μια φορά έναν ανώνυμο στρατιώτη ο οποίος είναι επιβιβασμένος σε μια Ισπανική γαλέρα και συμμετέχει στη ναυμαχία. Είναι ένας από τους πολλούς, αλλά και μέσα από αυτά τα γεγονότα, βρίσκει την έμπνευσή για ένα από τα πιο διάσημα έργα στον κόσμο.

Ο Ιππότης ”Χωρίς ψεγάδι και χωρίς φόβο ”Δον Κιχώτης είναι ένας από τους πρωταγωνιστές αυτής της μάχης. Ο Ανώνυμος στρατιώτης που τον κουβαλάει μέσα του ονομάζεται Miguel de Cervantes Saavedra ( Θερβάντες).

Margherita Bovicelli

Agente Consolare Onorario Sud Peloponneso

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης