Δημόσιο διάλογο έχουν προκαλέσει στη Μεγάλη Βρετανία οι διαδοχικές δηλώσεις του ηθοποιού και σκηνοθέτη Τζορτζ Κλούνεϊ , αλλά και όλου του καστ της ταινίας «Μνημείων Άνδρες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βρετανική εφημερίδα «Guardian» έχει προχωρήσει σε άτυπη δημοσκόπηση γνώμης, ερωτώντας τους αναγνώστες της ηλεκτρονικής της έκδοσης: «Πρέπει η Βρετανία να επιστρέψει τα Ελγίνεια μάρμαρα στην Ελλάδα;». Μέχρι στιγμής το 70% απαντά θετικά, ενώ το 30% αρνητικά. Η δημοσκόπηση θα διαρκέσει δύο ημέρες ακόμη.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να ψηφίσετε

Φλεγματικοί οι «Times» του Λονδίνου απέναντι στον Κλούνεϊ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, αρκετά φλεγματική είναι η απάντηση των «Times» του Λονδίνου οι οποίοι προχωρούν σε ένα γεμάτο ειρωνεία λογοπαίγνιο. Τίτλος του άρθρου τους: «It’ s all Greek to George Clooney». Η έκφραση «It’ s all Greek to me» είναι αντίστοιχη για τους αγγλόφωνους με την ελληνική «Μου φαίνονται όλα κινέζικα». Έτσι για ένα «ελληνικό» (greek) θέμα ο Τζορτζ Κλούνεϊ δεν καταλαβαίνει (it’ s all Greek to George Clooney) και άρα δεν έχει δικαίωμα γνώμης.

«Οι δρόμοι των σταρ του Χόλιγουντ και των αρχαιολογικών μουσείων σπάνια διασταυρώνονται, αλλά ο Τζορτζ Κλούνεϊ και ο Μπιλ Μάρεϊ ήταν απτόητοι» είναι η ακόμα πιο φλεγματική εισαγωγή του σημερινού άρθρου του βρετανικού περιοδικού που μειώνει ακόμα περισσότερο τη γνώμη των δύο πρωταγωνιστών των «Μνημείων Άνδρες» για τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο.

Ο αρθρογράφος κινείται στο ίδιο μοτίβο μέχρι το τέλος του κειμένου, εμμένοντας στη βρετανική θέση περί μη επιστροφής τω ν μαρμάρων του Παρθενώνα και επισημαίνοντας την παραδοχή του ηθοποιού ότι δεν βαθύς γνώστης του θέματος.

«Χθες (σ.σ. Τρίτη), στο Λονδίνο οι σταρ της ταινίας “Μνημείων άντρες”… ζήτησαν από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα Ελγίνεια μάρμαρα στην Ελλάδα. Ο Τζορτζ Κλούνεϊ που σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην ταινία ομολόγησε ότι στην αρχή δεν ήξερε πολλά σχετικά με το θέμα όταν απάντησε σε ερώτηση Ελληνίδας δημοσιογράφου το περασμένο Σαββατοκύριακο» αναφέρει σε άλλο σημείο ο συντάκτης των «Times».

Παράλληλα, υπογραμμίζει το λάθος του Κλούνεϊ ο οποίος έκανε λόγο για Πάνθεον (Pantheon) και όχι για Παρθενώνα (Parthenon).

Παρθενώνας; Είναι όλα κινέζικα (ελληνικά) για τον Τζορτζ Κλούνεϊ, γράφουν οι Times του Λονδίνου

Αμετακίνητο από τη θέση του το Βρετανικό Μουσείο

Στην ίδια αμετακίνητη θέση βρίσκεται και το Βρετανικό μουσείο. Ο «Guardian» δημοσιεύει τη δήλωση – απάντηση της εκπροσώπου του μουσείου: «Οι επίτροποι (σ.σ. του μουσείου) ήταν πάντα πολύ ξεκάθαροι αναφορικά με τα οφέλη της παραμονής (σ.σ. των μαρμάρων) στο μουσείο όπου θα μπορούν να θεωρηθούν ως μέρος μιας παγκόσμιας συλλογής. Ο σκοπός του Βρετανικού Μουσείου είναι να παρουσιάσει στον κόσμο τον κόσμο». Παράλληλα, η εφημερίδα επισημαίνει στη δήλωση της εκπροσώπου «τον κίνδυνο της υπεραπλούστευσης του θέματος».

Ένα μικρό δείγμα των ελληνικών θησαυρών που εκθέτει το Βρετανικό Μουσείο

Προκαλεί η σκιώδης υπ. Πολιτισμού της Βρετανίας

Παράλληλα, ο «Guardian» τονίζει με έμφαση: «Ο Κλούνεϊ δεν μπορεί να αλλάξει τη βρετανική πολιτική» και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση στηρίζει το Βρετανικό Μουσείο αναφορικά με το θέμα των μαρμάρων του Παρθενώνα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της σκιώδους υπουργού Πολιτισμού της Μ. Βρετανίας Helen Goodman η οποία δήλωσε με περισσή επιθετικότητα: «Πώς θα αισθανόταν ο Τζορτζ Κλούνεϊ αν θα μπορούσε να παίζει σε αμερικάνικες ταινίες που θα προβάλλονταν μόνο στις ΗΠΑ;».

«Guardian»: Άμεση και διαχυτική η ελληνική αντίδραση

Η Helen GoodmanΠαράλληλα, ο «Guardian» παραθέτει και την ευχαριστήρια  επιστολή του Έλληνα υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου προς τον Κλούνεϊ, επισημαίνοντας την «ταχύτατη αντίδραση» από πλευράς Ελλάδας, αλλά και τη «διαχυτικότητα» της αντίδρασης αυτής.

Η συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο

Το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα επανήλθε μέσω του διάσημου ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ, ο οποίος έδωσε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο με αφορμή την προβολή της καινούργιας του ταινίας, «Μνημείων Άνδρες».

Ο 52άχρονος Αμερικανός ηθοποιός, μαζί με το συνάδελφό του Μπιλ Μάρεϊ δήλωσαν ότι η επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα αποτελεί τη σωστή κίνηση. Ο Τζορτζ Κλούνεϊ, από τη βρετανική πρωτεύουσα, κάλεσε να υπάρξει μια «ανοιχτή συζήτηση» για το μέλλον των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις που έκανε για το συγκεκριμένο θέμα στο Βερολίνο, είπε ότι δέχθηκε ερώτηση από μία Ελληνίδα δημοσιογράφο και απάντησε ότι θα ήταν καλή ιδέα «εάν έβρισκαν τον δρόμο για το σπίτι». «Φαίνεται ότι έμπλεξα που το είπα αυτό και χρειάστηκε να κάνω λίγη έρευνα για να σιγουρευτώ ότι δεν ήμουν τελείως τρελός» πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας ότι ακόμα και στη Βρετανία, οι δημοσκοπήσεις τάσσονται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών.

Επίσης, σε αναφορά που έκανε για την κριτική που του ασκήθηκε για το γεγονός ότι είναι Αμερικανός, παρενέβη ο ηθοποιός Ματ Ντέιμον λέγοντας: «Αυτή δεν θα πρέπει να είναι η σταθερή απάντηση των Βρετανών. Δεν είναι επιχείρημα το να πεις: “Είναι Αμερικανός, δεν καταλαβαίνει“».

Το καστ της ταινίας στο Λονδίνο

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ δήλωσε, επίσης, πως το Βατικανό όπως και το Μουσείο Γκετί επέστρεψαν κλεμμένες αρχαιότητες στην Ελλάδα. Παράλληλα, έθεσε το θέμα της ένωσης, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, των κομματιών που απαρτίζουν ένα έργο τέχνης, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ορισμένα κομμάτια που τα κοιτάς και σκέφτεσαι ότι ίσως είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να γίνει».

Ο 64χρονος Μπιλ Μάρεϊ, συμπρωταγωνιστής του Κλούνεϊ στην ταινία «Μνημείων Άνδρες», ο οποίος συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου, δήλωσε για το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών: «Είχαν μια πολύ ωραία διαμονή εδώ, αλλά στο Λονδίνο επικρατεί συνωστισμός. Υπάρχει πολύς χώρος εκεί στην Ελλάδα. Η Αγγλία μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία και να αφήσει την τέχνη να επιστρέψει εκεί από όπου προήλθε. Οι Έλληνες είναι πολύ γενναιόδωροι. Θα τα δάνειζαν πότε-πότε. Η Αγγλία μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία και να αφήσει την τέχνη να επιστρέψει εκεί από όπου προήλθε».

Όλα ξεκίνησαν από το Βερολίνο

Θυμίζουμε πως ο Κλούνεϊ είχε εκφραστεί υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών και σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε πριν από μερικές ημέρες στο Βερολίνο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

«Αποτελεί ένα δίκαιο αίτημα» είπε ο Τζορτζ Κλούνεϊ, που χειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους, απαντώντας σε Ελληνίδα ρεπόρτερ.

Λίγα λόγια για την ταινία

To «Μνημείων Άνδρες» είναι βασισμένο στο βιβλίο «The Monuments Men: Allied Heroes, Nazi Thieves and the Greatest Treasure Hunt in History» του Robert M. Edsel.

Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, λοιπόν, η ταινία «Μνημείων Άνδρες» περιγράφει το μεγαλύτερο κυνήγι θησαυρού της καταγεγραμμένης ιστορίας και εξετάζει τη δράση μιας επίλεκτης «διμοιρίας» ανθρώπων, οι οποίοι κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν επιφορτιστεί με μια πολύ σημαντική υποχρέωση: Να διασώσουν κλεμμένα καλλιτεχνικά αριστουργήματα από τα χέρια των Ναζί και να τα επιστρέψουν στους νόμιμους κατόχους τους! Κι αν αυτή η αποστολή φαντάζει, σε πρώτη ανάγνωση, εντελώς αδύνατη, σκεφτείτε πως η συγκεκριμένη διμοιρία, η οποία θα πρέπει να ξετρυπώσει τα έργα τέχνης και να τα αποσπάσει από τους Ναζί, αποτελείται αποκλειστικά από διευθυντές μουσείων, επιμελητές εκθέσεων και ιστορικούς τέχνης.

Σκηνή από την ταινία

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης