Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα είναι πλέον προσβάσιμη στο κοινό. Το Ιστορικό Αρχείο της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, δημιουργήθηκε και είναι ήδη σε λειτουργία. Καλύπτει τη χρονική περίοδο από τη διεκδίκηση μέχρι και την ολοκλήρωση της διοργάνωσης των Αγώνων.

Στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία, σε αίθουσα 420 τ.μ., και περιλαμβάνει πλούσιο έντυπο, οπτικοακουστικό και ψηφιοποιημένο υλικό, καθώς και επίσημα αντικείμενα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έργο της δημιουργίας του Ιστορικού Αρχείου «ΑΘΗΝΑ 2004» χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου με δωρεά της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), στην οποία ανήκει το συγκεκριμένο αρχειακό υλικό, ενώ την υλοποίηση ανέλαβε η προς τούτο ιδρυθείσα μη-κερδοσκοπική εταιρεία «Ιστορικό Αρχείο ΑΘΗΝΑ 2004».

Το Αρχείο απευθύνεται στη συλλογική μνήμη και γίνεται χρήσιμο εργαλείο για το μελετητή του μέλλοντος, αποτελώντας έτσι την κατακλείδα, δέκα χρόνια μετά, των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Το Αρχείο είναι η ιστορική βιβλιοθήκη των Αγώνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάθε διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων που ολοκληρώνεται αφήνει ως παρακαταθήκη ένα αρχειακό υλικό. Η διατήρηση του αρχείου αυτού έχει διττό ρόλο: αφενός να είναι προσβάσιμο ως ιστορικό ντοκουμέντο σε όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μία ολοκληρωμένη εικόνα των Αγώνων, αφετέρου να αποτελεί μια διαρκή βάση τεχνογνωσίας, που μπορεί να γίνεται αντικείμενο μελέτης για τη διαμόρφωση των στρατηγικών οργάνωσης και λειτουργίας των επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο «χώρος αρχειακών εκθεμάτων» φιλοξενεί πρωτότυπα αντικείμενα αντιπροσωπευτικά και χαρακτηριστικά των Αγώνων του 2004, τοποθετημένα ανά θεματική ενότητα. Αυτό επιτρέπει στον επισκέπτη αλλά και το μελετητή να έχει άμεση οπτική επαφή με αυθεντικά αντικείμενα και σύμβολα των Αγώνων.

Τα εκθέματα χωρίζονται στις εξής ενότητες:

  • Ολυμπιακής Δάδας και Λαμπαδηδρομίας με σχετικό υλικό εικόνων, φωτογραφιών, πόστερς.
  • Ολυμπιακών Μεταλλίων με σχετικές εικόνες και φωτογραφίες.
  • Τελετών Έναρξης και Λήξης με φωτογραφίες και υλικό.
  • Παρουσίαση αρχείου αντιπροσωπευτικών Σχεδίων Λειτουργιών Εγκαταστάσεων, φυσικών σχεδίων αλλά και πλήρης ηλεκτρονική σειρά με χρήση Panel TV.
  • Επιλεγμένων Αυθεντικών Ολυμπιακών Προϊόντων.
  • Επιλεγμένου αναμνηστικού συλλεκτικού υλικού, με χαρακτηριστικές καρφίτσες πέτου (pins) και άλλα αντικείμενα.
  • Mασκότ και Εικονογραμμάτων Αθλημάτων.
  • Έκθεσης/ανάδειξης αρχειακού υλικού Επικοινωνίας, Εικόνας & Ταυτότητας (επίσημες αφίσες, μηνύματα Αγώνων, Εικονογράμματα, Εικόνα Αγώνων, κλπ).
  • Παρουσίασης Στολής Αγώνων Προσωπικού και Εθελοντών.
  • Panel TV με τροφοδότηση επιλεγμένου οπτικοακουστικού υλικού.


Στην αίθουσα του Αρχείου, υπάρχει χώρος μελέτης, ο οποίος διαθέτει τέσσερις θέσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, μέσω των οποίων έως τέσσερις ατομικοί χρήστες/μελετητές τη φορά έχουν πρόσβαση στα ψηφιοποιημένα αρχεία.

Πηγή: Ημερησία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης