Ο Σεπτέμβριος είναι μήνας ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης σχετικά με το γυναικολογικό καρκίνο. Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης λοιπόν διενεργήθηκαν έρευνες και δημοσκοπήσεις με σκοπό τον εντοπισμό των ελλείψεων που υπάρχουν αναφορικά με το τι γνωρίζει ο μέσος άνθρωπος για το γυναικολογικό καρκίνο. Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης που διεξήχθη από μια εταιρεία η οποία ζήτησε από 1000 άνδρες να δείξουν πάνω σε ένα διάγραμμα σε ποιο σημείο του ανθρωπίνου σώματος βρίσκεται ο γυναικείος κόλπος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι 500 από τους 1000 δεν ήταν ικανοί να εντοπίσουν σωστά το σημείο που βρίσκεται ο κόλπος.

Το δείγμα της έρευνας βέβαια ήταν πολύ μικρό, ενώ παράλληλα δεν καταγράφηκαν οι ηλικίες των συμμετεχόντων, αλλά ωστόσο τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ανδρών δεν μπορούν να απαντήσουν σωστά και με ακρίβεια στην ερώτηση πού βρίσκεται ο γυναίκειος κόλπος.
Το ερώτημα είναι, από τη στιγμή που κάνεις δεν γνωρίζει που είναι ο κόλπος, τότε πόσες πιθανότητες υπάρχουν να εντοπίσει ένα πρόβλημα όταν αυτό εμφανιστεί; Ακόμα πιο ανησυχητικό ήταν το εύρημα σύμφωνα με το οποίο ο ένας στους 6 άνδρες δε γνώριζε τίποτα σχετικά με τα θέματα της γυναικείας υγείας και μάλιστα θεωρούσε ότι δε χρειάζεται να γνωρίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αλήθεια όμως είναι ότι οι άνδρες είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν λεπτομέρειες σχετικά με τη γυναικεία ανατομία και υγεία όχι μόνο για να διεγείρουν τη γυναίκα σεξουαλικά και να επιτευχθεί ο οργασμός, αλλά και για τη διασφάλιση της σεξουαλικής υγείας και των δυο. Για τις περισσότερες γυναίκες ο μόνος άνθρωπος που βλέπει τον κόλπο τους είναι ο σεξουαλικός τους σύντροφος. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν ο άνδρας να μπορεί να αναγνωρίσει όταν κάτι δεν πάει καλά και να ενθαρρύνει τη σύντροφο του να επισκεφθεί τον ειδικό. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία αν ληφθεί υπόψη ότι συχνά οι γυναίκες ντρέπονται και δεν παίρνουν την πρωτοβουλία να επισκεφθούν το γυναικολόγο τους. Η ενθάρρυνση του άνδρα λοιπόν μπορεί να τις κινητοποιήσει.

Μια στις 5 γυναίκες δήλωσε χαρακτηριστικά ότι δε θα πήγαινε στον ιατρό αν είχε αιμορραγία από τον κόλπο πάρα του ότι συνιστά σύμπτωμα γυναικολογικού καρκίνου. Επίσης οι μισές γυναίκες δήλωσαν ότι δε θα πήγαιναν στον ιατρό εάν είχαν επίμονο φούσκωμα στην κοιλιακή χώρα και το 15% ανέφερε ότι δε θα συμβουλευόταν ειδικό ακόμα κι αν έβρισκε εξόγκωμα στον κόλπο.

Σύμφωνα με επίσημα δεδομένα όμως 21000 γυναίκες διαγιγνώσκονται με γυναικολογικό καρκίνο κάθε χρόνο. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες οφείλουν τα γνωρίζουν τα βασικά συμπτώματα του γυναικολογικού καρκίνου τα οποία περιλαμβάνουν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία
• Κολπικές εκκρίσεις με αίμα
• Επίμονο φούσκωμα στην κοιλιακή χώρα
• Ανορεξία και αίσθημα κορεσμού
• Επώδυνη σεξουαλική επαφή
• Κολπικές εκκρίσεις με δυσάρεστη οσμή
• Εμφάνιση εξογκώματος ή οιδήματος στην περιοχή του αιδοίου ή μέσα στον κόλπο
• Ανοιχτό έλκος στο αιδοίο
• Κολπικός κνησμός που δεν υποχωρεί

Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των γυναικών αλλά και των ανδρών είναι υψίστης σημασίας για την έγκαιρη διάγνωση του γυναικολογικού καρκίνου και μπορεί πραγματικά να σώσει ζωές.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης