Είναι σίγουρα ευρέως γνωστή και αποδεκτή η σχέση της υγείας με την ομορφιά. Μια πρόσφατη μελέτη, μάλιστα, φθάνει στο συμπέρασμα ότι η αντιλαμβανόμενη ομορφιά εξαρτάται όχι μόνο από το πόσο υγιές είναι ένα άτομο, αλλά και από το πόσο υγιές είναι το περιβάλλον στο οποίο ζει και ενεργεί.

Πιο συγκεκριμένα, μια ομάδα Φινλανδών ερευνητών διαπίστωσε ότι οι άνδρες των χωρών που έχουν υψηλό επίπεδο υγείας έβρισκαν ομορφότερες τις γυναίκες που είχαν πιο θηλυκά χαρακτηριστικά στο πρόσωπό τους, ενώ όσοι ζούσαν σε μέρη χαμηλού επιπέδου υγείας έλκονταν περισσότερο από γυναίκες με πιο αρρενωπή εμφάνιση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού πρώτα έδειξαν σε σχεδόν 2.000 άνδρες από 28 χώρες διαφορετικές εκδοχές των ίδιων γυναικείων προσώπων, τροποποιημένες έτσι ώστε να φαίνονται περισσότερο ή λιγότερο θηλυκά. Οι διαφορές αυτές στα χαρακτηριστικά αντανακλούν επίσης τις διαφορές στα επίπεδα των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης. Τα οιστρογόνα, δηλαδή, συνδέονται με χαρακτηριστικά που θεωρούνται κατεξοχήν θηλυκά, όπως είναι τα γεμάτα χείλη και τα μεγάλα μάτια, ενώ η τεστοστερόνη συνδέεται με πιο αρρενωπά χαρακτηριστικά, όπως είναι τα μεγάλα πρόσωπα και τα θελκτικά πηγούνια.

Η συσχέτιση είναι στατιστικά σημαντική και είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι δεν επηρεάζεται από το επίπεδο πλούτου της χώρας ή από την αναλογία του πληθυσμού των ανδρών προς αυτόν των γυναικών, η οποία ενδεχομένως θα μπορούσε να επηρεάσει την επιλογή συντρόφου.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως οι γυναίκες που έχουν πιο θηλυκά χαρακτηριστικά είναι πιο γόνιμες, με αποτέλεσμα η προτίμησή τους από τους άνδρες να αυξάνει την πιθανότητα τεκνοποίησης. Οι ερευνητές εξηγούν πως τα αρρενωπά χαρακτηριστικά που συνδέονται με την τεστοστερόνη, όπως είναι η διάθεση για επικράτηση και κυριαρχία, και τα οποία σχετίζονται με τα αρρενωπά χαρακτηριστικά προσώπου στους άνδρες και ενδεχομένως και στις γυναίκες, βοηθούν στην εξασφάλιση των πόρων για την επιβίωση των τέκνων μετά τη γέννησή τους. Ακόμα, όμως, δεν είναι ξεκάθαρο το τι ακριβώς εξυπηρετεί η επιλογή μιας γυναίκας με αρρενωπά χαρακτηριστικά στις χώρες με χαμηλό επίπεδο υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: economist

 Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης