Μια ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ πιστεύει πως μπορεί να εξηγήσει γιατί το αντιγριπικό εμβόλιο προστατεύει λιγότερο τους άνδρες, σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν ότι η τεστοστερόνη, η ανδρική ορμόνη, επιδρά στα γονίδια που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, έτσι ώστε να παράγονται λιγότερα αντισώματα και να ενεργοποιούνται λιγότεροι αμυντικοί μηχανισμοί, σαν απάντηση στον εμβολιασμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές μάλιστα, επισημαίνουν πως σε γενικές γραμμές, το ανοσοποιητικό σύστημα των ανδρών, απαντά λιγότερο στη φλεγμονή και στον εμβολιασμό, σε σχέση με το ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών. Για παράδειγμα, οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι σε βακτηριακές, ιϊκές, μυκητιασικές και παρασιτικές λοιμώξεις, σε σύγκριση με τις γυναίκες. Ταυτόχρονα, το ανοσοποιητικό σύστημα των ανδρών δεν απαντά τόσο σθεναρά, όσο αυτό των γυναικών σε εμβολιασμούς ενάντια στη γρίπη, τον κίτρινο πυρετό, την παρωτίτιδα, την ηπατίτιδα και αλλά νοσήματα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το αίμα 90 σχεδόν ενηλίκων, αφού έκαναν την τακτική δόση του αντιγριπικού τους εμβολίου. Οι άνδρες με τα υψηλοτέρα επίπεδα τεστοστερόνης βρέθηκε ότι είχαν τη χειρότερη απόκριση στο αντιγριπικό.
Η τεστοστερόνη συνδέεται με τα κλασσικά χαρακτηριστικά του άρρενος, όπως είναι η μυϊκή δύναμη, η ανάπτυξη τριχοφυΐας στην περιοχή του προσώπου , καθώς και η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά.

Οι επιστήμονες εντόπισαν μια ομάδα γονιδίων στους άνδρες, τα οποία όταν ενεργοποιούνταν προκαλούσαν μια ανεπαρκή απάντηση του ανοσοποιητικού στο εμβόλιο, τα οποία δεν εμπλέκονταν στην αντίστοιχη απάντηση των γυναικών. Η έκφραση κάποιων από αυτά τα γονίδια ρυθμίζεται από τη τεστοστερόνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εύρημα αυτό έχει μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη του εμβολίου. Είναι πιθανό η απόκριση των ανδρών σε αυτό να βελτιωθεί είτε εάν διπλασιαστεί η δόση του, είτε εάν μειωθούν τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Η συνολική εικόνα ωστόσο κάθε άλλο παρά ξεκάθαρη είναι. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές, η πιο αδύναμη απάντηση των ανδρών στο αντιγριπικό σημειώνεται μόνο στην περίπτωση κάποιων στελεχών του ιού.

Ένας από τους ειδικούς μάλιστα, δεν πιστεύει ότι η τεστοστερόνη από μόνη της μπορεί να εξηγήσει τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στα δύο φύλα, ως προς την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού και δε θεωρεί απαραίτητη την αύξηση της δοσολογίας στους άνδρες. Προτείνει όμως τη μείωση της δοσολογίας στις γυναίκες.

Συνοψίζοντας, στη μελέτη συμμετείχαν 53 γυναίκες και 34 άνδρες και οι ερευνητές βρήκαν πως σε γενικές γραμμές οι γυναίκες απαντούσαν στο εμβόλιο με μεγαλύτερη παραγωγή αντισωμάτων. Τα ευρήματα αυτά συμφωνούν με αυτά προηγούμενων ερευνών . Το νέο εύρημα όμως, είναι ότι οι άνδρες με χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης είχαν παρόμοια αντίδραση στο εμβόλιο με αυτή των γυναικών. Οι ερευνητές επίσης σημείωσαν ότι η ενεργοποίηση κάποιων συγκεκριμένων γονιδίων στους άνδρες, αλλά όχι στις γυναίκες, σχετίζονταν με αδύναμη απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος στο εμβόλιο.

Κάποια από αυτά τα γονίδια είναι ήδη γνωστό ότι σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο επόμενος ερευνητικός στόχος ενδεχομένως είναι η σχέση ανάμεσα στα γονίδια αυτά και την τεστοστερόνη.

Ένα από τα αναπάντητα ερωτήματα της μελέτης είναι ποιος είναι ο εξελικτικός σκοπός της σύνδεσης της τεστοστερόνης με το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι πολύ πιθανό κάποιες φορές μια πολύ ισχυρή ανοσοποιητική απάντηση να είναι πιο επικίνδυνη από το ίδιο το νόσημα. Οι γυναίκες, για παράδειγμα, με το ισχυρό τους ανοσοποιητικό σύστημα έχουν διπλάσια πιθανότητα από τους άνδρες να πεθάνουν από λοιμώξεις που εισβάλουν στο αίμα τους. Ίσως λοιπόν, ένα λιγότερο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα να είναι σωτήριο για τους άνδρες.
Πηγή : webmd

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ.Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης