Το μπαλάκι στους Ευρωπαίους πέταξε αιφνιδιαστικά το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Παιδείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε καταθέσει ρεαλιστικό σχέδιο, έχουμε κάνει υποχωρήσεις» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του, επισημαίνοντας ότι «η αποδοχή του από τους εταίρους θα σηματοδοτήσει το τέλος των σεναρίων διαίρεσης της Ευρώπης».

«Η Ελλάδα γνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα σε μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται σκληρά και σε αυτή που απλά υπέγραφε τις απαιτήσεις των δανειστών» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται σε αντίξοες συνθήκες.

«Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός διεκδικεί το δίκιο του» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μετά την κατάθεση ολοκληρωμένου προγράμματος-σχεδίου είναι σαφές ότι η απόφαση ανήκει στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης» σημείωσε.

Στιγμιότυπα από το Υπουργείο Παιδείας

Το παρασκήνιο της πενταμερούς

Το παρασκήνιο της πενταμερούς συνάντησης (Ντράγκι, Μέρκελ, Λαγκάρντ, Ολάντ, Γιούνκερ) στο Βερολίνο για την Ελλάδα αποκαλύπτουν oι «Financial Times».

Όπως αναφέρουν σε άρθρο τους, μετά την πολύ κρίσιμη σύσκεψη από την οποία δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις (σ.σ.: ακόμη και το Μαξίμου δηλώνει άγνοια για το τι ειπώθηκε), υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των εταίρων, ουσιαστικά μεταξύ της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Αποκαλύπτεται, επίσης, ότι θα υπάρξει ένα κείμενο, όχι με τη μορφή τελεσιγράφου στον κ. Τσίπρα αλλά ως ένα περίγραμμα που θα παρουσιαστεί για μια «γρήγορη αντίδραση».

Παράλληλα, οι «FT» τονίζουν ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης από καιρό υποστηρίζει πως η Αθήνα αποδέχεται το 70% του υφιστάμενου προγράμματος διάσωσης και ότι οι πιστωτές ελπίζουν πως ο συμβιβασμός στον οποίο καταλήγουν στο Βερολίνο μπορεί να λειτουργήσει έως το 70% που μπορούν να αποδεχθούν ο Βαρουφάκης και ο Τσίπρας.

«Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φιλοξένησε έκτακτη σύσκεψη στο Βερολίνο χθες, αναφορικά με την ελληνική κρίση, προκειμένου να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ των εποπτών της διάσωσης της χώρας και για να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για συμφωνία με την Αθήνα» σημειώνεται στο άρθρο.

«Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έφτασαν μυστικά χθες στο Βερολίνο, όπου ήδη βρίσκονταν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για προκανονισμένη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο» προστίθεται.

«Η έκτακτη σύσκεψη έρχεται εν μέσω εντεινόμενης αβεβαιότητας για τη δυνατότητα της Ελλάδας να συνεχίσει να πληρώνει τους λογαριασμούς της και εντάσεων μεταξύ των πιστωτών, που δέχονται έντονες πιέσεις προκειμένου να αποδεσμεύσουν τα 7,2 δισ. ευρώ, ώστε η Ελλάδα να αποφύγει πιθανή χρεοκοπία και ταχεία έξοδο από την Ευρωζώνη» επισημαίνει το δημοσίευμα.

«Κατά τις μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις έχουν προκύψει διαφορές μεταξύ των πιστωτών και αυτή η σύσκεψη στόχο είχε να επιχειρηθεί να επιλυθούν τα ζητήματα αυτά. Το ΔΝΤ τηρεί σκληρή γραμμή, σεβόμενο τους δικούς του κανόνες δανεισμού και κατόπιν πιέσεων από άλλες χώρες του κόσμου, που λένε πως η Αθήνα ήδη απολαμβάνει μιας πολύ ευνοϊκής μεταχείρισης» αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποστηρίξει πως πρέπει να υπάρξουν πιο γενναιόδωροι όροι για την Αθήνα, διότι θέτει ως υψηλή προτεραιότητα το να διατηρηθεί ανέπαφη η Ευρωζώνη-ένα σύμβολο “κλειδί” για την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΚΤ και αυτή θέλει να διατηρηθεί ανέπαφη η νομισματική ένωση, φοβάται όμως ότι θα μπορούσε να βλάψει την αξιοπιστία της, αν επεκτείνει υπερβολικά τον ρόλο της ως κεντρικής τράπεζας» υπογραμμίζεται στο άρθρο.

Παράλληλα, όπως υποστηρίζουν οι «FT», σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο από την πλευρά των πιστωτών, οι συζητήσεις στο Βερολίνο επικεντρώνονται σε ένα τεχνικό κείμενο που έχει προετοιμάσει η Κομισιόν, το οποίο όλες οι πλευρές θα χρησιμοποιήσουν σε μια προσπάθεια να βρουν ανταλλάγματα που θα είναι αποδεκτά από όλους τους πιστωτές. Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε πως δεν υπάρχουν νέες υποχωρήσεις έναντι της Αθήνας στο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά στόχος είναι να διευκρινιστούν οι βασικές αρχές που χρειάζονται οι πιστωτές ώστε να ολοκληρωθεί μια συμφωνία.

Μετά τη λήξη της χθεσινής έκτακτης σύσκεψης, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η Α. Μέρκελ, ο Φρ. Ολάντ, ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ και η Κ. Λαγκάρντ συμφώνησαν πως οι συνομιλίες για την Ελλάδα θα πρέπει να ενταθούν.

«Η Αθήνα αντιμετωπίζει έναν κρίσιμο μήνα, αφού τον Ιούνιο πρέπει να αποπληρώσει 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ. Η σύσκεψη του Βερολίνου έρχεται έπειτα από μήνες διαβουλεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης (που προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του δανείου) και των πιστωτών (την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ)» σημειώνει η εφημερίδα και προσθέτει:

«Αν και η Αθήνα κατά καιρούς διατείνεται πως είναι ορατή μια συμφωνία, οι πιστωτές επιμένουν πως υπάρχει λίγη πρόοδος μετά από μήνες συζητήσεων – ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρνείται να αποκλείσει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και η Κριστίν Λαγκάρντ έλεγε την περασμένη εβδομάδα πως η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι πιθανότητα».

Επιπλέον, στο άρθρο αναφέρεται ότι «οι δύο πλευρές συνεχίζουν να απέχουν ως προς το πόσο πολύ θα πρέπει να στύψει η Ελλάδα τα δημόσια οικονομικά της. Η νέα κυβέρνηση έχει απορρίψει τον τρέχοντα διακανονισμό με τους πιστωτές, που περιλαμβάνει στόχο 4,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα. Η Αθήνα θέλει το ποσοστό να είναι πιο κοντά στο 1%. Οι πιστωτές ίσως είναι πρόθυμοι να υπάρξει μείωση, όχι όμως τόσο μεγάλη».

«Η Ελλάδα και οι πιστωτές της είναι επίσης διχασμένοι σε βασικά ζητήματα, όπως τα αιτήματα των πιστωτών για περικοπές στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα και στα μισθολόγια του Δημοσίου και για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας» σημειώνει η εφημερίδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης