Το blog του Παρατηρητηρίου Σεισμών ανανεώθηκε και καθημερινά οι αναγνώστες της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας zougla.gr μπορούν άμεσα να ενημερώνονται, να παρακολουθούν διαδραστικούς χάρτες και σεισμογράφους ανά περιοχή και να παραθέτουν τις ερωτήσεις τους, όσον αφορά τη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα μας.

Μ’ ένα κλικ, ο κάθε χρήστης, μέσω της ειδικής φόρμας του «Παρατηρητηρίου», «Επικοινωνήστε μαζί μας», αποστέλει την ερώτησή του και η επιστημονική ομάδα του Δρ. Γ. Χουλιάρα, Κύριου Ερευνητή Σεισμολογίας Ε.Α.Α, θα απαντά στους πολίτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερώτηση: Καλησπέρα σας κ. Χουλιάρα

Θα ήθελα να σας ρωτήσω τη γνώμη σας για την ουσιαστική απουσία σεισμών τις τελευταίες δεκαετίες από το γνωστό ρήγμα της Βόλβης που έδωσε το 1978 τον μεγάλο σεισμό στην πόλη.
Η απουσία έστω και κάποιας μικρής σεισμικότητας θεωρείτε ότι το ρήγμα ουσιαστικά συσσωρεύει ενέργεια;

Με εκτίμηση
Λαζαρίδης Ευάγγελος (ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΟΣ)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απάντηση:

Μεταξύ των λιμνών Βόλβης και Λαγκαδά βρίσκεται το ρήγμα, η ενεργοποίηση του οποίου είχε ως αποτέλεσμα τον ισχυρό σεισμό μεγέθους Μ=6,5 της κλίμακας Richter στις 20 Ιουνίου 1978 (Μυγδονία –Κ. Μακεδονία).

Από το 1978 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών αρκετά ασθενή σεισμικά γεγονότα με σημαντικότερο τον σεισμό μεγέθους 4,2 Richter που έλαβε χώρα στις 11/10/2013 (βλ. χάρτη).

Τα σεισμολογικά δεδομένα που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή (σεισμικά γεγονότα πολύ μικρού μεγέθους), αναλύονται, ερμηνεύονται και αξιολογούνται.

Σας ευχαριστώ για την επικοινωνία…

Περισσότερα στην κατηγορία Παρατηρητήριο Σεισμών

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης