Η Εθνική Ελλάδας πάλεψε, αλλά δεν κατάφερε να αντισταθεί στην ποδοσφαιρική ανωτερότητα της Γερμανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος βρέθηκαν πίσω στο σκορ και άγγιξαν το όνειρο τη στιγμή που ισοφάρισαν, ωστόσο η συνέχεια έφερε τα «πάντσερ» να σκοράρουν ακατάπαυστα και να πανηγυρίζουν την πρόκριση στους «4» του Euro 2012, με το σκορ στο τελικό 4-2.


Ο Γιώργος Σαμαράς είχε ισοφαρίσει προσωρινά για την εθνική μας στο 55΄, ενώ στο 89΄ ο Σαλπιγγίδης με πέναλτι διαμόρφωσε το τελικό σκορ. Οι Λαμ (39΄), Κεντίρα (61΄), Κλόζε (68΄), Ρόις (74΄) πέτυχαν τα γκολ των νικητών, οι οποίοι στην τετράδα θα αντιμετωπίσουν την Αγγλία ή την Ιταλία.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους Γερμανούς να έχουν τον απόλυτο έλεγχο και την Ελλάδα να περιορίζεται σε αμυντικά καθήκοντα. Άξιο αναφοράς ήταν το γεγονός ότι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πιέστηκε τόσο πολύ που χρειάστηκε να αμύνεται στα 2/3 του γηπέδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι παίκτες του Γιόακιμ Λεβ δημιουργούσαν ευκαιρίες, έχαναν το ένα γκολ πίσω από το άλλο και εν τέλει προηγήθηκαν με εκπληκτικό γκολ του Φίλιπ Λαμ. Ήταν η φάση του 39’. Τότε ο Λαμ έπιασε το σουτ έξω από την περιοχή και δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον φιλότιμο Μιχάλη Σηφάκη, ο οποίος είχε κάνει μέχρι αυτό το σημείο δύο-τρεις καλές επεμβάσεις.

Οι διεθνείς μας συνολικά στο πρώτο μέρος δεν κατάφερναν να αλλάξουν τρίτη πάσα, έμειναν οχυρωμένοι γύρω από την περιοχή, με αποτέλεσμα η καλή μας τύχη και οι σωστές τοποθετήσεις του Μιχάλη Σηφάκη να κρατούν το ημίχρονο στα επίπεδα του 1-0.

Ο Σάντος ανακάτεψε την τράπουλα στο δεύτερο μέρος και πέρασε στη «μάχη» τους Φωτάκη, Γκέκα στις θέσεις των Νίνη και Τζαβέλλα. Έτσι, ο Τοροσίδης πέρασε σε θέση αριστερού μπακ και ο Μανιάτης στα δεξιά. Η εθνική επανέλαβε αυτό που έχει κάνει σε όλους τους αγώνες του EURO 2012, σκοράροντας με την πρώτη της «επίσκεψη» στην αντίπαλη περιοχή!

Στο 55’ ο Φωτάκης με κάθετη μπαλιά σε αντεπίθεση βρήκε τον Σαλπιγγίδη, ο οποίος έκανε το υπέροχο γύρισμα και ο Σαμαράς κατάφερε να σκοράρει και να ισοφαρίσει σε 1-1, ξεσηκώνοντας τους χιλιάδες Έλληνες που βρέθηκαν στην «Αρένα» του Γκντανσκ.

Η χαρά για τους διεθνείς μας δεν κράτησε πολύ. Στο 61’ ο Κεντίρα με ένα σουτ-βολίδα στην κίνηση πέτυχε το 2-1. Μετά από φάουλ του Οζίλ, ο Μίροσλαβ Κλόζε με κεφαλιά διαμόρφωσε ο 3-1 στο 68΄ και έστειλε τα «πάντσερ» στους ημιτελικούς.

Η ήττα της Ελλάδας άρχισε να παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Στο 74΄ ο Σηφάκης νίκησε αρχικά σε τετ-α-τετ τον Κλόζε, αλλά ο επερχόμενος Μάρκο Ρόις με δυνατό σουτ πέτυχε το τέταρτο γκολ της Γερμανίας.

Το τελικό 2-4 διαμόρφωσε στο 89’ ο Σαλπιγγίδης με πέναλτι και πήρε το χειροκρότημα από την κερκίδα.

Το «φιλμ» του αγώνα:

Τέλος του παχνιδιού: Η Εθνική μας έχασε με 4-2 και αποκλείστηκε από τα ημιτελικά του Euro.


89′: Γκολ για την Εθνική μας:
Ο Σαλπιγγίδης νικάει τον Νόιερ και μειώνει σε 4-2.

88′: Πέναλτι για την Εθνική μας: Μετά από σέντρα του Τοροσίδη η μπάλα χτυπάει στο χέρι του Μπόατενγκ και ο διαιτητής καταλογίζει πέναλτι.

80′: Ευκαιρία για τη Γερμανία: Ο Εζίλ μπαίνει στην περιοχή και κάνει το σουτ και ο Σηφάκης διώχνει. Στην επαναφορά ο Γκόμεζ είναι οφσάιντ.

80′ Αλλαγή για την Γερμανία. Ο Γκόμεζ στη θέση του Κλόζε.

75′ Κίτρινη κάρτα στον Παπασταθόπουλο.

74΄ Γκολ για τη Γερμανία: Ο Σηφάκης απέκρουσε αρχικά το σουτ του Κλόζε, ωστόσο ο Ρόις βρέθηκε στην πορεία της μπάλας και με σουτ στην κίνηση κάνει το 4-1 για την ομάδα του Λεβ.

71΄Αλλαγή για την Ελλάδα. Ο Μάκος εκτός παιχνιδιού, ο Λυμπερόπουλος στο ματς.


68′: Γκολ για τη Γερμανία:
Ο Κλόζε με κεφαλιά κανει το 3-1 για τα «πάντσερ». Κακή έξοδος από τον Μιχάλη Σηφάκη.

67΄Αλλαγή για την Γερμανία: Ο Μίλερ στην θέση του Σούρλε.


63′: Ευκαιρία για την Ελλάδα.
Ο Γκέκας κάνει την κίνηση και το σουτ με το δεξί, αλλά η μπάλα δεν του κάνει το… χατήρι και περνάει άουτ.


61′: Γκολ για τη Γερμανία:
Ο Κεντίρα με σουτ πάνω στην κίνηση νικάει τον Μιχάλη Σηφάκη και κάνει το 2-1.

Ευκαιρία για τη Γερμανία: Ο Σούρλε κάνει το σουτ από τα πλάγια, αλλά η μπάλα περνάει άουτ.



55′: Γκολ για την Εθνική μας:
Το πετυχαίνει ο Γιώργος Σαμαράς!!! Ο Σαλπιγγίδης έφυγε στην κόντρα από τα αριστερά, μπήκε στην περιοχή και έκανε μία παράλληλα σέντρα. Στην πορεία της μπάλας βρέθηκε ο Έλληνας επιθετικός, ο οποίος με προβολή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Νόιερ.

Έναρξη του β’ ημιχρόνου.

46′: Διπλή αλλαγή για την Ελλάδα: Ο Γκέκας αντί του Νίνη και ο Φωτάκης αντί του Τζαβέλλα.

Στατιστικά: 70%-30% η κατοχή της μπάλας υπέρ της Γερμανίας, η οποία έχει κερδίσει 5 κόρνερ σε αντίθεση με την ομάδα μας που δεν έχει κανένα μέχρι στιγμής.

Ημίχρονο στο παιχνίδι.

45+2′: Ευκαιρία για τη Γερμανία: Ο Σούρλε κάνει το σουτ από πλάγια θέση, αλλά η μπάλα περνάει μόλις άουτ.

44′: Ευκαιρία για τη Γερμανία: Απο αριστερά σουτάρει ο Σούρλε, αλλά η μπάλα περνάει κόρνερ.


39′: Γκολ για τη Γερμανία: Ο Φίλιπ Λαμ με σουτ έξω από την περιοχή στέλνει την μπάλα στα δίχτυα του Σηφάκη, ο οποίος σε αυτή τη φάση δεν μπόρεσε να κάνει απολυτως τίποτα.

32΄: Ευκαιρία για την Ελλάδα: Ο Νίνης σουτάρει από πλάγια θέση, αλλά ο Νόιερ πέφτει και μπλοκάρει την μπάλα.

26′: Ευκαιρία για την Ελλάδα: Με πολύ καλή μακρινή πάσα ο Κατσουράνης προσπαθεί να βρει τον Σαλπιγγίδη που έφευγε στην πλάτη της γερμανικής άμυνας, όμως ο Νόιερ διάβασε την φάση και απομάκρυνε τον κίνδυνο εν τη γενέσει του.

24’: Ευκαιρία για την Γερμανία: Νέο σουτ του Ρόις, όμως και πάλι ο Σηφάκης είναι σε ετοιμότητα, διώχνοντας την μπάλα σε κόρνερ.

23’: Ευκαιρία για την Γερμανία: Οι Ροίς και Κλόζε συνδυάζονται άψογα και βγάζουν τον Εζίλ απέναντι στον Σηφάκη, ο οποίος πάντως καταφέρνει να διώξει την μπάλα με τα πόδια, κρατώντας έτσι ανέπαφη την εστία της ομάδας μας.

14′: Κίτρινη στον Σαμαρά για φάουλ πάνω στον Σβαϊνστάιγκερ.


6′: Ευκαιρία για την Ελλάδα:
Ο Μάκος κάνει ένα σουτ έξω από τη περιοχή της γερμανικής ομάδας, ωστόσο είναι αδύναμο και δεν απειλεί τον Νόιερ.

: Ακυρώθηκε γκολ για τη Γερμανία: Μετά από σουτ του Κεντίρα έξω από την περιοχή, ο Σηφάκης διώχνει, αλλά ο Σούρλε γίνεται αποδέκτης της μπάλας και σκοράρει. Εντούτοις υποδείχθηκε σε θέση οφ σάιντ και ως εκ τούτου το γκολ των Γερμανών δεν μετράει.


1΄: Το παιχνίδι ξεκίνησε. Καλή επιτυχία στην Εθνική μας…


Γερμανία-Ελλάδα 4-2

Γκολ: 39′ Λαμ, 61′ Κεντίρα, 68′ Κλόζε – 55′ Σαμαράς, 89′ πεν. Σαλπιγγίδης

Κίτρινες: Σαμαράς, Παπασταθόπουλος

Γερμανία (Γιόακιμ Λεβ): Νόιερ, Χούμελς, Μπαντστούμπερ, Μπόατενγκ, Λαμ, Κεντίρα, Σβαϊνστάιγκερ, Οζίλ, Σούρλε (67’ Μίλερ), Ρόις (79’ Γκέτσε), Κλόζε (79’ Γκόμες).

Ελλάδα (Φερναντο Σάντος): Σηφάκης, Παπασταθόπουλος, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Τοροσίδης, Τζαβέλλας (46’ Φωτάκης), Μανιάτης, Μάκος (46’ Λυμπερόπουλος), Κατσουράνης, Νίνης (46’ Γκέκας), Σαμαράς, Σαλπιγγίδης.

Διαιτητής: Νταμίρ Σκόμινα (Σλόβενία)

Βοηθοί: Πρίμοζ Άρχαρ, Ματέι Ζούνιτς, Σλάβκο Βίντσιτς και Ματέι Γιουγκ (Σλοβενία)

Τέταρτος διαιτητής: Στεφάν Λανουά (Γαλλία)

Επιμέλεια: Ανδρέας Αθανασούλης-Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης