Ο καλύτερος οδηγός όλων των εποχών ήταν Βραζιλιάνος. Έφυγε από κοντά μας, την πρωτομαγιά του 1994 από την πρώτη θέση του Grand Prix του San Marino. Ο Ayrton Senna υπήρξε πάντοτε η αναφορά σε αυτό που ονομάζουμε σήμερα «F1 pilot».

Σε αντίθεση με τον ταπεινής καταγωγής Μίκαελ Σουμάχερ, ο Σένα προερχόταν από μία εύπορη οικογένεια. Λέγεται μάλιστα, ότι του δώρισαν οι γονείς του το πρώτο του καρτ στην τρυφερή ηλικία των τεσσάρων ετών. Μετά από μία επιτυχημένη καριέρα ως έφηβος και νεαρός στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καρτ , πραγματοποίησε το 1984 το ντεμπούτο του στη Formula 1.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γεγονός ότι πήρε βαθμούς ήδη στον δεύτερο αγώνα του και ανέβηκε στο βάθρο στο έκτο Γκραν Πρι της καριέρας του δεν προξενεί πλέον εντύπωση. Χρειάστηκε να περάσουν ωστόσο τέσσερα χρόνια, μέχρι να κατακτήσει τον πρώτο από τους τρεις παγκόσμιους τίτλους του (1988, 1990, 1991). Συνολικά κέρδισε 41 Γκραν Πρι από τα 161 στα οποία συμμετείχε, ενώ κατέκτησε 65 φορές την πολ ποζίσιον.

Ήταν Πρωτομαγιά του ’94, τις δύο προηγούμενες μέρες είχαν συμβεί δύο σοβαρά ατυχήματα: την Παρασκευή με τον Ρούμπενς Μπαρικέλο, ο όποιος τραυματίστηκε και την επομένη ο Ρόλαντ Ράτζενμπεργκερ, ο οποίος βρήκε ακαριαίο θάνατο στην πίστα, καθώς έπειτα από σφοδρή σύγκρουση με ταχύτητα 314,9 χλμ/ώρα, τραυματίστηκε στον αυχένα. Τραγική σύμπτωση;

Περίμενε πώς και πώς εκείνο τον αγώνα. Η χρονιά για τον Αϊρτόν Σένα και τη Γουίλιαμς δεν είχε ξεκινήσει ιδανικά, με τον Βραζιλιάνο να είναι ανήσυχος κατά τη διάρκεια ολόκληρου του τριημέρου. Σκεπτικό θα τον πουν όσοι τον είδαν, προβληματισμένο κάποιοι άλλοι, ασυνήθιστα βυθισμένο στον εαυτό του όσοι τον γνώριζαν πραγματικά και τον είχαν ζήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «σημαία» της Βραζιλίας -μαζί με τον Πελέ- ανέμιζε για τον αγώνα στην Ίμολα, ελπίζοντας σε ένα restart. Πού να φανταστεί ότι λίγους γύρους μετά το σβήσιμο των κόκκινων φώτων θα «υποσταλεί» μια για πάντα όταν η Γουίλιαμς δεν θα στρίψει και θα καρφωθεί με 300 χλμ. στον τοίχο της Ταμπουρέλο.

H σκηνή με το κεφάλι του να «κρέμεται» από το άψυχο -ουσιαστικά- κορμί του, δεν φεύγει ποτέ από τα μάτια των τηλεθεατών. Έως και ο ίδιος ο μεγάλος του αντίπαλος, με τον οποίο δεν αντάλλασσαν ματιά, ο Αλέν Προστ, δεν μπορεί να πάρει το βλέμμα του από πάνω του και παρακαλάει για το θαύμα.

Η σύντροφός του Σένα, Αντριάνα, εκμυστηρεύτηκε ότι μετά το θανατηφόρο ατύχημα του Ράτζενμπεργκερ είχε δει τον Αϊρτόν να κλαίει και να παρακαλάει να αναβληθεί ο αγώνας, έχοντας ένα παράξενο κακό προαίσθημα. Παρόλα αυτά, όμως, ο αγώνας έγινε κανονικά.

Στην πρώτη θέση της εκκίνησης ήταν ο Σένα και πίσω του ο άλλος μεγάλος, Μίκαελ Σουμάχερ. Στον έβδομο γύρο, στη στροφή Ταμπουρέλο ,έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου του και σμπαραλιάστηκε στον τοίχο. Τα πλάνα έχουν παγώσει την ανθρωπότητα. Όλοι περιμένουν το νεύμα του πιλότου που υποδηλώνει ότι έχει τις αισθήσεις του, αλλά μάταια.

Από την σφοδρή σύγκρουση και από τα πολλά αντικείμενα που εκσφεντονίστηκαν, ένα διαπέρασε το κράνος του… Ο Άιρτον ήταν κλινικά νεκρός. 

Δύο ώρες αργότερα, έφυγε από τη ζωή όσο γρήγορα έτρεχε στις πίστες. Ο Σένα σε ηλικία 34 ετών, ο μεγαλύτερος σύγχρονος πιλότος και αστέρας της Formula 1, είχε περάσει στην αιωνιότητα.

Ο Άιρτον Σένα τιμήθηκε όσο κανένας κανένας άλλος στην πατρίδα του. Πάνω από 300.000 κόσμου τον συνόδεψαν στην τελευταία κατοικία του. Ακόμα και σήμερα στα ποδοσφαιρικά γήπεδα οι βραζιλιάνοι φωνάζουν ρυθμικά το όνομά του. Η οικογένειά του στην μνήμη του έχει δημιουργήσει ένα ίδρυμα στην Βραζιλία για παιδιά.

Επιμέλεια: Κατερίνα Νινιού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης