Αποστολή: Σωτήρης Σκουλούδης
Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οδοιπορικό στους Αγίους Τόπους πραγματοποίησε το zougla.gr και παρουσιάζει τα σπουδαιότερα μνημεία και τόπους προσκυνήματος του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας, που αποτελούν ο Ναός της Αναστάσεως, ο Ναός της Αναλήψεως και φυσικά ο Ναός της Γεννήσεως,στην Ιερουσαλήμ και στη Βηθλεέμ της Παλαιστίνης. Η λειτουργία και η διοίκηση των συγκεκριμένων ναών, μετά από 20 ταραχώδεις αιώνες, παραμένουν κυρίως σε ελληνικά χέρια, υπό τη σκέπη του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Οι εικόνες που κατέγραψε ο φακός του zougla.gr καταδεικνύουν τη σπουδαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο των τόπων όπου γεννήθηκε η χριστιανική πίστη, στους οποίους οποιοσδήποτε πολίτης βρεθεί, ανεξαρτήτως της πίστης του, δεν μπορεί παρά να νιώσει δέος και κατάνυξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ναός της Γέννησης

​Οι εικόνες που κατέγραψε ο φακός του zougla.gr καταδεικνύουν τη σπουδαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο των τόπων όπου γεννήθηκε η χριστιανική πίστηΗ Βασιλική της Γεννήσεως βρίσκεται στην Βηθλεέμ της Παλαιστίνης και είναι ο δεύτερος κατά σειρά τόπος προσκυνήματος του Χριστιανισμού μετά από εκείνον της Αναστάσεως. Γύρω στο 130 μ. Χ. και ενώ το Σπήλαιο της Γεννήσεως αποτελούσε ήδη τόπο προσκυνήματος για τους πιστούς Χριστιανούς, ο αυτοκράτορας Αδριανός, που ήταν ειδωλολάτρης, ίδρυσε ναό προς τιμήν του Άδωνη. Το 326 μ. Χ. η αγία Ελένη ανοικοδόμησε χριστιανικό ναό στο σημείο και ο Μέγας Κωνσταντίνος τον διακόσμησε με πολύτιμους λίθους. Στο ναό αυτό φιλοξενούνταν από τότε και για τους επόμενους δύο αιώνες σημαντικά ιερά κειμήλια.

Προσκύνημα στον Γολγοθά

Το σημείο όπου θεωρείται ότι γεννήθηκε ο Ιησούς

Ο νέος αυτοκράτορας Ιουστινιανός κατά τον 5ο αιώνα θέλησε να επεκτείνει το μέγεθος του ναού κάνοντάς τον ακόμα πιο μεγαλοπρεπή. Ο ναός διατήρησε το αρχικό του σχήμα αλλά έλαβε και πολλές νέες προσθήκες. Η εισβολή των Περσών το 614 μ. Χ. μάλλον δεν επέφερε σοβαρές καταστροφές στο κτίσμα του ναού, αφού σε έγγραφα του 7ου και του 8ου αιώνα ο ναός αναφέρεται σαν να βρισκόταν ακόμα στην προτέρα του κατάσταση. Μετά από αλλεπάλληλες εισβολές και καταστροφές ο ναός ξαναεπισκευάστηκε και διατήρησε την απαράμιλλη αίγλη του. Το 1842 έλαβε χώρα και η τελευταία σπουδαία ανακαίνιση του ναού, όπου η στέγη αντικαταστάθηκε, το έδαφος του Καθολικού μαρμαροστρώθηκε και οι τοίχοι καλύφθηκαν με μαρμαρόσκονη. Έτσι συναντά κανείς σήμερα το σπουδαίο αυτό οικοδόμημα.

Στο Ναό υπάρχουν επίσης τα οστεοφυλάκια των νηπίων που έσφαξε ο Ηρώδης, ενώ ο φακός του zougla.gr κατέγραψε και την τέλεση του μυστηρίου του γάμου, με το ελληνορθόδοξο τελετουργικό. Ένα από τα πιο γνωστά και κατανυχτικά μοναστήρια της Ορθοδοξίας επίσης, αποτελεί αυτό του Αγίου Σάββα, που βρίσκεται σε μια από τις πιο απόκρυμνες μεριές της Παλαιστίνης…

Η Ιερά Μονή Αναλήψεως

Επόμενος σταθμός, η Ιερά Μονή Αναλήψεως που βρίσκεται στο Όρος των Ελαιών, στα Ιεροσόλυμα, απέναντι από το πραγματικό σημείο από το οποίο κατά την παράδοση ανελήφθη ο Ιησούς, σημείο που κατέχουν οι Μουσουλμάνοι από τον 7ο αιώνα μέχρι σήμερα.

Η Μονή αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της ισραηλινής, όταν η τελευταία προέβη στην κατεδάφιση σημαντικού μέρους του ναού, το 1991, με την αιτιολογία ότι προηγούμενες εργασίες που έλαβαν χώρα εκεί ήταν παράνομες.

​Η Μονή αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της ισραηλινής, όταν η τελευταία προέβη στην κατεδάφιση σημαντικού μέρους του ναούΑπό τον Μάϊο του έτους 2009, ανέλαβε την ηγουμενία της Μονής ο μοναχός Αχίλλειος, ο οποίος και εγκαταβιώνει στο Μοναστήρι με μία μικρή κοινοβιακή αδελφότητα οκτώ μοναζουσών, που προέρχονται από την Ελλάδα και άλλες Ορθόδοξες χώρες. Μία εξ αυτών, ξενάγησε τον φακό του zougla.gr και μας περιέγραψε το, κατά μαρτυρίες, λεγόμενο «θαύμα»: Όταν το 1992 η ισραηλινή πολεοδομία έστειλε δύο μπουλντόζες για να κατεδαφίσουν το Ναό, συνέβη κάτι παράδοξο. Ενώ η εκκλησία μετετράπη σε ένα σωρό από ερείπια, η εικόνα του Παντοκράτορα Κυρίου, αντί να καταπλακωθεί και να κομματιαστεί κάτω από τα μπάζα, παραδόξως βρέθηκε πάνω απ’ αυτά. Στη συνέχεια, όταν μία από τις δύο μπουλντόζες άρχισε να σπάει το δάπεδο της εκκλησίας, το οποίο ήταν και το ταβάνι του υπογείου που προοριζόταν και αυτό για Ναός, τότε η στρογγυλή εικόνα του Κυρίου κύλησε μόνη της και σταμάτησε όρθια μπροστά στη μπουλντόζα.

Εκείνη ακριβώς την στιγμή, το ατσάλινο σφυρί της μπουλντόζας έσπασε, οπότε η κατεδάφιση του υπογείου δεν μπορούσε πλέον να συνεχιστεί, και οι δύο μπουλντόζες έφυγαν χωρίς να γυρίσουν ποτέ ξανά. Έτσι, το υπόγειο που προοριζόταν για εκκλησία σώθηκε θαυματουργικά.

Ο τότε Αρχιμανδρίτης, Ιωακείμ, διαμαρτυρήθηκε έντονα για την κατεδάφιση του μεγάλου Ναού, και από την στιγμή εκείνη άρχισε να χρησιμοποιεί για Ναό το υπόγειο που είχε διασωθεί. Τρία χρόνια αργότερα, το έτος 1995, δύο άτομα αποπειράθηκαν να τον δολοφονήσουν, αλλά τελικά σκοτώθηκε η μητέρα του Αναστασία, ενώ ο ίδιος σώθηκε με ελαφρά τραύματα Το έτος 2009, ο Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ έφυγε από τη ζωή, την ημέρα της εορτής της Αναλήψεως. Τότε, ο Πατριάρχης Θεόφιλος έστειλε στη θέση του τον Μοναχό Αχίλλειο.

Πολύ κοντά στο ναό βρίσκεται η παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, και άλλα σημεία χριστιανικού και ελληνικού ενδιαφέροντος.

Ο Ναός του Παναγίου Τάφου

Ο Ναός της Αναστάσεως ή Ναός του Παναγίου Τάφου αποτελεί τον κορυφαίο τόπο προσκυνήματος. Εκεί βρίσκεται ο Τάφος του Ιησού, ο Γολγοθάς, ο τόπος της Αποκαθηλώσεως, το σημείο της ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού και πλήθος άλλων προσκυνημάτων και παρεκκλησίων. Εδώ λαμβάνουν χώρα οι λαμπρές ακολουθίες με αποκορύφωμα την αφή του Αγίου Φωτός.

Κατασκευάστηκε αρχικά από την Αγία Ελένη την μητέρα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α΄ στα μέσα περίπου του 4ου αιώνα. Από τότε πέρασε μεγάλες περιπέτειες και καταστροφές ενώ στην σημερινή του μορφή κατασκευάστηκε το 1810. Ο ναός σήμερα αποτελεί έδρα του ελληνορθόδοξου πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ενώ το κτίριο ελέγχεται ταυτόχρονα από πολλές διαφορετικές εκκλησίες.


 
Ο πάτερ Κωνσταντίνος ξενάγησε το zougla.gr στα ιερότερα σημεία της χριστιανικής πίστης…

 (Με πληροφορίες από το http://monanalipsiholyland.org/)

Δείτε το οδοιπορικό του zougla.gr στην Παλαιστίνη:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης