Αποστολή: Σωτήρης Σκουλούδης
Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Ραμάλα της Παλαιστίνης βρέθηκε το zougla.gr, προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά ένα πολιτιστικό φεστιβάλ-θεσμό για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, με έντονο ελληνικό χρώμα. Πρόκειται για το «Ramallah Contemporary Dance Festival» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο με συμμετοχές καλλιτεχνών από όλη την Ευρώπη, που σπεύδουν στην πολύπαθη Παλαιστίνη όχι μόνο για να εργαστούν και να παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους, αλλά και να υποστηρίξουν έναν λαό που δοκιμάζεται καθημερινά.

Δείτε το οδοιπορικό του zougla.gr στη Δυτική Όχθη:


ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Παλαιστινιακό συγκρότημα θα συμπράξει με τους Βρακοφόρους της Κρήτης, υπό τη λύρα του Βασίλη Σκουλά, στο Μέγαρο Μουσικής στις  16 Μαΐου
Μεταξύ αυτών, το χορευτικό συγκρότημα «Sareyyet Ramallah Folklore Dance Group», που έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε όλη την Ευρώπη, και αυτή τη φορά, την επόμενη της εθνικής επετείου («Γιομ Νάκμπα») των Παλαιστινίων (16 Μαΐου), θα έχει την ευκαιρία να συμπράξει στην Αθήνα με τους Βρακοφόρους της Κρήτης, υπό τον ήχο της λύρας του Βασίλη Σκουλά, και να αναδείξει τα κοινά στοιχεία, μουσικά και πολιτιστικά, του παλαιστινιακού και του ελληνικού λαού.

​Πρόκειται για έναν μουσικό διάλογο της Κρητικής Παραδοσιακής μουσικής και αυτής των Παλαιστινίων, που θεωρούν ότι οι πρόγονοί τους ήταν οι Κρήτες και οι ΦιλισταίοιΠρόκειται για έναν μουσικό διάλογο της Κρητικής Παραδοσιακής μουσικής και αυτής των Παλαιστινίων, που θεωρούν ότι οι πρόγονοί τους ήταν οι Κρήτες και οι Φιλισταίοι, καθώς μέρος αυτών των λαών μετακινήθηκε πριν χιλιάδες χρόνια στην Falestine, σημερινή Παλαιστίνη. Στόχος τους, να δικαιώσουν την δήλωση του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ το 1981 στην Αθήνα: «Εμείς οι Παλαιστίνιοι καταγόμαστε από την Κρήτη. Φύγαμε από την Κρήτη και πήγαμε στην Παλαιστίνη. Ξαναγυρίσαμε στην Κρήτη και ξαναφύγαμε από την Κρήτη και ξαναπήγαμε και εγκατασταθήκαμε μονίμως στην Παλαιστίνη»…

​Ο φακός του zougla.gr αποτύπωσε τον παραδοσιακό χορό Ντέμπκε, όπως παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ από το συγκρότημα «Sareyyet Ramallah Folklore Dance Group»Ο φακός του zougla.gr αποτύπωσε τον παραδοσιακό χορό Ντέμπκε, όπως παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ από το συγκρότημα «Sareyyet Ramallah Folklore Dance Group» και είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον δήμαρχο της Ραμάλα, Musa Hadid: «Είναι σημαντικό για τα συγκροτήματα από όλο τον κόσμο που έρχονται να δουν πώς ζουν οι Παλαιστίνοι τώρα, πώς υποφέρουν από την κατοχή, κι απ’ την άλλη είναι πολύ σημαντικό για τους Παλαιστίνιους να δουν άλλους πολιτισμούς και να εκτεθούν στον πολιτισμό άλλων χωρών, κι ένας απ’ αυτούς είναι φυσικά της Ελλάδας. Υπάρχουν πολλά κοινά μεταξύ της ελληνικής και της παλαιστινιακής παράδοσης, το βλέπουμε στον χορό, το βλέπετε εσείς τώρα και θα το δουν και οι υπόλοιποι Έλληνες από κοντά στην Αθήνα στις 16 Μαΐου».

Παρακολουθήστε ένα θεαματικό οπτικό και ακουστικό θέαμα από τη Μέση Ανατολή, το οποίο, ειδικά για τους γνώστες των κρητικών χορών, φαίνεται πολύ οικείο…

Το «Ramallah Contemporary Dance Festival», που πρωτοξεκίνησε το 1960 και από το 2005 απέκτησε διεθνή χαρακτήρα, αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό τις αγωνίες και τα προβλήματα του παλαιστινιακού λαού. Όπως εξηγεί ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Χαλίντ Εελιάν: «Το 2005 κάναμε την πρώτη παραγωγή σύγχρονου χορού, που λέγεται «At the Checkpoint» («στο σημείο ελέγχου»). Περιγράφει την κατάστασή μας ειδικά αυτό το διάστημα, μετά τη δεύτερη Ιντιφάντα, όπου ο κόσμος περιμένει ακόμα και πέντε ή περισσότερες ώρες απλώς για να πάει στο σχολείο, στη δουλειά, οπουδήποτε, εξαιτίας των εξονυχιστικών ισραηλινών ελέγχων. Δημιουργήσαμε λοιπόν αυτή την παράσταση για να εκφράσουμε την καθημερινότητα που ζούμε».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής δηλώνει ενθουσιασμένος που ένα από τα πιο δημοφιλή συγκροτήματα του φεστιβάλ θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το μήνυμα του Πρέσβη του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Marwan Toubassi:

«Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται στην Αθήνα ένα πολιτιστικό γεγονός τέτοιου βεληνεκούς με σκοπό να αναδείξει τα κοινά στοιχεία των πολιτισμών των Ελλήνων και των Παλαιστινίων, «Λαοί της Μεσόγειου- Λαοί της Θάλασσας» και οι δυο και να αναδείξει τους δεσμούς των λαών μας που πηγάζουν από τις κοινές αρχές και αξίες του ανθρωπισμού της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας.

Θέλουμε επίσης με αφορμή την εκδήλωση να τιμήσουμε την 67η επέτειο της Παλαιστινιακής Νάκμπα, (Καταστροφή του 1948) και να διατρανώσουμε ότι ο λαός μας εξακολουθεί να κράτα την ταυτότητα του και να επιμένει στο δικαίωμα του να ζει στην δική του πατρίδα σε σχέσεις ειρήνης και φίλιας με τους γείτονες του.

Θα ήθελα κλείνοντας να αναφερθώ σε στίχο του μεγάλου μας εθνικό ποιητή Μαχμούτ Νταρβίς: «Η φύτρα από ένα στάχυ που ξεραίνεται θα ξαναγεμίσει τον κάμπο στάχια», και να κλείσω με ένα στίχο του Οδυσσέα Ελύτη από το Άξιον Εστι που απολογίζει τα πάθη µιας µακράς δοκιμασίας: «Της πατρίδας µου πάλι οµοιώθηκα / Μες στις πέτρες άνθισα και µεγάλωσα / Των φονιάδων το αίµα µε φως ξεπληρώνω / Μακρινή Μητέρα, Ρόδο µου αµάραντο».

Συμμετοχές από όλη την Ευρώπη

​«Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των παιδιών της Νορβηγίας και της Παλαιστίνης. Δεν υπάρχει διαφορά γιατί μιλάμε με τη γλώσσα του σώματος, η μόνη γλώσσα που είναι κοινή για όλους τους ανθρώπους»Το zougla.gr είχε την ευκαιρία να ακούσει τις εντυπώσεις συγκροτημάτων που συμμετέχουν εδώ και αρκετά χρόνια στο φεστιβάλ της Ραμάλα. Οι χορογράφοι/παραγωγοί παιδικών προγραμμάτων Annika Ostwalt και Ida Uvaas από τη Νορβηγία, εξηγούν ότι πρόκειται για «κάτι περισσότερο από ένα φεστιβάλ χορού», καθώς τους δίνεται η ευκαιρία να βοηθήσουν έναν δοκιμαζόμενο λαό. Άλλωστε, «δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των παιδιών της Νορβηγίας και της Παλαιστίνης. Δεν υπάρχει διαφορά γιατί μιλάμε με τη γλώσσα του σώματος, η μόνη γλώσσα που είναι κοινή για όλους τους ανθρώπους», τονίζουν, μεταξύ άλλων, ενθουσιασμένες…

«Η παλαιστινιακή χορευτική σκηνή που γνωρίσαμε στη Ραμάλα είναι πολύ δυνατή. Οι χορευτές εδώ έχουν μια ξεχωριστή δημιουργική ενέργεια. Έχουν έντονη ορμή. Διαπιστώσαμε ότι οι ίδιοι οδηγούν την τέχνη τους και βρίσκουν τα κίνητρά τους σε αυτή. Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να δουλεύει κανείς μαζί τους και είμαστε ευγνώμονες για αυτό», σχολιάζουν οι Sara Christophersen και Helle Silijeholm, επίσης από τη Νορβηγία. «Ξαφνικά ως καλλιτέχνες μας δίνεται ένας ρόλος-κλειδί, σε μια μεγάλη δημοκρατική αλλαγή που συντελείται και εκφράζεται και μέσω της τέχνης. Και νομίζω σε αυτό έγκειται η σημασία του φεστιβάλ», αναφέρουν.

Η παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής στις 16 Μαΐου 2015

Το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη σύμπραξη του «Sareyyet Ramallah Folklore Dance Group» με τους Βρακοφόρους της Κρήτης, με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Σκουλά, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Σάββατο 16 Μαΐου. Ο θρυλικός Ανωγειανός ερμηνευτής Βασίλης Σκουλάς, θα εμφανιστεί στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ερμηνεύοντας έργα Κρητικά, Παλαιστινιακά και Μίκη Θεοδωράκη.

Όπως εξηγεί η Ελισάβετ Παπαγεωργίου, παραγωγός, που σχεδίασε και σκηνοθετεί την παράσταση, «θα είναι μια παράσταση γεμάτη χρώματα με μοναδικές στολές και κοσμήματα, που θα κατακλύσει τη σκηνή με δυο ορχήστρες, Κρητική και Παλαιστινιακή, που θα συμπράττουν ταυτοχρόνως. Το μουσικό ταξίδι θα περάσει από την παράδοση και την εναλλαγή των μελωδιών και των χωρών των δύο λαών σε έναν ακόμη κόσμο, αυτόν του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη που έγραψε για τους Κρητικούς και για τους Παλαιστίνιους.

Θα παρακολουθήσουμε για πρώτη φορά τη σύμπραξη του «Ανωγειανού Πηδηχτού» με τους Παλαιστίνιους χορευτές και τη χορευτική απόδοση του Ζορμπά από τους Βρακοφόρους σε βηματισμό Κρητικής σούστας, όπως και την ερμηνεία του Παλαιστινιακού debque από Έλληνες χορευτές».

 Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Παλαιστίνης στην Ελλάδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης