Νέα ερευνητικά στοιχεία που ήρθαν στο φως υπογραμμίζουν πως η ανταγωνιστική ατμόσφαιρα που επικρατεί στο Facebook συμπορεύεται με τα καταθλιπτικά συναισθήματα.

Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «the Journal of Social and Clinical Psychology» εστιάζει στο συναισθηματικό αντίκτυπο του Facebook λόγω των ουτοπικών προσδοκιών που προωθεί για την ποιότητα ζωής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τάση να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλα άτομα στο πλαίσιο διαδικτυακών δραστηριοτήτων φάνηκε να συνδέεται άμεσα με τα καταθλιπτικά συναισθήματα.

Οι ειδικοί τονίζουν πως αυτό δεν σημαίνει ότι το Facebook προκαλεί κατάθλιψη, όμως οι χρήστες που αφιερώνουν πολύ χρόνο ασχολούμενοι με το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο φαίνεται να εκδηλώνουν συχνότερα καταθλιπτικά συναισθήματα.

Η ερευνητές επισημαίνουν επίσης ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε την παρόρμηση να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους. Παράλληλα, οι περισσότεροι χρήστες προβάλλουν κυρίως ευχάριστες πτυχές της ζωής τους, παραλείποντας δυσάρεστα περιστατικά. Συγκρίνοντας λοιπόν τη ζωή μας μόνο με τις θετικές πτυχές της ζωής των άλλων, μπορεί λανθασμένα να πιστέψουμε ότι η δική τους ζωή είναι καλύτερη απ’ ότι είναι πραγματικά ή ότι η δική μας ζωή είναι πολύ χειρότερη από τη δική τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ερευνητές ευελπιστούν πως η νέα μελέτη θα καταστήσει σαφές ότι οι εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογίας δεν συμβάλουν πάντοτε θετικά στο κοινωνικό πλαίσιο και θα καθοδηγήσει παρεμβάσεις με στόχο τον περιορισμό της online δραστηριότητας σε άτομα που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Πηγή: govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης