Το ρόδι κρατά πρωταγωνιστικό ρόλο την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, αφού στα περισσότερα σπίτια «σπάμε» το ρόδι για καλή τύχη! Το σπάσιμο του ροδιού είναι από τα πιο γνωστά έθιμα σε πολλούς πολιτισμούς είτε την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, είτε σε έναν γάμο. Εδώ και χιλιάδες χρόνια θεωρείται σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας, καλοτυχίας και ευημερίας.

Πέρα όμως από το συμβολισμό του, αποτελεί ένα τρόφιμο με μεγάλη διατροφική αξία που κεντρίζει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των ερευνητών. Είναι τροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη, καλή πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέως, βιταμίνης C, βιταμίνης Κ και βιταμίνης Β5, καθώς και πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως πολυφαινόλες, τανίνες και ανθοκυανίνες. Υπάρχουν ενδείξεις πως τα ρόδια περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από το πράσινο τσάι, το κόκκινο κρασί και τα βατόμουρα. Τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που σχετίζονται με παθήσεις όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος, γήρανση του δέρματος κ.ά..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα μέτριο ρόδι (100 γρ.) αποδίδει σχεδόν 75 Kcal. Το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων προέρχεται από υδατάνθρακες (16 γρ.), ένα μικρό μέρος από πρωτεΐνη (~1 ρ.) και μόλις το 2% των θερμίδων προέρχεται από λίπος (0,3 γρ.). Ένα μέτριο ρόδι μας προσφέρει 14% των ημερήσιων αναγκών σε φυτικές ίνες, 15% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C και 18% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Κ. Προσφέρει ικανοποιητικές ποσότητες καλίου και χαμηλές ποσότητες νατρίου.

Οφέλη για την υγεία

Το ρόδι βοηθά στην πρόληψη καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση ροδιού βοηθά στη μείωση της LDL χοληστερόλης, έτσι αποτρέπει την αθηροσκλήρωση αλλά ελαττώνει και την παρουσία της αθηροματικής πλάκας σε αρτηρίες που έχουν ήδη υποστεί στένωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο χυμός ροδιού μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος. Βοηθά επίσης να κρατηθούν τα αιμοπετάλια του αίματος σε τέτοια συγκέντρωση ώστε να αποφευχθεί ο σχηματισμός θρόμβων.

Οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση ροδιού δρα προστατευτικά στην εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως καρκίνος του προστάτη, του μαστού και του παχέος εντέρου, και επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
Η κατανάλωση ροδιού μπορεί να εμποδίσει ή να επιβραδύνει τη νόσο Αλτσχάιμερ, αναστέλλει ιογενείς λοιμώξεις και προσφέρει καλύτερη στοματική υγεία, μειώνοντας το σχηματισμό πλάκας.

Τα ρόδια μπορούν να συντηρηθούν έως 7 μήνες σε 0-5 oC και 85-90 % σχετική υγρασία. Εάν η σχετική υγρασία αυξηθεί στο 95% τότε μειώνεται η συντηρησιμότητα τους σε δύο μήνες. Οι σπόροι του ροδιού μπορούν να συντηρηθούν επίσης στην κατάψυξη έως 6 μήνες.

Εντάξτε το ρόδι στο καθημερινό σας διαιτολόγιο είτε σε μορφή χυμού, είτε τους σπόρους του ροδιού ως φρούτο ή προσθέτοντας τους σε γιαούρτι, σαλάτες ή διάφορες συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, π.χ. μαζί με κρέας φούρνου ή κατσαρόλας και κέικ ή μπισκότα.

Πηγή: MediDiatrofi.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης