ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, απάντησε, σε ερωτήσεις πολιτών, στην εκπομπή «Τα παράπονα σας στο Δήμαρχο», στο δημοτικό ραδιόφωνο «Κανάλι 1 – 90,4 FM», που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος κ. Ν. Παρασκευάς.

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ 4,4 ΡΙΧΤΕΡ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Η αλήθεια είναι ότι τον νιώσαμε στον Πειραιά. Όπως πληροφορήθηκα και επισήμως, πέρα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι μια περιοχή που δίνει σεισμούς μέχρι τέτοιου μεγέθους. Ποτέ δεν έχει δώσει σεισμούς μεγαλύτερου μεγέθους. Ως εκ τούτου, να μην ανησυχούμε.
Να περιμένουμε το σεισμό της αναγέννησης της πατρίδας.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ – ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ
Βρέθηκαν δημοτικοί παράγοντες που θέλουν να εκπροσωπούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν ξέρω ποια συνιστώσα του βέβαια, και οι οποίοι οργανώνουν ομάδα περιφρούρησης. Έχουν δέκα ανθρώπους που είναι οι ίδιοι και τους βαπτίζουν, πότε για τα Βοτσαλάκια, πότε για τη Φρεαττύδα και εμποδίζουν το αυτονόητο. Στα Βοτσαλάκια είχε χαλάσει το χειμέριο κύμα έναν τοίχο που είχε κατασκευαστεί για να συγκρατεί την άμμο στο beach volley. Οι εργάτες του Δήμου κατασκεύασαν έναν καινούργιο και μάλιστα πιο μέσα, για να έχει μειωμένες πιθανότητες να ξανακαταστραφεί από το χειμέριο κύμα. Περιορίσαμε το χώρο του beach volley. Τους τρομάζει και τους ενοχλεί το γεγονός ότι γίνεται έργο. Ότι οι παραλίες δόθηκαν στην κοινωνία, καθαρές και ελεύθερες. Λυπάμαι, δεν πρόκειται να τους παρακολουθήσουμε.
Κατασκευάζουν παρεμπόριο υπό την προστασία τους. Μου θυμίζει τις πιο κακές στιγμές του πολιτικού συστήματος, όπου είχαμε γαλάζια, πράσινα, κίτρινα, κόκκινα καφενεία, μπακάλικα, μανάβικα, χασάπικα, που πήγαιναν να ψωνίσουν από τον κομματικό τους φίλο.
Κάποιοι τέτοιοι, δήθεν παραγωγοί, δεν θέλουν να κάνουν αίτηση στο Δήμο. Κάνουν αίτηση στο Σύριζα. Ενώ απαγορεύεται να κάνουν αυτή τη διακίνηση που βλάπτει το εμπόριο, είναι παρεμπόριο, πάνε και τους προστατεύουν και κινητοποιούν και Βουλευτές. Ασφαλώς ο Δήμος κάνει το καθήκον του, τους γράφει. Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι και ο Πειραϊκός λαός κάνει το δικό του καθήκον, τους γυρίζει την πλάτη.
Θέλω αντιπολίτευση, θέλω γόνιμες προτάσεις. Δεν είμαστε σοφοί. Είμαστε εργάτες. Τώρα, θα φύγω από εδώ, θα πάω στην Καστέλλα, στην Κοκκινιά, θα επιστρέψω από τα Καμίνια.

ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΪΚΟ ΛΑΟ ΓΙΑΤΙ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΧΩΜΑΤΕΡΗ
Να ζητήσω συγγνώμη από τον Πειραϊκό λαό, γιατί έκλεισε η χωματερή αναζητώντας ένα πτώμα, με αποτέλεσμα να έχουμε μια επιβάρυνση. Αυτό, όσο και να είναι δυσάρεστο, μας θυμίζει πως ήταν ο Πειραιάς και πως έγινε με το 1/3 των εργαζομένων. Ωστόσο, σήμερα άνοιξε η χωματερή και όλοι οι εργάτες καθαριότητας ρίχνονται στη «μάχη». Εμείς, τον Πειραιά θα τον αλλάξουμε. Ο καθείς εφ’ ω ετάχθη. Εμείς είμαστε εργάτες, σκουπιδιάρηδες, κηπουροί, πολεοδόμοι. Είμαστε εργάτες για τα έργα αστικής ανάπλασης, τις παιδικές χαρές. Άλλοι ετάχθησαν να είναι γκρινιάρηδες. Ας είναι.

Ακροατής ζήτησε από το Δήμαρχο, να επανεξετάσει υπόθεση με νεαρό ο οποίος φιλοξενούταν στον «Ξενώνα», όμως μετά από μια δικαστική υπόθεση (δικάστηκε σε φυλάκιση με αναστολή) έφυγε από τον «Ξενώνα», όπως προβλέπει ο κανονισμός. Ο Δήμαρχος Πειραιά απάντησε:
Αν θέλει ο ενδιαφερόμενος πράγματι να στεγαστεί, να έρθει ή σε εμένα τώρα ή στην κυρία Καλαγιά και αν πρέπει να περιφρουρήσουμε τον κανονισμό του «Ξενώνα», θα το περιφρουρήσουμε. Θα τον κοιμίσουμε στο ξενοδοχείο, με την ταυτότητά του όμως, τηρώντας τους κανόνες υγιεινής κλπ. Εμείς δεν είμαστε δικαστές. Για να τιμωρήσει ένα δικαστήριο με αναστολή, σημαίνει ότι υπάρχει αδίκημα. Το ότι το διέπραξε πρώτη φορά, δεν σημαίνει ότι δεν το διέπραξε.

ΑΣΥΡΜΑΤΟ INTERNET ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Έχω συνεννοηθεί με τον Αντιδήμαρχο Νέων Τεχνολογιών κ. Γιάννη Μελά, μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχουμε πλήρως και τεκμηριωμένη τη δαπάνη που θα χρειαστεί για να καλύψουμε όλο τον Πειραιά. Με υψηλή προτεραιότητα, τα νοσοκομεία.

ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Θα επαναλάβουμε το διαγωνισμό για τα μεγάλα ακίνητα, γιατί δεν είχαμε ικανοποιητικές προτάσεις. Ωστόσο, υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Πύργο. Είμαι βέβαιος ότι, πολύ σύντομα, θα έχουμε καλή εξέλιξη. Είμαστε υποχρεωμένοι να διεκδικήσουμε το μείζον. Παθιαζόμαστε με το δημοτικό συμφέρον. Για το κουφάρι της Ραλλείου επικρατούν και άλλες σκέψεις. Θα τις «ζυμώσουμε» και με τις παρατάξεις. Μπορεί να μην καταφέρουμε να κάνουμε ξενοδοχείο πέντε αστέρων, μπορεί να το κατεδαφίσουμε. Να γίνει ένα πάρκινγκ με πράσινη πλατεία από πάνω, όπου θα ανοίξει ο χώρος και θα αναδειχθεί το Δημοτικό Θέατρο. Αν δεν έχουμε μια πολύ ικανοποιητική πρόταση για ξενοδοχείο, θα το γκρεμίσουμε.
Το Δημοτικό Θέατρο θα λειτουργήσει φέτος. Θα νικήσουμε όλες τις δυσκολίες της γραφειοκρατίας.

ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟ ΚΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ
Η πατρίδα μας και ο Πειραιάς μας είναι πατρίδα και πόλη ευεργετών. Έχουμε πατριώτες πολίτες. Αυτοδημιούργητους ανθρώπους που έφυγαν από τη ζωή και άφησαν την περιουσία τους στον ελληνικό λαό. Με τα κληροδοτήματα υπάρχει ένας τεράστιος οικονομικός και πολιτιστικός πλούτος, ο οποίος λόγω αυτών των μανδαρίνων, είναι αναξιοποίητος και παρέχεται με ευτελέστατα ενοίκια σε δικούς τους. Είναι έτσι ακριβώς όπως το λέω.
Το 1997 ήμουν υπεύθυνος του Τομέα Κοινωνικών Υποθέσεων της Ν.Δ. με Πρόεδρο τον Κώστα Καραμανλή. Είχα διαπιστώσει την ύπαρξη διαμερισμάτων ιδιοκτησίας του τέως ΠΙΚΠΑ, όπου τα ενοικίαζαν στο Κολωνάκι π.χ. 150 τμ διαμέρισμα, με δέκα χιλιάδες δραχμές, όταν το τρέχων μίσθωμα ήταν τριακόσιες χιλιάδες δραχμές. Αυτοί οι άνθρωποι βλάπτουν σοβαρά το δημόσιο συμφέρον. Έμπλεξαν όμως με Δήμαρχο που δεν υποχωρεί. Προφανώς, κάτι ήθελαν υπογείως. Δεν μπορεί να ήταν τόσο αρνητικοί, να βάλουν τόσα εμπόδια σε μία συνεννόηση δύο Δημάρχων δύο Δημοτικών Συμβουλίων του Πειραιά και της Καλαμάτας, πάνω από το τραπέζι με δημόσιες συνεδριάσεις, όπου θα το κάναμε ΚΑΠΗ και θα σώζαμε αυτό το ωραιότατο νεοκλασικό κτήριο, που τα τελευταία είκοσι χρόνια είναι μόνο ρύπος και κίνδυνος.
Ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει και πράττει. Θέλω να τον συγχαρώ γιατί μπορεί να συντονίζει μια τρικομματική κυβέρνηση. Επίσης, να καλωσορίσω στην πόλη μας, σήμερα, τον Βαγγέλη Βενιζέλο που θα έρθει στις Αντιπεριφέρειες Πειραιά και Νήσων και θα παραστώ και εγώ. Είχα προσωπικά μία τηλεφωνική επικοινωνία και άλλη ημέρα θα έρθει στο Δήμο.

Ακροατής ζήτησε από το Δήμαρχο να σχολιάσει την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, καθώς επίσης και αν πιστεύει ότι ο Ερντογάν και οι επιτελείς του, θελήσουν να μεταφέρουν την κρίση στο Αιγαίο. Ο κ. Μιχαλολιάκος τόνισε:
Εγώ καταρχήν, δεν αποκλείω τίποτα. Πρόκειται για μια χώρα, που ενώ διεκδικεί ευρωπαϊκή παρουσία, δεν έχει παραιτηθεί από ανιστόρητες, παράλογες και προσβλητικές για το Έθνος μας, διεκδικήσεις. Παρά το γεγονός ότι έχουν συρρικνωθεί, σε επίπεδο κάτω από την αξιοπρέπεια, οι αποδοχές των αντρών και των γυναικών των Ενόπλων Δυνάμεων, παρά το γεγονός ότι έχουμε σχεδόν εγκαταλείψει την αμυντική μας βιομηχανία, άρχισε η λεηλασία της επί Τσοχατζόπουλου, εμπιστεύομαι απόλυτα τον πατριωτισμό και την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Να τους αγαπάμε και να τους υπερασπιζόμαστε, γιατί αυτοί βρίσκονται σε πόλεμο κάθε ημέρα. Νύχτα-ημέρα, 24 ώρες το 24ωρο, και τις Κυριακές και τις γιορτές.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΤΡΟΥΜΠΑ
Φιλοδοξία μας είναι να χωροθετήσουμε, ως περιοχή ψυχαγωγίας, διασκέδασης, μπουζουκιών, κλαμπ, εστίας κλπ., την παλιά Τρούμπα. Μάλιστα, την έχουμε συμπεριλάβει στην μελέτη μας για την αστική ανάπλαση της Ακτής Μιαούλη. Όλοι οι δρόμοι που διασχίζουν κάθετα και παράλληλα την παλιά Τρούμπα, θα γίνουν δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, δηλ. δεν θα μπορεί να παρκάρει κανείς. Εκεί θα μπορούν να αναπτυχθούν τουριστικά καταστήματα ώστε να μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για τον τουρισμό της κρουαζιέρας και για άλλους επισκέπτες του Πειραιά.

ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου θα το παραλάβουν από τις τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Ακόμη δεν το έχει παραδώσει στις τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου, ο εργολάβος. Μάλιστα, ακόμη δεν έχει εκτελέσει τις συμπληρωματικές εργασίες, που υποδείξαμε ως Δημοτική Αρχή και τις οποίες αποδέχθηκε η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού: Τον εξωτερικό φωτισμό για να αναδειχθεί η μοναδική αρχιτεκτονική ομορφιά του κτηρίου και η εγκατάσταση ενός υψηλού αρχιτεκτονικού επιπέδου κιγκλιδώματος, το οποίο θα προφυλάσσει τον προαύλιο χώρο και το ίδιο το Δημοτικό Θέατρο από διάφορες κακοποιήσεις από παραβατικούς ή από οποιονδήποτε δεν σέβεται το χώρο. Και τα δύο καθυστερούν. Εμείς, ως Δήμος έχουμε ψηφίσει εδώ και 6 μήνες την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Δήμου – Υπουργείου Πολιτισμού και Περιφέρειας. Υπάρχει μια συνεχής επικοινωνία με την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και συνεχείς διαβεβαιώσεις. Ελπίζω να ρυθμιστούν εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων. Το θέμα καθυστερεί από άλλες υπηρεσίες να πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Ο κ. Αρβανιτόπουλος με διαβεβαίωσε ότι τελειώνουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. Εάν δεν τα τελειώσουν όλα – το έχω πει πολλές φορές – θα το λειτουργήσουμε μόνοι μας με αναστολή για το 2013 της Προγραμματικής Σύμβασης. Σκεπτόμουνα να κάνουμε μια τελετή παραλαβής μέσα στο κατακαλόκαιρο. Οι περισσότεροι συνεργάτες, μου λένε να πάμε τον Σεπτέμβριο. Θα ακούσουμε και τις άλλες παρατάξεις και πολίτες. Πάντως θα είναι η πολιτιστική λάμψη ολόκληρης της χώρας. Θα το παραδώσω στους ανθρώπους του πολιτισμού. Θα αποσυνδέσω τη λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου από την πολιτική.

ΝΗΣΙΔΕΣ ΚΑΙ ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΕΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ
Συναντήσαμε και εκεί αντιδράσεις, γιατί λέει γκρεμίσαμε περίπτερα – τα οποία ήταν κλειστά και χρησιμοποιούνταν ως ουρητήρια – γιατί , λέει, γκρεμίσαμε πέργκολες και κάναμε εξαιρέσεις. Όλες τις πέργκολες τις γκρεμίσαμε στην Ακτή Μιαούλη, γιατί όλες ήσαν παράνομες. Κάποτε πρέπει να αποφασίσουν με ποιον είναι: με το Πειραϊκό λαό ή με τους παραβάτες; Πολλοί μου έλεγαν ότι η ρύπανση και η εγκατάλειψη είχε στερήσει την οπτική επαφή με το άγαλμα του Ποσειδώνα, στην Ακτή Μιαούλη. Το αναδείξαμε με τις νησίδες και τις ζαρντινιέρες. Το ίδιο θα κάνουμε σε όλο τον Πειραιά.

ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΔΗΛΑΒΕΡΗ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΑΙΓΛΗ
Το πάρκο Δηλαβέρη θα αποκτήσει τέτοια αίγλη και ελκυστική δύναμη, να γίνει μια δύναμη αναζωογόνησης της περιοχής και ολόκληρου του Πειραιά. Ακόμη και οι πιο σκληροί πολιτικά αντίπαλοι μου, μου λένε ότι έχω ξεπεράσει κατά πολύ τα όνειρα και τις προσδοκίες τους με την ανάπλαση. Κάποιοι έσπευσαν να πουν: Ναι αλλά αυτά τα τετραγωνικά μέτρα που δίνεις στον ιδιώτη; Και γιατί να το φυλάει ο ιδιώτης; Απαντώ: γιατί του παρέχουμε υπηρεσίες, δεν χάνει όμως την ιδιοκτησία του. Γιατί έτσι αποφάσισε ο ευεργέτης μας. Στο Δηλαβέρη οφείλουμε το γεγονός ότι είναι Δημοτικό το πάρκο. Για να μη πω και τίποτε άλλο. Ήταν και Βουλευτής της δεξιάς. Θα γίνει ο διαγωνισμός κατά τρόπο που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Δήμου. Θα έρθει και επιχειρηματίας εάν εκτιμήσει ότι εξυπηρετεί και τα δικά του. Αλλιώς δεν θα ήταν επιχειρηματίας, αλλά χορηγός. Αναζητείται χορηγός. Παρακαλώ πολύ, αν θέλει ο ΣΥΡΙΖA μπορεί να προσλάβει κηπουρούς και security για να φυλάει το πάρκο Δηλαβέρη. Θα τον ευχαριστήσω και στο Δημοτικό Συμβούλιο και παντού. Αλλά λέω: κάπως πρέπει α φυλάσσεται, κάπως πρέπει να συντηρείται. Πρέπει να μας κάνουν προτάσεις. Εμείς καταφέραμε με τις πιο σκληρές συνθήκες και το αναπλάσαμε έτσι ώστε να γίνει στολίδι, καμάρι για τον Πειραιά.

ΘΑ ΤΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΟΛΑ

Χθες έμαθα την εξής αλητεία της δημοτικής γραφειοκρατίας. Ένας που φαινόταν πάρα πολύ ευγενικός και καλός επιχειρηματίας έχει ένα κατάστημα και οφείλει τέλη κατάληψης κοινοχρήστου χώρου. Το 2010 του έκανε έλεγχο η Δημοτική Αστυνομία και δεν είχε πληρώσει ακόμη τα τέλη κατάληψης. Και του έβαλε πρόστιμο τα τέλη κατάληψης συν 200%. Έτσι λέει ο νόμος της διαπλοκής. Πριν του δοθεί το πρόστιμο, ήρθε και πλήρωσε στο Δήμο τα τέλη κατάληψης και εξακολουθεί να επικρέμεται εναντίον του το 200% συν τα τέλη κατάληψης, που ήδη έχει πληρώσει. Κι όμως δεν του τα αφαιρούν. Είναι απίστευτο. Θα τα αλλάξω όλα. Δεν μπορεί να βασανίζεται ο πολίτης και ο καλός επιχειρηματίας.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Την κάθε περιοδεία θα την κλείνω στα γραφεία του κάθε Διαμερίσματος. Θα γυρίσω τον Πειραιά σοκάκι – σοκάκι. Θα πατήσω στα πεζοδρόμια πλάκα με πλάκα. Διότι τότε μόνο θα έχω την καλή εικόνα και για την υλοποίηση των εντολών μου. Εν τω μεταξύ, κάθε μέρα γίνεται. Τώρα θα πάω στην Καστέλλα στη Σκρα, με τους φορείς, με τους Αντιδημάρχους για έργα. Τα Καμίνια είναι βέβαια τα αγαπημένα μου. Έχουν μια αυθεντικότητα και μια μοναδική λαϊκότητα. Το ίδιο και τα Μανιάτικα. Αλλά έχουν ισχυρότερη παράδοση τα Καμίνια. Γκρεμίζουμε τους Μύλους Μοίρα. Κάνουμε πολλά έργα στα Καμίνια.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ
Θα βελτιωθεί ο φωτισμός σε όλη την πόλη και θα μειωθεί και το κόστος του. Σύντομα δημοπρατείται η σχετική μελέτη. Ολόκληρος ο Πειραιάς θα φωτιστεί καλύτερα και σε επιλεγμένες περιοχές ακόμη καλύτερα και θα κοστίζει στον Πειραϊκό λαό ακόμη φθηνότερα. Ακόμη και πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα μας για τη βελτίωση του φωτισμού, πρέπει να παρέμβουμε άμεσα, σε ορισμένες περιοχές όπως στους Αγίους Αναργύρους. Πέραν όλων των άλλων, το φως είναι και εχθρός της παραβατικότητας.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης