Την πλήρη ενεργοποίηση των έμμεσων τεχνικών φορολογικού ελέγχου που προβλέπουν την εφαρμογή νέου τύπου τεκμηρίων για τον προσδιορισμό των φορολογικών εισοδημάτων των αυτοαπασχολούμενων προαναγγέλλει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.
Σε συνέντευξη που παραχωρεί στον «Τύπο της Κυριακής», δηλώνει πως, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, με τις τεχνικές αυτές οι ελεγκτές της Εφορίας θα προσδιορίζουν τα εισοδήματα των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, λαμβάνοντας υπόψη τους τα έσοδα και τα έξοδα κάθε ελεγχόμενου, τα περιουσιακά του στοιχεία, ακόμη και τις καταθέσεις του στις τράπεζες.
Αξιοποιώντας τις εν λόγω τεχνικές, οι ελεγκτές της Εφορίας θα προσδιορίζουν τα εισοδήματα των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, λαμβάνοντας υπόψη τους τα έσοδα και τα έξοδα κάθε ελεγχόμενου, τα περιουσιακά του στοιχεία, τις τραπεζικές καταθέσεις, συμμετοχές σε επιχειρήσεις, δάνεια και άλλες συναλλαγές.
Σε περίπτωση που το εισόδημα που θα προσδιοριστεί από τον έλεγχο υπερβαίνει το δηλωθέν, ο φορολογούμενος θα καλείται να δικαιολογήσει τη διαφορά που θα έχει προκύψει.
Εάν δεν καταφέρει να αποδείξει τη νομιμότητα της προέλευσης των ποσών με τα οποία καλύφθηκε η διαφορά, τότε το «χάσμα» θα καταγράφεται ως αποκρυβέν εισόδημα και θα υπόκειται σε φόρο εισοδήματος που θα υπολογίζεται με συντελεστή φόρου 33%.

