Η μπύρα έχει θρεπτική αξία λόγω της περιεκτικότητας της σε υδατάνθρακες, φώσφορο, αλάτι. Η υπερβολική όμως κατανάλωση της μπύρας επιφέρει τις ίδιες βλαβερές συνέπειες στην υγεία μας όπως και υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά και συγχρόνως παχυσαρκία..
Παρασκευάζεται από φυσικά συστατικά όπως κριθάρι, μαγιά, νερό και δημητριακά, αλλά και παρέχει στον οργανισμό πολλές βιταμίνες. Ακόμα οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος αλλά και στη μείωση της χοληστερόλης. Το κριθάρι και το λυκίσκο που περιέχονται στην μπύρα, είναι αντιοξειδωτικά στοιχεία και έχουν αντιγηραντική, αντικαρκινική δράση ενώ βοηθούν και στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.
Επίσης η υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο αλλά και η χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο βοηθούν να μην εμφανιστεί πέτρα στη χολή και στα νεφρά.Η μέτρια κατανάλωση μπύρας ,ένα ποτό ημερησίως, προστατεύει τα οστά. Μην ξεχνάτε όμως ότι ο αλκοολισμός είναι καταστροφικός για τα κόκαλα.
Οι θερμίδες που έχει η μπύρα οφείλονται κυρίως στο αλκοόλ. Ένα ποτήρι μπύρα 250ml έχει 107 θερμίδες ενώ ένα ποτήρι κρασί 150ml έχει 115 θερμίδες. Επίσης δεν θα πρέπει να τη συνδυάζουμε με τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας όπως πατατάκια, πίτσα. Άρα η μπύρα μπορεί να περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα διατροφής μας αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο.

