Ποια είναι η διατροφική αξία των αυγών και πόσο καλό κάνουν στην υγεία μας;
Τα αυγά είναι από τα πλέον παρεξηγημένα τρόφιμα της διατροφής μας. Τα αποφεύγουμε λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε χοληστερίνη, το αυγό όμως είναι θρεπτικότατο.
Είναι σημαντική πηγή πρωτεϊνών και πολύ καλή πηγή σιδήρου. Περιέχει πολλές βιταμίνες όπως η Α, η D, η Ε, η Β και το φολικό οξύ. Την Α, D και Ε την βρίσκουμε μόνο στον κρόκο του αυγού ενώ τις βιταμίνες από την οικογένεια Β τις συναντάμε και στον κρόκο και στο ασπράδι.
Είναι πηγή ιχνοστοιχείων και μετάλλων όπως κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, νάτριο, νιασίνη, βιοτίνη, φώσφορο, ιώδιο και ψευδάργυρος. Είναι χαμηλά σε ποσοστό λίπους κι έχουν λίγες θερμίδες (70-80 kcal). Η προστατευτική δράση του αυγού σχετίζεται με την υψηλή του περιεκτικότητά σε λουτεΐνη.
Το ασπράδι του αυγού αποτελείται από πρωτεΐνες, ανώτερες όλων των άλλων φυσικών τροφών αφού περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό μας. Έτσι αποτελεί πλήρη φυσική τροφή αφού περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για μία πλήρη και ισορροπημένη δίαιτα. Ο κρόκος του αυγού περιέχει 215 mg χοληστερίνης, τη στιγμή που η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι τα 300 mg.

