Με το κλίμα να παραμένει βαρύ για την Ελλάδα, παρά τη νέα διαμεσολάβηση Γιούνκερ, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προσέρχεται σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup στη σκιά των σεναρίων για στάση πληρωμών και επιβολής ελέγχου στις καταθέσεις (capital control) σε περίπτωση οριστικού «ναυαγίου» στις διαπραγματεύσεις.

Χαμηλές οι προσδοκίες για ουσιαστικές εξελίξεις στη σημερινή συνεδρίαση του EurogroupΟι προσδοκιές για ουσιαστικές εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα παραμένουν χαμηλές. Από το Παρίσι, όπου και συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι στη σημερινή συνεδρίαση δεν θα υπάρξει συμφωνία, ενώ από τη μεριά του υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε την Τετάρτη ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι «η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απόπειρα επαναπροσέγγισης

Η ελαφρώς τροποποιημένη και βελτιωμένη πρόταση που φέρεται να γίνεται προς την Ελλάδα αποτυπώνει την προσπάθεια των εταίρων να αποφευχθεί ένα «ατύχημα», την ίδια στιγμή όμως που πληθαίνουν οι «φωνές» για Grexit.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Παράλληλα, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Αλέξη Τσίπρα, για πρώτη φορά από την Κυριακή και τη μετέπειτα «έκρηξή» του για τους ψευδείς -όπως είπε- ισχυρισμούς του πρωθυπουργού σχετικά με τα πραγματικά «θέλω» των δανειστών.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο Μάριο Ντράγκι απέφυγε να σκληρύνει περαιτέρω τη στάση του απέναντι στην Αθήνα, περιμένοντας -όπως αναμενόταν- τις πολιτικές εξελίξεις. Ωστόσο, δεν ικανοποίησε πλήρως το αίτημα των ελληνικών τραπεζών για αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) κατά 3 δισ. ευρώ. Το ποσό των 1,1 δισ. ευρώ αποτελεί, πάντως, μικρή ανάσα για το τραπεζικό σύστημα της χώρας στη σκιά του νέου κύματος εκροών στις καταθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης