Έχει διαπιστωθεί ότι η διατροφή μας θα πρέπει να περιλαμβάνει ορισμένες βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες σε τακτική βάση, για να διαφυλάσσεται η υγεία των πνευμόνων μας, στο βαθμό του δυνατού.
Κατανάλωση των σωστών τροφών
Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι καταναλώνουμε τους σωστούς διατροφικούς παράγοντες, και θρεπτικές ουσίες που μπορούν να μας βοηθήσουν να προλάβουμε τη βλάβη και πιθανόν να προστατεύσουμε τους πνεύμονές μας από το οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες παρουσιάζεται όταν οι προσβολές οξειδωτικών ουσιών (όπως ο καπνός των τσιγάρων, η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι λοιμώξεις) υπερβαίνουν τις αντοχές του συστήματος αντιοξειδωτικής προστασίας του οργανισμού μας.
Αντιοξειδωτικές βιταμίνες και οι διατροφικές πηγές τους
Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες είναι επωφελείς για την υγεία των πνευμόνων.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη E είναι η μαργαρίνη, τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, οι σπόροι και τα φυτικά έλαια.
Βιταμίνη C μπορούμε να βρούμε στους χυμούς εσπεριδοειδών, ακτινίδιο, μπρόκολο και στην πράσινη πιπεριά.
Σελήνιο περιέχουν τα ζωικά προϊόντα και τα θαλασσινά.
β-καροτένιο σε τροφές όπως βερίκοκο, πεπόνι, μάνγκο, καρότο, πιπεριά, σπανάκι, γλυκοπατάτα.
Άλλες θρεπτικές ουσίες
Ανάμεσα στις άλλες θρεπτικές ουσίες που έχει αποδειχτεί ότι ωφελούν την υγεία των πνευμόνων περιλαμβάνονται το μαγνήσιο και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Στις διατροφικές πηγές του μαγνησίου περιλαμβάνονται οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, τα δημητριακά, οι ολόκληροι κόκκοι και οι σπόροι, τα καρότα, το σπανάκι και τα θαλασσινά.
Αυτό που έχει σημασία δεν είναι τόσο η πρόσληψη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, όσο η αναλογία ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Θα πρέπει να καταναλώνουμε 4 με 10 φορές περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από ωμέγα 6.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται σε ιχθυέλαια, ψάρια και οστρακοειδή, σόγια, λινέλαιο και φυλλώδη λαχανικά.
Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα βρίσκονται σε φυτικά έλαια, μαργαρίνη, μαγιονέζα και τυποποιημένα τρόφιμα με λάδι.

