Ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, θα επισκεφθεί τη Γαλλία στα τέλη του καλοκαιριού, γνωστοποίησε το βράδυ της Δευτέρας η γαλλική προεδρία, καθώς το μικρό κράτος του Κόλπου συνεχίζει να βρίσκεται σε διένεξη με πολλές άλλες αραβικές χώρες.

Συνεχίζοντας τις συνομιλίες του «με όλους τους παράγοντες» της κρίσης αυτής, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον εμίρη χθες, διευκρίνισε το Ελιζέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής συνδιάλεξης, ο εμίρης ανέφερε ότι λαμβανομένης υπ’ όψιν της κατάστασης προβλέπει να επισκεφθεί τη Γαλλία στα τέλη του καλοκαιριού» αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ως τώρα πως ο εμίρης του Κατάρ σκόπευε να μεταβεί στο Παρίσι εντός εβδομάδων.

Ο Γάλλος πρόεδρος «υπενθύμισε την προσήλωσή του στον κατευνασμό και την αποκλιμάκωση» καθώς και «τη σημασία του αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και τη διακοπή κάθε χρηματοδότησης, απ’ όπου κι αν προέρχεται, σε οργανώσεις που συνδέονται με τρομοκρατικές ενέργειες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημείωσε επίσης τον «κομβικό ρόλο της διαμεσολάβησης του Κουβέιτ» και διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία «είναι έτοιμη να προσφέρει τη βοήθειά της», πάντα κατά την ανακοίνωση του Ελιζέ.

Ακόμη ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι «θα συζητήσει την κατάσταση στην περιοχή του Κόλπου στο περιθώριο της Ομάδας των Είκοσι (G20)» στο Αμβούργο της Γερμανίας την Παρασκευή και το Σάββατο, καθώς και «κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου (Ντόναλντ Τραμπ) στο Παρίσι, τη 13η και 14η Ιουλίου, για την εθνική εορτή» της Γαλλίας, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Το Κατάρ επέδωσε χθες στον Κουβεϊτιανό μεσολαβητή την επίσημη απάντησή του στα αιτήματα της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της, που παρέτειναν το τελεσίγραφό τους κατά 48 ώρες. Ανάμεσα στα αιτήματα είναι η Ντόχα να σταματήσει να υποστηρίζει κινήματα που θεωρούνται «τρομοκρατικά» και να πάρει αποστάσεις από το Ιράν, επί ποινή περαιτέρω απομόνωσης εάν δεν συμμορφωθεί.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος αναμένεται να αποφασίσουν την Τετάρτη εάν θα παρατείνουν -όπως αναμένεται- ή θα άρουν τις κυρώσεις που επιβάλλουν στην Ντόχα κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών τους στο Κάιρο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης