Ως μια «καλή έκπληξη» χαρακτήρισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Μπερνάρ Κουσνέρ, την απόφαση της Κίνας να αποδεχτεί να διαπραγματευτεί με τον ΟΗΕ στο θέμα τυχόν νέων κυρώσεων κατά του Ιράν, λόγω του πυρηνικού του προγράμματος.
Ο Κουσνέρ δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε σήμερα στους «Times» της Νέας Υόρκης: «Η όποια συζήτηση για την πραγματική ουσία του ζητήματος (με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν) είναι βήμα προς τα εμπρός. Ημερομηνία δεν αναφέρουν (στο Πεκίνο), ωστόσο επιταχύνουμε εμείς εδώ στη Νέα Υόρκη, χωρίς να μπορώ να γνωρίζω από πότε ακριβώς (θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις)».
Η Κίνα ανήκει στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και για να επιβληθούν νέες, πιο αυστηρές κυρώσεις στο Ιράν, θα πρέπει να συμφωνήσει με τα υπόλοιπα μέλη (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία και Μ. Βρετανία).
Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γερμανία υποπτεύονται ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποσκοπεί και σε στρατιωτικό σκοπό.

