Μεγάλες διακυμάνσεις σημειώνουν και σήμερα τα futures δεικτών και μετοχών της Wall Street με τους επενδυτές να παραμένουν νευρικοί στο τέλος της χειρότερης εβδομάδας για τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής το 2008.

Ο Dow Jones έχασε την Πέμπτη άλλες 1.032 μονάδες, επαναλαμβάνοντας το sell off της Δευτέρας όταν είχε κατρακυλήσει 1175 μονάδες, τις περισσότερες στην ιστορία του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κλυδωνισμοί στην αμερικανική αγορά ξεκίνησαν την προηγούμενη Παρασκευή όταν τα τελευταία στοιχεία για τις αυξήσεις στους μισθούς πυροδότησαν ανησυχίες για τον κίνδυνο εκτίναξης του πληθωρισμού πάνω από τον στόχο της Federal Reserve. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η κλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων θα υποχρεώσει την αμερικανική τράπεζα να προχωρήσει σε περισσότερες ή μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων αυτό το έτος.

Στο ταμπλό, τα futures του Dow Jones χάνουν 11 μονάδες, ενώ νωρίτερα βρέθηκαν να υποχωρούν πάνω από 100 μονάδες. Τα futures του S&P 500 κερδίζουν 3 μονάδες, ενώ τα futures του Nasdaq κερδίζουν 34,25 μονάδες.

Ο Dow Jones έχασε χθες 1.032,89 μονάδες ή 4,2% κλείνοντας στις 23.860,46 μονάδες. Αυτή ήταν η δεύτερη χειρότερη κατρακύλα του δείκτη μετά το sell-off της Δευτέρας. Ο S&P 500 υποχώρησε 100,66 μονάδες διολισθαίνοντας στις 2.581 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq βυθίστηκε 274,82 μονάδες ή 3,9% τερματίζοντας στις 6.777,16 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Dow Jones και ο ευρύτερος S&P 500 χάνουν πλέον 10,4% και 10,2% αντίστοιχα από τα ιστορικά τους υψηλά, κάτι που σημαίνει ότι έχουν εισέλθει σε περιοχή διόρθωσης, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές.

Οι δείκτες οδεύουν για τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες των τελευταίων ετών. Ειδικότερα, ο Dow χάνει 6,5% που αποτελεί τη χειρότερη επίδοση από τα μέσα του Οκτώβριο του 2008, όταν ο βιομηχανικός δείκτης είχε σημειώσει βουτιά 18,15%. Ο S&P 500 χάνει 6,6% που αποτελεί τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Αύγουστο του 2011.

Η απομάκρυνση του πολιτικού κινδύνου μετά τη συμφωνία στο Κογκρέσο για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ενδεχομένως να συμβάλει στη βελτίωση του κλίματος σήμερα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε σήμερα την συμφωνία για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μαζί με ένα προσωρινό νομοσχέδιο για την επαναφορά κυβερνητικών υπηρεσιών που είχαν “παγώσει” λόγω της έλλειψης κονδυλίων.

Το νομοσχέδιο πέρασε με 240 υπέρ και 186 κατά, με ορισμένους Ρεπουμπλικάνους να καταψηφίζουν την ενίσχυση των ομοσπονδιακών δαπανών και ορισμένους Δημοκρατικούς να εκφράζουν έντονες ανησυχίες ότι η συμφωνία θα μειώσει την διαπραγματευτική τους ισχύ στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για το μεταναστευτικό.

Ύστερα από εβδομάδες χρηματοδότησης της κυβέρνησης με προσωρινά μέτρα δημιουργήθηκε στο Κογκρέσο ένας συνασπισμός κεντρώων Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για να τερματίσει το αδιέξοδο που οδήγησε σε διακοπή των κυβερνητικών υπηρεσιών για δεύτερη φορά αυτό το έτος.

Το νομοσχέδιο είχε εγκριθεί προηγουμένως από τη Γερουσία με 71-28.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης