Έναν από τους πλέον καταζητούμενους λαθρέμπορους κοκαΐνης διεθνώς, τον Κάρλος «Μπέτο» Ρεντέρια, παρέδωσαν οι Αρχές της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ, μετά τη σύλληψή του από αστυνομικούς και στρατιώτες με τη βοήθεια Βρετανών πρακτόρων.
Η Ουάσινγκτον προσέφερε αμοιβή 5 εκατ. δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη του Ρεντέρια, τελευταίου εναπομείναντος ελεύθερου ανώτατου στελέχους του καρτέλ Νόρτε δελ Βάγιε-της μεγαλύτερης κολομβιανής συμμορίας του οργανωμένου εγκλήματος. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ χαρακτήρισε την έκδοση «πολύτιμη και θετική».
Στο πλαίσιο δίωξης που ασκήθηκε το 2004 στις ΗΠΑ, το συγκεκριμένο καρτέλ είχε κατηγορηθεί για την εξαγωγή τουλάχιστον 500 τόνων κοκαΐνης στη χώρα τη δεκαετία του 1990. Η οργάνωση εξασθένισε μετά τις συλλήψεις και τους θανάτους των περισσότερων ηγετικών της στελεχών.
Ο Ρεντέρια, που πιστεύεται ότι υποβλήθηκε σε επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής για να αλλάξει εμφάνιση, φρουρούμενος από βαριά οπλισμένους αστυνομικούς, αλυσοδεμένος και φορώντας αλεξίσφαιρο, μεταφέρθηκε σε αεροσκάφος των ΗΠΑ, το οποίο τον περίμενε στο διεθνές αεροδρόμιο του Καράκας. Μαζί του εκδόθηκαν οι Κάρλος Αλμπέρτο Οχέδα και Λουίς Φρανκ Τέγιο, επίσης κατηγορούμενοι για λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

