Μικρή βελτίωση σε σύγκριση με πέρυσι εμφανίζει η κίνηση στο λιανεμπόριο, όπως δείχνουν τα στοιχεία του πρώτου δεκαπενθημέρου των φετινών θερινών εκπτώσεων. Τα πρόσημα όμως των πωλήσεων παραμένουν αρνητικά.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου υπολογίζοντας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση ότι οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο είχαν αισθητά μικρότερη πτώση σε σύγκριση με πέρυσι ιδιαίτερα στις κατηγορίες ένδυσης, υπόδησης, εποχιακών ειδών, οικιακής χρήσης, δώρων, χαρτικών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών, καθώς επίσης παιδικών και βρεφικών ειδών, παιχνιδιών, καλλυντικών και φαρμακευτικών προϊόντων.

Η πλειονότητα των εμπόρων σε όλη την Ελλάδα, είναι και φέτος δυσαρεστημένοι με τις πωλήσεις τους κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων, αλλά – σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ – η μείωση του τζίρου τις πρώτες δεκαπέντε ημέρες κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 10%-12%, ενώ πέρυσι ο μέσος όρος ξεπερνούσε το 20%.

Η χρήση των πιστωτικών καρτών είναι για την φετινή θερινή περίοδο δραστικά μειωμένη, αφού υποχώρησε στο 10% των αγορών, γεγονός που εκτιμάται ότι οφείλεται στην υπερχρέωση των καρτών των καταναλωτών και φυσικά λόγω των υψηλών χρεώσεων.

Σημειώνεται επίσης  ότι, ενώ η πτώση των λιανικών πωλήσεων που καταγράφηκε το δίμηνο προ των εκπτώσεων ξεπέρασε το -23%, κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο οι πωλήσεις παρουσιάζονται βελτιωμένες αλλά εξακολουθούν να διατηρούν αρνητικό πρόσημο και υπενθυμίζεται ότι πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο των εκπτώσεων η μείωση κυμαινόταν αρχικά στο -14,5% για να κλείσει τελικά πάνω από -20%.

Αναλυτικά, το πρώτο δεκαπενθήμερο των εκπτώσεων στην ένδυση-υπόδηση τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μείωση τζίρου -12%, στον οικιακό εξοπλισμό, λευκά είδη και έπιπλα -11%, στα παιδικά βρεφικά και παιχνίδια -6%, στα καλλυντικά -φαρμακευτικά -8%, στα ηλεκτρικά – ηλεκτρολογικά -20%, στα βιβλία – χαρτικά – δώρα και εποχιακά -6%.

Τα πολυκαταστήματα, επίσης, παρουσιάζουν σημαντική μείωση των πωλήσεών τους στα επίπεδα του -14%, ο κλάδος των αυτοκινήτων συνεχίζει με πτώση που ξεπερνά το -25%, ενώ τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων επίσης εμφανίζουν μείωση κατά – 4%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης