Στο Αφγανιστάν έφθασε σήμερα απροειδοποίητα ο Ρουμάνος πρόεδρος, Τράιαν Μπασέσκου, όπου θα έχει συναντήσεις με τους Ρουμάνους στρατιωτικούς που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα, σύμφωνα με ανακοινωθέν του υπουργείου Άμυνας.

Τον Μπασέσκου συνοδεύει ο υπουργός Άμυνας της Ρουμανίας, Γκαμπριέλ Οπρέα. Η επίσκεψη σημειώνεται οκτώ ημέρες μετά το θάνατο δυο Ρουμάνων στρατιωτών από έκρηξη νάρκης, που είχαν τοποθετήσει αντάρτες. Οι απώλειες των ρουμανικών δυνάμεων έφθασαν, έτσι, τις 12 από την έναρξη της ανάπτυξής τους.

Η Ρουμανία έχει σήμερα 1.035 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, εκ των οποίων 999 είναι ενταγμένοι στη Διεθνή Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF) του NATO και 36 επιχειρούν, στο πλαίσιο της επιχείρησης Enduring Freedom υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ.

Στα τέλη Ιανουαρίου, το Βουκουρέστι αποφάσισε να στείλει άλλους 600 στρατιωτικούς στο Αφγανιστάν το 2010. Οι ενισχύσεις αυτές προστίθενται στους περίπου 100 στρατιωτικούς, οι οποίοι είχε αποφασιστεί τον Ιούνιο να σταλούν στη χώρα εντός 2010. Έτσι, ο αριθμός των Ρουμάνων στρατιωτικών στο Αφγανιστάν αναμένεται να φθάσει τους 1.800, σύμφωνα με τη ρουμανική προεδρία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης