Στο επίκεντρο των κερδοσκοπικών επιθέσεων θα βρεθεί πολύ σύντομα η Πορτογαλία, όπως εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για την κυβέρνηση μειοψηφίας του Jose Socrates να προστρέξει σε οικονομική βοήθεια, παρά το γεγονός ότι η Λισαβόνα απορρίπτει μέχρι στιγμής τα σενάρια αυτά.
«Στις αγορές, η ιδέα που επικρατεί είναι πως μόλις λυθεί το θέμα της Ιρλανδίας, η Πορτογαλία θα βρεθεί στο στόχαστρο», δήλωσε ο Joao Cravinho, ο διευθυντής στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη, αρμόδιος για την Πορτογαλία.
Ωστόσο, οι πορτογαλικές αρχές εξακολουθούν να διατηρούν τις ελπίδες τους, επιμένοντας στις διαφορές με την Ιρλανδία, όπως είχαν κάνει και στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης την περασμένη άνοιξη.
«Αντίθετα από άλλες χώρες, η Πορτογαλία δεν γνώρισε κάποια φούσκα στην αγορά ακινήτων και το επίπεδο της χρέωσης είναι εντός του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε χθες ο πρόεδρος της χώρας, Anibal Cabaco Silva , λέγοντας πως «ελπίζει ότι (η παρέμβαση του ΔΝΤ) δεν θα είναι απαραίτητη».
Ο υπουργός Οικονομικών, Fernando Texeira Dos Santos, έσπευσε από την πλευρά του να χαιρετίσει το βράδυ της Κυριακής το σχέδιο βοήθειας προς την Ιρλανδία «που», όπως διαβεβαίωσε, «κατευνάζει τους φόβους, μειώνει την αβεβαιότητα και ενισχύει την εμπιστοσύνη των αγορών».
Την ίδια στιγμή, πάντως, η πλειοψηφία των Πορτογάλων πολιτών εμφανίζεται ιδιαίτερα συγκρατημένη σχετικά με την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, εκφράζοντας φόβους ότι «μετά την Ιρλανδία και την Ελλάδα έρχεται και η σειρά της Πορτογαλίας».
Παράλληλα, η εικόνα στα πορτογαλικά ομόλογα παρέμεινε και σήμερα απογοητευτική, με το spread να εξακολουθεί να διαγράφει ανοδική τροχιά, αγγίζοντας λίγο μετά τις 13:00 ώρα Ελλάδας τις 652, 7 μονάδες βάσης, έναντι 650 μονάδων βάσης, που ήταν το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής.
Η Πορτογαλία έχει δημόσιο χρέος 161 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το 82% του ΑΕΠ της, το οποίο φάνηκε ως τώρα ανίκανη να μειώσει.

