Εκδόσεις: Εμπειρία Εκδοτική
Συγγραφέας: Βάσω Δενδροπούλου
Είδος: Μυθιστόρημα

Το τελευταίο προσφυγικό σπίτι στον Κεραμεικό, το κατοικεί μια νεαρή αρχιτέκτονας η Δέσποινα.
Μια φωτιά ξεκινά απ΄ το πηγάδι της εσωτερικής αυλής και μόνο η συκιά μπορεί να την υπομείνει. Κι ο Γιάννης, ο αλλόκοτος φίλος της, δεν είναι πια εκεί.

Ο πύρινος δράκος κρύβεται στους καλαμένιους τοίχους του σπιτιού παγιδεύοντας τη Δέσποινα στο εσωτερικό του.

Ο Ορφέας είναι ο πυροσβέστης που σπεύδει σε βοήθεια μετά την αγωνιώδη κλήση της. Κι η Δέσποινα, από αγκαλιά σ΄ αγκαλιά, σώζεται. ΄Ομως ο Ορφέας τραυματίζεται βαριά όταν το ξύλινο πάτωμα υποχωρεί. Οι γιατροί τον διασωληνώνουν, κι εκείνος ξυπνά στην κόλαση.

Η Δέσποινα, που δεν αντέχει στη σκέψη πως εξαιτίας της ένας άνθρωπος κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του, τον επισκέπτεται καθημερινά στο νοσοκομείο.

Εκεί, στην εντατική, πίσω απ΄ το διαχωριστικό τζάμι, μακριά απ΄ όλους κι όλα του μιλά. Κι οι λέξεις γλιστρούν σ΄ ένα παρελθόν γεμάτο ήχους, χρώματα, μυρουδιές κι αισθήσεις ξεχασμένες.
Το γκρίζο φεύγει σταδιακά απ΄ τη ζωή της και η σχέση της με την οικογένειά της, τους φίλους της, τη δουλειά της, κάτω απ΄ το φως παύουν να είναι σκιές. ΄Ισως είναι η γιαγιά της, που έχει πεθάνει, αλλά ζει διαρκώς μέσα της, στη σκέψη και στην καρδιά της.

Κι όταν όλα μοιάζουν ν΄ αποκτούν ξανά το νόημά τους, οι οικείοι τους, θέλουν ν΄ απομακρύνουν τον Ορφέα απ΄ τη Δέσποινα.

Τότε, ο μικρός θεός με το τόξο και τα βέλη του σταματά το χρόνο των ρολογιών. Και ο χρόνος ο μυθικός φέρνει τους ήρωες στην αυγή της ανθρωπότητας, εκεί όπου οι άνθρωποι δεν γονατίζουν πια, μόνο καλωσορίζουν με γέλια και τραγούδια το νέο ζευγάρι.



Βιογραφικό

 Η Βάσω Δενδροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Είναι παντρεμένη κι έχει δυο κόρες. ΄Εχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα και τα τελευταία 29 χρόνια είναι πυροσβέστρια. Αυτή είναι η πρώτη της συγγραφική δουλειά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης