Αποστολή στη Φωκίδα: Πέτρος Σιδερέας – Παναγιώτης Σαγκούρης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίχθηκε η υπόθεση ομηρίας στις φυλακές Μαλανδρίνου, με πρωταγωνιστή τον Αλκέτ Ριζάι και δύο συνεργούς του, οι οποίοι κρατούσαν δέσμιους πέντε σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Έπειτα από επιχείρηση των ΕΚΑΜ, ο βαρυποινίτης Αλκέτ Ριζάι παραδόθηκε στις 20.30 το βράδυ της Κυριακής στις αστυνομικές αρχές. Aκριβώς 24 ώρες μετά την αιφνιδιαστική κίνησή του να κρατήσει ομήρους με σκοπό να αποδράσει από το σωφρονιστικό κατάστημα.


(Στην πύλη των φυλακών)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(O Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδας, Κασκάνης Απόστολος, συνεχάρη όσους συμμετείχαν στην επιχείρηση)

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Κασκάνης σημείωσε με έμφαση πως «ο Ριζάι αναγκάστηκε να παραδοθεί αφού κατάλαβε πως σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του».

Οι πέντε σωφρονιστικοί υπάλληλοι που είχαν κρατηθεί όμηροι από τον Ριζάι, σύμφωνα με την αστυνομία, «είναι πολύ καλά στην υγεία τους».

Τρεις ομάδες των ΕΚΑΜ (5 άτομα έκαστη) και δύο ελεύθεροι σκοπευτές από την Αθήνα συμμετείχαν ενεργά στο έργο της επέμβασης και της διάσωσης των ομήρων. Παράλληλα, στο σημείο βρέθηκε και διαπραγματευτής, προκειμένου να πειστεί ο κρατούμενος να αφήσει τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και να λήξει το συμβάν.

Η μπλόφα του Ριζάι

Ο αρχιφύλακας του Κορυδαλλού, Αντώνης Αραβαντινός, μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στη Ζούγκλα, ανέφερε πως ο Αλκέτ Ριζάι μπλόφαρε και δεν είχε ποτέ στην κατοχή του εκρηκτικά C4. Μαζί με τον Ριζάι συνελήφθησαν ακόμη δυο ομοεθνείς του, κρατούμενοι των φυλακών, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν δυο αυτοσχέδια μαχαίρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με ένα μικρό τρανζίστορ, τυλιγμένο με μονωτική ταινία, καλώδια και μπαταρία, ο Αλκέτ Ριζάι κατάφερε να ξεγελάσει τις αρχές, επί 24 ώρες, με την απειλή ότι δήθεν είχε εκρηκτικό μηχανισμό, που πυροδοτούνταν με τηλεκοντρόλ και θα ανατίναζε τις φυλακές Μαλανδρίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr, αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος γνώριζε καλά τον Αλκέτ Ριζάι, τον έπεισε να παραδοθεί.

Ακολουθεί ο διάλογος:

ΑΣ: Τις επόμενες ώρες θα μπούμε μέσα και δεν τη γλυτώνεις
Ριζάι: Θα με χτυπήσετε;
ΑΣ: Αν παραδοθείς τώρα, όχι… Αν όμως μπούμε το βράδυ, ναι…
Ριζάι: Μου υπόσχεσαι ότι οι συγκρατούμενοί μου δεν θα χρεωθούν ότι είναι συνεργοί;
ΑΣ: Ξέρεις ότι και στο παρελθόν ό,τι σου έχω υποσχεθεί έχει γίνει…Βγες να δώσουμε τα χέρια σαν άντρες…

Αποστολή της zougla.gr στο Μαλανδρίνο

Δημοσιογράφοι και τεχνικοί της Ζούγκλας μετέβησαν στην περιοχή και μετέδωσαν όλες τις εξελίξεις. Παρακολουθήστε πλάνα και φωτογραφίες από την περιοχή:

Νέα έκκληση του δικηγόρου του Ριζάι, Σ. Κεχαγιόγλου:

Ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων, κ. Καρακίτσος, μιλά στην έκτακτη εκπομπή της Ζούγκλας:

Φωτογραφίες ντοκουμέντο μέσα από τις φυλακές

Την ώρα που το θρίλερ ομηρίας στις φυλακές Μαλανδρίνου κορυφώνεται, κρατούμενος του σωφρονιστικού καταστήματος, εκτελώντας χρέη… φωτορεπόρτερ, έχει την άνεση αλλά και τον χρόνο να απαθανατίσει τις τραγικές στιγμές που βιώνουν οι όμηροι στα χέρια του Αλκέτ Ριζάι.

Φωτογραφικά ντοκουμέντα τα οποία διέρρευσαν μέσω αλβανικών site αλλά και του AP, τα οποία παρουσιάζει η zougla.gr, αποκαλύπτουν το αλαλούμ που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές.

Ελλιπή μέτρα φύλαξης, αγοραπωλησίες ναρκωτικών αλλά και προμήθεια όπλων και εκρηκτικών υλών είναι μερικά μόνο από τα μείζονα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους:


(Πληροφορίες της zougla.gr αναφέρουν ότι τα επώνυμα των τεσσάρων από τους πέντε σωφρονιστικούς υπαλλήλους που κρατά ο Αλκέτ Ριζάι στις φυλακές Μαλανδρίνου είναι: Βενετσάνης, Φούσκας, Κουτονιάς και Λάμπρου)


(O ένας από τους δύο συνεργούς του Αλκέτ Ριζάι, ο οποίος βρίσκεται μαζί του στο αρχιφυλακείο, έχει το ψευδώνυμο Ρομέο)

Τα αλβανικά ΜΜΕ φιλοξενούν δηλώσεις της μητέρας του Αλκέτ Ριζάι, η οποία δηλώνει ότι βρίσκεται στο πλευρό του και τον εμψυχώνει «να φτάσει μέχρι το τέλος».

Οι γονείς του βαρυποινίτη, ο Ραμίζ και η Ντονίκα Ριζάι, δηλώσαν ότι το παιδί τους «κρατείται όμηρος εδώ και 13 χρόνια από το ελληνικό κράτος, που τον κατηγορεί για πράγματα τα οποία δεν έχει κάνει», όπως αναφέρουν τα αλβανικά ΜΜΕ.


Μπλόκα σε όλη τη Στερεά Ελλάδα

Από τη μεριά τους, οι άντρες της αστυνομίας είχαν στήσει μπλόκα σε όλα τα κομβικά σημεία στην ευρύτερη περιοχή της Φωκίδας και σε άλλους νομούς της Στερεάς Ελλάδας, για τον εντοπισμό δυο ύποπτων αυτοκινήτων που πιθανότατα τις πρώτες ώρες του θρίλερ στις φυλακές του Μαλανδρίνου περίμεναν τον Αλκέτ Ριζάι για να τον παραλάβουν.

Tι αναφέρουν τα ξένα Μ.Μ.Ε.

«Ένας δολοφόνος από την Αλβανία, ο οποίος έχει ήδη χρησιμοποιήσει ελικόπτερο δύο φορές με στόχο να δραπετεύσει, κρατά ομήρους σε μια ελληνική φυλακή και απειλεί να αυτοπυρποληθεί εάν δεν τον αφήσουν να διαφύγει» αναφέρει το Reuters σε εκτενές ρεπορτάζ του σχετικά με την υπόθεση ομηρίας στις φυλακές Μαλανδρίνου.

Ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι «Αλβανός δολοφόνος κρατά ομήρους σε μια τρίτη προσπάθεια απόδρασης».

Το ίδιο θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο των τσεχικών μέσων ενημέρωσης. Το σάιτ ceskatelevize.cz αναφέρει ότι το θρίλερ των διαπραγματεύσεων της αστυνομίας με τον Ριζάι είναι σε εξέλιξη για περισσότερες από 12 ώρες:

Στο ίδιο μήκος κύματος, η λιθουανική ιστοσελίδα balsas σημειώνει ότι «ο κακοποιός, που έχει καταδικαστεί μεταξύ άλλων για δολοφονία και ληστείες, κρατά ομήρους μέσα στις φυλακές»:

To θρίλερ της ομηρίας

Δραματικές στιγμές πέρασαν τις τελευταίες ώρες οι όμηροι που από το βράδυ του Σαββάτουβρέθηκαν στο έλεος ενός Αλκέτ Ριζάι, με τη χρήση των δακρυγόνων που έγινε πριν από μερικές ώρες να τον έχει φέρει κυριολεκτικά εκτός εαυτού.

Ο Ριζάι έδινε την εικόνα ενός ανθρώπου ο οποίος «δεν έχει πλέον να χάσει τίποτα» και με εξαιρετικά σκληρή γλώσσα δήλωνε «αποφασισμένος για όλα», για το οποίο όπως φαίνεται έχει πείσει απολύτως και τους ομήρους του.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους που κρατήθηκαν ως όμηροι, τα πρόσωπα τα οποία βρέθηκαν υπό τον έλεγχο του βαρυποινίτη ήταν τουλάχιστον έξι. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ζούγκλας», ένας από τους ομήρους κατάφερε να διαφύγει.

Ρόλο στις διαπραγματεύσεις φέρεται να είχε διαδραματίσει και η σύντροφός του Ασπασία Μητροπία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο βαρυποινίτης έχει επικοινωνήσει με τη σύντροφό του Σούλα και της έχει διαμηνύσει ότι όλα θα τελειώσουν: «Ή θα φύγω από τη φυλακή ή θα με σκοτώσουν».

02.00 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΖΟUGLA.GR ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΑΛΚΕΤ ΡΙΖΑΪ
κ. ΣΑΚΗ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ

Ο δικηγόρος του Αλκέτ Ριζάι κ. Σάκης Κεχαγιόγλου, ο οποίος είχε επικοινωνήσει μαζί του περί τη 01.00, μας δήλωσε πως ο πελάτης του βρίσκεται σε κατάσταση έντονης ταραχής, πως «είναι αποφασισμένος» και έκανε λόγο για «βόμβα», ενώ «ζητάει αυτοκίνητο» προκειμένου να μπορέσει να διαφύγει.

Και σε αυτό το περιστατικό με τον Ριζάι, σημαντικό ρόλο για άλλη μια φορά δείχνει να διαδραματίζει η σύντροφός του Ασπασία Μητροπία (Σούλα), η οποία, όπως και ο δικηγόρος του, τον καλεί να παραδοθεί και να δώσει τέλος σ’ αυτήν την ιστορία, «για να μη χυθεί αθώο αίμα».

ΗΧΗΤΙΚΟ – ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΕ κ. ΣΑΚΗ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ

Το χρονικό

Σύμφωνα με πηγές μέσα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Ριζάι έκανε την κίνησή του στις 20.30
του Σαββάτου (16-3-13), ακριβώς την ώρα δηλαδή κατά την οποία άλλαζαν οι βάρδιες των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι οι οποίοι έπρεπε να αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους, καθώς η ομηρία έγινε κοντά σε χώρο που δεν επέτρεπε την έξοδό τους.

Πληροφορίες της zougla.gr αναφέρουν ότι κάποιες από τις εσωτερικές κάμερες των φυλακών έχουν σπάσει και ο βαρυποινίτης φορά στολή σωφρονιστικού υπαλλήλου. Παράλληλα, τα στοιχεία για την ακριβή του θέση παραμένουν ασαφή, ενώ ορισμένες πηγές τον θέλουν να βρίσκεται κοντά στην πύλη ή στο Αρχιφυλακείο, όπου τα φώτα είναι σβηστά.

Όπως έγινε γνωστό, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Μάριος Σκανδάμης οδεύει προς τις φυλακές του Μαλανδρίνου, ενώ η ηγεσία του υπουργείου είναι ενήμερη και παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Ποιος είναι ο Αλκέτ Ριζάι

O Αλκέτ Ριζάι (Αlket Rizaj) γεννήθηκε στην Αλβανία το 1974 και για πρώτη φορά το όνομά του ήρθε στην επικαιρότητα το 2003.

Η Ασπασία Μητροπία, γνωστή και ως "Σούλα του Ριζάι"Ήταν ο άνθρωπος που οργάνωσε τη δολοφονία του Θανάση Κορωπιώτη, καθώς θεώρησε ότι είχε συνάψει ερωτική σχέση με την αλλοδαπή φίλη του, την Οξάνα. Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, ο άτυχος άνδρας δεν είχε καμία σχέση με το συγκεκριμένο ειδύλλιο, αφού εκείνη την περίοδο διατηρούσε σχέση με αλλοδαπή ρωσικής καταγωγής, ονόματι Ρωξάνα.

Ο Ριζάι συνελήφθη έναν μήνα μετά με επεισοδιακό τρόπο σε διαμέρισμα στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά απέδρασε μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα στις 4 Ιουνίου 2006 με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Στις 26 Αυγούστου 2006 σκοτώνει εν ψυχρώ στο Περιστέρι τον 43χρονο Κωνσταντίνο Κουτελιέρη και τον 36χρονο Ιωάννη Κάτσιο ύστερα από εντολή -όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο- του Β. Στεφανάκου. Τελικά, στις 8 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους συλλαμβάνεται στη Βοιωτία.

Η δεύτερη απόδραση του Ριζάι πραγματοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2009, ενώ στις 17 Νοεμβρίου πέφτει εκ νέου στα χέρια της αστυνομίας στο Γραμματικό, μαζί με τη σύντροφό του Ασπασία Μητροπία, γνωστή από τα σχετικά δημοσιεύματα και ως «Σούλα του Ριζάι».

Η ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΑΛΚΕΤ ΡΙΖΑΪ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΤΟΥ

Τον Ιούλιο του 2011 ο Αλκέτ Ριζάι καταδικάστηκε σε δις ισόβια από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, για τη δολοφονία του Κώστα Κουτελιέρη και του Γιάννη Κάτσιου, που φέρεται να είχε διαπράξει στις 26-8-2008 σε καφενείο στο Περιστέρι, ενώ ήταν δραπέτης. Το ίδιο δικαστήριο επέβαλε επίσης στον Ριζάι συνολική ποινή κάθειρξης 25 ετών για την κινηματογραφική απόδραση με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού στις 4 Ιουνίου 2006, μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα.

Αυτή όμως ήταν η πρώτη μόλις απόδραση του Ριζάι, καθώς στις 22 Φεβρουαρίου 2009 και ενώ είχε συλληφθεί εκ νέου, πέταξε με τον ίδιο τρόπο από τις φυλακές, και πάλι μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα.

ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ Η ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΤΟΥ

Πριν από λίγες ημέρες το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θήβας έκανε δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης της συντρόφου του βαρυποινίτη Αλκέτ Ριζάι, της Ασπασίας Μητροπία.

Η γυναίκα έχει καταδικαστεί σε 10ετή κάθειρξη για συμβολή στην απόδραση του συντρόφου της και του Βασίλη Παλαιοκώστα από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο τον Φεβρουάριο του 2009. Με την απόφασή του το δικαστικό Συμβούλιο Θήβας ορίζει ότι η Μητροπία αποφυλακίζεται από το σωφρονιστικό κατάστημα του Ελαιώνα με την επιβολή περιοριστικών όρων, δηλαδή απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτικής εμφάνισης ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής της.

Στην προσφυγή της η Μητροπία είχε επικαλεστεί λόγους υγείας αλλά και την κόρη της, καθώς και την καλή συμπεριφορά της κατά τον χρόνο κράτησης.

Διαβάστε επίσης : Συναγερμός στις φυλακές Μαλανδρίνου, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 16 Μαρτίου 2013, 22:42

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης