Του Γιώργου Παλληκάρη

Η Dacia εδώ και χρόνια κατασκευάζει αυτοκίνητα στα οποία ούτε περισσεύει αλλά ούτε και λείπει τίποτα. Μοντέλα που προσφέρουν ολοκληρωμένα πακέτα σε άκρως δελεαστικές τιμές, είναι κάτι που δεν περνά απαρατήρητο, και για αυτό η Dacia το 2021 μπήκε στο top3 των εταιριών με τις περισσότερες πωλήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νέο μοντέλο της φίρμας, το οποίο όχι απλά συνεχίζει τον κανόνα, αλλά ανεβάζει level τις έννοιες πρακτικότητα, οικονομία και απλότητα, είναι το Jogger, το οποίο γνωρίσαμε από κοντά στην χθεσινή στατική παρουσίαση.

Το Jogger λοιπόν συνδυάζει τα χαρακτηριστικά ενός SUV (απόσταση από το έδαφος 20εκατ.), με την χρηστικότητα ενός MPV (έως και 7θέσια διάταξη), ενώ στο εσωτερικό δεν λείπουν οι ψηφιακές πινελιές που κάνουν τη ζωή πιο εύκολη σε οδηγό και επιβάτες.

Σχεδιαστικά το Jogger ενώνει αρκετούς διαφορετικούς κόσμους, όντας επιβλητικό, με ουδέτερη σχεδίαση, ενώ αξίζει να παρατηρήσουμε πως τα πίσω παράθυρα ψηλώνουν κατά 4 εκατ. συγκριτικά με του οδηγού, βοηθώντας στο συνολικό σχήμα να είναι πιο μοντέρνο αλλά και πιο ευρύχωρο εσωτερικά. Παράλληλα τα πίσω φωτιστικά σώματα σε σχήμα «Y» εκτός από οπτικά, βοηθούν την πόρτα του χώρου αποσκευών να έχει μεγαλύτερο άνοιγμα και πιο εύκολο φόρτωμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο εσωτερικό η εικόνα είναι αρκετά γνώριμη καθώς θυμίζει σε τεράστιο βαθμό αυτή του Sandero με τα στρογγυλά χειριστήρια του κλιματισμού, την κεντρική οθόνη αφής των 8 ιντσών και την ενσωματωμένη TFT 3,5 ιντσών οθόνη στον πίνακα οργάνων. Αυτή τη φορά όμως το μοντέλο έχει πολύτεκνες λύσεις καθώς διατίθεται τόσο σε 5θέσια όσο και σε 7θέσια διάταξη, παρέχοντας εξαιρετικές εργονομικές λύσεις.

Μάλιστα καθίσαμε και οι ίδιοι στην τρίτη σειρά καθισμάτων για να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει χώρος για ενήλικες και η απάντηση είναι ξεκάθαρα θετική. Μάλιστα οι τεχνικοί της Dacia τοποθέτησαν σε αμφιθεατρική διάταξη τις τρεις σειρές καθισμάτων ώστε όλοι να έχουν καλύτερη μπροστινή θέα. Συνολικά υπάρχουν αρκετοί αποθηκευτικοί χώροι που φτάνουν τα 23λτ., τραπεζάκια στις πλάτες των καθισμάτων αλλά και ένας πλήρως διαμορφώσιμος εσωτερικός χώρος ο οποίος μπορεί να προσφέρει από 160λτ πορτπαγκάζ στην 7θέσια διάταξη, 565λτ. στην 5θέσια, έως και 2.094 λτ.(με τις δύο σειρές πεσμένες) έχοντας αξιοποιήσιμο χώρο μήκους 2μ. και πλάτους 1μ.

Το Media Display περιλαμβάνει τέσσερα ηχεία, μια θύρα USB και μια οθόνη αφής 8 ιντσών τοποθετημένη ψηλά στο ταμπλό, που είναι στραμμένη ελαφρώς προς τον οδηγό για καλύτερη ορατότητα και εργονομία. Το εύκολο και φιλικό στο χρήστη interface ενεργοποιείται μέσω Bluetooth, ενώ το σύστημα είναι συμβατό με Android Auto και AppleCarPlay. Τέλος, το MediaNav παρέχει στο νέο Dacia Jogger ενσωματωμένες δυνατότητες πλοήγησης και ασύρματη συνδεσιμότητα μέσω Wi-Fi για Apple Car Play και Android Auto. Το ηχοσύστημα διαθέτει έξι ηχεία και δύο θύρες USB.

Το νέο Dacia Jogger εξοπλίζεται με τον ολοκαίνουργιο βενζινοκινητήρα 1.0 TCe 110, που συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων και προσφέρει 200 Nm ροπής. Παράλληλα όμως υπάρχει και η επιλογή με τον κινητήρα διπλού καυσίμου (βενζίνη – LPG) 1.0 TCe ο οποίος αποδίδει 100 άλογα και παρέχει συνδυαστική αυτονομία 1.000χλμ. έχοντας δεξαμενή υγραερίου 40 λίτρων και ρεζερβουάρ βενζίνης 50 λίτρων. Το 2023 στη γκάμα του νέου Jogger θα προστεθεί και έκδοση με υβριδικό σύστημα κίνησης ενώ η αρχική τιμή του είναι στα 18.880 ευρώ, με την εταιρία να υπόσχεται πως η αναμονή για κάθε παραγγελία δεν ξεπερνά τους τρεις μήνες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης