Επιμέλεια: Περικλής Χαλάτσης

Στο εργοστάσιο στο Zwickau της Γερμανίας, που είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο ηλεκτρικών οχημάτων της Ευρώπης, ξεκίνησε η παραγωγή του CUPRA Born που είναι το πρώτο 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
Η παραγωγή του CUPRA Born σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για τη μάρκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα σχέδια της εταιρείας ανακοινώθηκαν στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου του Μονάχου 2021 (IAA). Η υπόσχεση που έδωσαν οι επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας ήταν ότι μέχρι το 2030 όλα τα CUPRA θα είναι ηλεκτρικά.

Αύριο, 30 Σεπτεμβρίου, ξεκινά το Automobile Barcelona 2021. Θα παρουσιαστεί το CUPRA Born και θα σηματοδοτήσει την έναρξη του διεθνούς λανσαρίσματος του μοντέλου.

Πριν οι μηχανικοί πατήσουν το κουμπί της εκκίνησης για την παραγωγή του CUPRA Born, το εργοστάσιο ηλεκτρικών οχημάτων επισκέφθηκε ο CEO Wayne Griffiths, ο οποίος συνοδευόταν από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την παρουσία τους σηματοδότησαν  την έναρξη παραγωγής του νέου μοντέλου. Στο εργοστάσιο τους υποδέχθηκε ο Stefan Loth, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Volkswagen Saxony και πρώην επικεφαλής του εργοστασίου στο Martorell.

Ο Wayne Griffiths δήλωσε:

«Με συναισθηματική σχεδίαση και ηλεκτρικό sportiness, το CUPRA Born είναι η ώθηση για τον μετασχηματισμό της εταιρείας και την έναρξη της ηλεκτρικής προϊοντικής επίθεσης της CUPRA. Η παραγωγή του πρώτου 100% ηλεκτρικού μοντέλου στο μεγαλύτερο εργοστάσιο ηλεκτρικών οχημάτων της Ευρώπης θα μας δώσει πολύτιμες γνώσεις.

»Σκοπεύουμε να κατασκευάσουμε ηλεκτρικά οχήματα στο Martorell από το 2025 και μετά. Φιλοδοξία μας είναι να παράγουμε περισσότερα από 500.000 ηλεκτρικά οχήματα πόλης ετησίως στην Ισπανία για διαφορετικές μάρκες του Ομίλου».

Αμέσως μετά την εκδήλωση με τον CEO Wayne Griffiths, ξεκίνησε η παραγωγή και τα πρώτα CUPRA Born βγήκαν από τη γραμμή παραγωγής. Τα πρώτα σχέδια του Cupra έγιναν στη γειτονιά El Born στη Βαρκελώνη. Οι σχεδιαστές συνεργάστηκαν με τους μηχανικούς και το αποτέλεσμα ικανοποίησε την ηγεσία του Ομίλου της Volkswagen.

Με το CUPRA Born η εταιρεία στοχεύει να αυξήσει το mix της CUPRA στο 20% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας και να φτάσει σε νέες διεθνείς αγορές, ιδιαίτερα στις πιο εξηλεκτρισμένες. Είναι το όχημα-κλειδί της διεθνούς επέκτασης της CUPRA. 

Το CUPRA Born είναι το πρώτο όχημα που παράγεται με ουδέτερο CO². Είναι το πρώτο μοντέλο της μάρκας που ακολουθεί ουδέτερη αντίληψη CO², σύμφωνα με την οποία η ενέργεια από τις ανανεώσιμες πηγές χρησιμοποιείται στην αλυσίδα εφοδιασμού. Το μοντέλο διαθέτει επίσης bucket καθίσματα κατασκευασμένα από βιώσιμα υλικά που προέρχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα. 

Με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών CO² και στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων. Χάρη στη συνεργασία με τη SEAQUAL INITIATIVE, η μάρκα θα συμβάλει επίσης στην κυκλική οικονομία και στη φροντίδα της Μεσογείου και του περιβάλλοντός της.

Ποιο είναι το ευρωπαϊκό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικών μοντέλων

Το εργοστάσιο στο Zwickau είναι το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής του Ομίλου Volkswagen για 100% ηλεκτρικά οχήματα και θεωρείται το μεγαλύτερο και αποδοτικότερο «ηλεκτρικό» εργοστάσιο στην Ευρώπη.

Με ημερήσια παραγωγή έως και 1.400 οχήματα, το γερμανικό εργοστάσιο έχει ετήσια παραγωγική ικανότητα περίπου 330.000 ηλεκτρικών οχημάτων. Εκτός από το CUPRA Born, στο εργοστάσιο παράγονται άλλα τέσσερα μοντέλα, το Volkswagen ID3, το Volkswagen ID4, το Audi Q4 e-tron και το Audi Q4 Sportback e-tron.

Ο  Stefan Loth, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Volkswagen Saxony, δήλωσε:

«Είναι τιμή να παράγουμε στο Zwickau ένα τόσο ιδιαίτερο αυτοκίνητο όπως το CUPRA Born. Διαθέτουμε μια ομάδα έμπειρη στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων και το Born γίνεται το πέμπτο μοντέλο με βάση την πλατφόρμα MEB που παράγεται εδώ. Επιπλέον το όχημα αυτό θα παράγεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο πλαίσιο της ουδέτερης αντίληψης CO²».

Την ώρα που θα είναι σε εξέλιξη η παραγωγή του CUPRA Born, μια ομάδα μηχανικών στο Zwickau θα παρακολουθεί την παραγωγή για να αποκτήσει μεγαλύτερη εμπειρία με σκοπό τη μελλοντική παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων στο εργοστάσιο στο Martorell.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης