Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Στην αρχή του έτους, ο Όμιλος Volkswagen ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής σχεδιασμού της Bentley, Andreas Mindt, θα ενταχθεί στο δυναμικό της για να αντικαταστήσει τον Jozef Kaban από την 1η Φεβρουαρίου. Ο Mindt ξεκίνησε την καριέρα του στον γερμανικό όμιλο αυτοκινήτων το 1996 και συμμετείχε στη διαδικασία σχεδιασμού του Tiguan πρώτης γενιάς και του Golf Mk7. Εργάστηκε επίσης στα Audi A1, Q3, Q8 και E-Tron GT, καθώς και στο concept Bentley Hunaudières του 1999.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια συνέντευξη στο περιοδικό Top Gear, ο Mindt είπε ότι ήταν «τόσο εύκολο» να σχεδιάσει τη Bentley Batur σε αντίθεση με το Volkswagen ID2.all concept – το πρώτο έργο στη νέα του δουλειά. Εξήγησε ότι ο σχεδιασμός της Batur που βασίζεται στο Continental GT ήταν εύκολος επειδή είναι ένα φαρδύ και χαμηλό αυτοκίνητο με μακρύ καπό.

«Είναι σαν να εκτελείς πέναλτι στο ποδόσφαιρο χωρίς τερματοφύλακα. Είναι εύκολο να το κάνεις. Πολλοί πιστεύουν ότι οι σχεδιαστές υπεραυτοκινήτων είναι ιδιοφυΐες, αλλά είναι τόσο εύκολο. Για να φτιάξεις ένα μικρό αυτοκίνητο όπως το ID.2all θέλει πολύ περισσότερη δουλειά, και οι άνθρωποι δεν το καταλαβαίνουν αυτό. Είναι πιο δύσκολο να σχεδιάσεις. Όταν βλέπεις πράγματα όπως το Fiat Panda – αυτοί είναι οι ιδιοφυείς σχεδιαστές στα μάτια μου, όχι αυτοί που κάνουν υπεραυτοκίνητα. Δεν θέλω να θίξω κανέναν, αλλά εγώ γνωρίζω και τις δύο πλευρές».

Η ανάπτυξη ενός μικρού αυτοκινήτου αποτελεί πρόκληση το 2023 με τόσους πολλούς κανονισμούς ασφάλειας και οικονομίας καυσίμου, διατηρώντας παράλληλα την τιμή χαμηλή. Για μία Chiron π.χ. όπου η τελική τιμή δεν είναι πραγματικά μια σημαντική ανησυχία, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μεγαλύτερη ελευθερία να χρησιμοποιούν πιο προηγμένη τεχνολογία χάρη στους γενναιόδωρους προϋπολογισμούς ανάπτυξης.
Η VW έχει εξαιρετικό ιστορικό όσον αφορά την ανάπτυξη μικρών αυτοκινήτων. Με το ID2.all, η μάρκα με έδρα το Wolfsburg κάνει προεπισκόπηση ενός ολοκαίνουργιου ηλεκτρικού σουπερμίνι για το 2025. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα φθηνότερο EV έχει ήδη ανακοινωθεί και θα είναι κάτω από το ID.2 αργότερα αυτή τη δεκαετία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά το θέμα της VW και των υπεραυτοκινήτων, αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια η VW έπαιξε με αυτή την ιδέα κυκλοφορώντας τα W12 Syncro του 1997, το W12 Roadster του 1998 και το W12 Nardo του 2001. Ωστόσο, αυτά τα πρωτότυπα με κινητήρα στη μέση δυστυχώς δεν έφτασαν ποτέ στην παραγωγή.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης