Επιμέλεια:Περικλης Χαλάτσης 

Θα είναι σίγουρα μια πρωτοτυπία. Ένα τόλμημα αλλά και ένα ρίσκο. Η Audi Sport ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει του χρόνου στο διάσημο και φοβερά δύσκολο Ράλι Ντακάρ με ηλεκτρικό αγωνιστικό αυτοκίνητο.Όσοι έχετε παρακολουθήσει έστω από την τηλεόραση αγώνα του Ράλι Ντακάρ  θα γνωρίζετε ότι πρόκειται για έναν αγώνα με πολλά χιλιόμετρα στην έρημο, αρκετά δύσκολο και με πολλές παγίδες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Audi θα είναι ο πρώτος κατασκευαστής στον κόσμο, που θα πάρει μέρος στον απαιτητικό αγώνα με ένα ηλεκτροκίνητο αγωνιστικό αυτοκίνητο. Και μάλιστα στόχο  έχει να διεκδικήσει τη νίκη με την πρόβα τζενεράλε.

Πρόκειται για μια απόφαση που αν έρθει σε πέρας με επιτυχία τότε θα έχουμε να κάνουμε με τη ριζική αλλαγή των αγώνων.Το Ράλι Ντακάρ είναι μια από τις τελευταίες περιπέτειες στον κόσμο. Και αν το εγχείρημα πετύχει τότε θα μπορούμε να πούμε ότι το μέλλον στους αγώνες θα είναι ηλεκτρικό.

Η  Audi Sport δημιούργησε μία dream team από μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου Motorsport. Στον αγώνα αυτό που θα ξεκινήσει στις 2 Ιανουαρίου και θα τερματίσει στις 14 Ιανουαρίου 2022, θα πάρουν μέρος τρία αξιόλογα πληρώματα. Οι Γάλλοι  Stéphane Peterhansel και Edouard Boulanger, οι Ισπανοί  Carlos Sainz και Lucas Cruz και οι Σουηδοί Mattias Ekström και Emil Bergkvist .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Audi Sport GmbH, Julius Seebach, δήλωσε σχετικά: 
«Δεν είναι υπερβολή να μιλάμε για dream team. Ο Stéphane είναι ο πιο επιτυχημένος οδηγός του Ντακάρ όλων των εποχών. Ο Carlos επίσης πολυνίκης στο Ντακάρ και κορυφαίος ράλιμαν. Με τον Mattias, γιορτάσαμε ήδη πολλές επιτυχίες της Audi στο παρελθόν. Εκτός από μεγάλη ταχύτητα, όλοι προσθέτουν εξαιρετική εμπειρία και κίνητρα στην ομάδα μας.Το ίδιο ισχύει και για τους συνοδηγούς τους, οι οποίοι διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στο Ράλι Ντακάρ. Σε δέκα χρόνια,όλοι θα οδηγούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και το Dakar είναι ένα ακραίο τεστ για αυτήν την τεχνολογία. Θέλουμε να είμαστε η πρώτη ομάδα που κέρδισε το Ράλι Ντακάρ με ηλεκτρικό κινητήρα.»

“Mister Dakar”

Οι αγωνιζόμενοι αποκαλούν τον Stéphane Peterhansel (55)  “Mister Dakar” . Είναι ένας ζωντανός θρύλος στο άθλημά του. Ο Γάλλος έχει κερδίσει το διασημότερο cross-country ράλι στον κόσμο 14 φορές, έξι νίκες με μοτοσυκλέτα και οκτώ με αυτοκίνητο. 

Ζωντανός θρύλος ο «El Matador»

Ο Carlos Sainz (59) είναι  ένας ζωντανός θρύλος. Ο Ισπανός είναι δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ράλι (1990, 1992) και έχει γιορτάσει τρεις νίκες στο Ράλι Ντακάρ μέχρι σήμερα: το 2010, το 2018 και πιο πρόσφατα το 2020, στην πρεμιέρα του αγώνα στη Σαουδική Αραβία. Μετά την απόφαση της Audi ο Carlos Sainz δήλωσε:

«Ακόμα και στα 59 μου, διψάω για αυτή τη νέα πρόκληση. Το Audi quattro άλλαξε για πάντα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι.Τώρα δοκιμάζουμε μία παρόμοια επανάσταση στο Ράλι Ντακάρ. Οι μηχανικοί έχουν πολύ μεγαλύτερη ελευθερία εδώ απ’ ό,τι σε άλλους διάσημους αγώνες. Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στους μηχανικούς της Audi και θα προσπαθήσω να τους βοηθήσω με την εμπειρία μου για ένα γρήγορο και επιτυχημένο αυτοκίνητο. Το Dakar είναι η απόλυτη πρόκληση για ένα ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης. Είναι ένα φανταστικό, ακραίο project. Ανυπομονώ να δοκιμάσω το αυτοκίνητο για πρώτη φορά. Αυτό που έχω δει μέχρι τώρα μου δίνει αυτοπεποίθηση».

Πιστός στα τέσσερα δακτυλίδα

Ο τρίτος οδηγός της παρέας, ο Σουηδός Mattias Ekström (42) έχει περάσει σχεδόν ολόκληρη την καριέρα του κάτω από τη σημαία των τεσσάρων δαχτυλιδιών. Στο DTM, κέρδισε τον τίτλο δύο φορές με την Audi (2004 και 2007). Το 2016 κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rallycross ενώ είχε επιτυχημένες παρουσίες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι, το NASCAR και σε Αυστραλιανά Supercars. Το 2020 έκανε το ντεμπούτο του στο Ράλι Ντακάρ.

Ο Mattias Ekström δήλωσε για αυτό το εγχείρημα:

«Το Ντακάρ θα είναι σίγουρα μια από τις πιο συναρπαστικές περιπέτειες της καριέρας μου.Το να είμαι σε θέση να αντιμετωπίσω αυτό το συναρπαστικό project μαζί με την ομάδα, με την οποία γιόρτασα τις μεγαλύτερες επιτυχίες μου, είναι φανταστική. Αν και θα γίνω 43 χρονών φέτος, νιώθω σαν ρούκι σε σύγκριση με τον Carlos και τον Stéphane. Έχω ακόμα πολλά να μάθω, ανυπομονώ πραγματικά».

Το αυτοκίνητο της Audi Sport που θα πάρει μέρος στο ράλι Ντακάρ το 2022 θα αποκαλυφθεί σε λίγες εβδομάδες. 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης