Μια ιδιωτική ιαπωνική διαστημική νεοφυής εταιρεία επιχείρησε σήμερα (25/4) να προσεληνώσει ένα διαστημικό διαστημικό σκάφος στη Σελήνη. Πρόκειται για το διαστημόπλοιο Hakuto-R Mission 1 της ispace.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα σήμερα, το σκάφος θα επιβραδύνει την τροχιά του περίπου 100 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης και στη συνέχεια θα προσαρμόσει την ταχύτητα και το ύψος του για να πραγματοποιήσει μια προσγείωση περίπου μια ώρα αργότερα. Η ispace έχει ανακοινώσει τρεις εναλλακτικές τοποθεσίες προσεδάφισης και ενδέχεται να μεταθέσει την ημερομηνία της προσελήνωσης για τις 26 Απριλίου, την 1η Μαΐου ή τις 3 Μαΐου, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

«Αυτό που έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής είναι ένα μεγάλο επίτευγμα και ήδη εφαρμόζουμε τα διδάγματα που αποκομίσαμε από αυτή την πτήση στις μελλοντικές μας αποστολές», δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ispace, Τακέσι Χακαμάντα, νωρίτερα αυτό το μήνα.

Το σκάφος που έχει ύψος λίγο πάνω από δύο μέτρα και ζυγίζει 340 κιλά βρίσκεται σε σεληνιακή τροχιά από τον περασμένο μήνα. Εκτοξεύτηκε από τη Γη τον Δεκέμβριο με έναν από τους πυραύλους Falcon 9 της SpaceX μετά από αρκετές καθυστερήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα έχουν καταφέρει να προσεληνώσουν διαστημόπλοιά τους στη σεληνιακή επιφάνεια, όλες μέσω κυβερνητικών προγραμμάτων. Ωστόσο, η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πέρυσι ότι θα συνεργαστούν για να στείλουν έναν Ιάπωνα αστροναύτη στη Σελήνη μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Το σκάφος μεταφέρει διάφορα ρομπότ, συμπεριλαμβανομένου ενός μικροσκοπικού ιαπωνικού μοντέλου μόλις οκτώ εκατοστών που αναπτύχθηκε από κοινού από την ιαπωνική διαστημική υπηρεσία με την κατασκευάστρια εταιρεία παιχνιδιών Takara Tomy.

 

Η αποστολή παρακολουθείται επίσης στενά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, των οποίων το ρόβερ Rashid βρίσκεται στο διαστημικό σκάφος στο πλαίσιο του επεκτεινόμενου διαστημικού προγράμματος της χώρας. Αν και η χώρα του Κόλπου είναι νέα στη διαστημική κούρσα, το 2021 κατάφερε να στείλει ένα σκάφος σε τροχιά γύρω από τον Άρη. Εάν το ρόβερ της προσεδαφιστεί με επιτυχία, θα είναι η πρώτη αποστολή του αραβικού κόσμου στη Σελήνη.

Με μόλις 200 υπαλλήλους, η ispace δήλωσε ότι «στοχεύει να επεκτείνει τη σφαίρα της ανθρώπινης ζωής στο διάστημα και να δημιουργήσει έναν βιώσιμο κόσμο παρέχοντας υπηρεσίες μεταφοράς υψηλής συχνότητας και χαμηλού κόστους στη Σελήνη».

Ο Χακαμάντα έχει χαρακτηρίσει την αποστολή ως «τη θεμελίωση της απελευθέρωσης των δυνατοτήτων της Σελήνης και τη μετατροπή της σε ένα ισχυρό και ζωντανό οικονομικό σύστημα».

Η εταιρεία πιστεύει ότι η Σελήνη θα μπορεί να υποστηρίξει πληθυσμό 1.000 ανθρώπων μέχρι το 2040, ενώ 10.000 άνθρωποι θα την επισκέπτονται κάθε χρόνο. Η ispace σχεδιάζει και μια δεύτερη αποστολή, η οποία έχει προγραμματιστεί προσωρινά για το επόμενο έτος και θα περιλαμβάνει τόσο μια προσελήνωση στη Σελήνη όσο και την ανάπτυξη του δικού της ρόβερ.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤnews, France 24

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης