Τι θεωρείται φυσιολογικό και τι πρέπει να σας κάνει να ανησυχείτεστους μαστούς σας; Πότε υπάρχει λόγος ανησυχίας και πρέπει να επικοινωνήσει μία γυναίκα με τον γιατρό της;

Είναι καλό να ελέγχετε τους μαστούς σας μία φορά τον μήνα (αυτοεξέταση)και να παρατηρείτε τα εξής χαρακτηριστικά, που δείχνουν ότι το στήθος σας είναι υγιές:
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Η εμφάνιση και η αίσθηση του στήθους παραμένουν ίδια
Το υγιές στήθος παραμένει σχετικά σταθερό σε εμφάνιση και στην αίσθηση που έχετε όταν το ακουμπάτε. Οι μαστοί κάθε γυναίκας έχουν ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Παραδείγματος χάριν, είναι φυσιολογικό μία γυναίκα να έχει ογκώδεις, πυκνούς μαστούς, αρκεί να αισθάνεται το ίδιο και στις δύο πλευρές και να μην έχει αλλάξει κάτι από την προηγούμενη φορά που το ήλεγξε.

Πότε υπάρχει λόγος ανησυχίας: Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε εξόγκωμα σε έναν ή και στους δύο μαστούς, που είναι πιο σκληρό ή διαφορετικό από το υπόλοιπο στήθος σας, μιλήστε άμεσα με το γιατρό σας. Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για κάποια καλοήθη πάθηση του μαστού και όχι για καρκίνο, αλλά είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε.
 

2. Το δέρμα του μαστού έχει ομοιόμορφο χρώμα και υφή
Το υγιές στήθος έχει ομοιόμορφο δέρμα, που δεν αλλάζει χρώμα σε κάποιο σημείο και δεν έχει εξάνθημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πότε υπάρχει λόγος ανησυχίας: Προσέξτε για αλλαγές στο δέρμα όπως ερυθρότητα, πρήξιμο, εξανθήματα ή σκούρο χρώμα σε κάποιο σημείο.  Ένα εξάνθημα μπορεί να σχετίζεται με μια χρόνια πάθηση, όπως το έκζεμα. Εάν το στήθος σας είναι κόκκινο και είστε έγκυος ή θηλάζετε, μπορεί να έχετε μια λοίμωξη του μαστού που προκαλείται από το γάλα που έχει μείνει στο στήθος ή από κάποιον φραγμένο γαλακτοφόρο πόρο. Εάν δεν είστε έγκυος, κάποιο βακτήριο, που μπαίνει στον οργανισμό συνήθως γύρω από την άκρη της θηλής, μπορεί να έχει προκαλέσει μόλυνση στο μαστό. Αυτό είναι πιο πιθανό εάν έχετε εμφύτευμα σιλικόνης, τρύπημα της θηλής(piercing)ή καπνίζετε πολύ.

Σπανίως, η αλλαγή στο χρώμα του μαστού σηματοδοτεί κάτι σοβαρό, όπως φλεγμονώδη καρκίνο του μαστού, ο οποίος εξαπλώνεται πάρα πολύ γρήγορα, το  στήθος πρήζεται και κοκκινίζει μέσα σε λίγες εβδομάδες. Σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις, το δέρμα του μαστού αλλάζει και έχει «ανωμαλίες» (μοιάζει με φλούδα πορτοκαλιού). Ζητήστε λοιπόν από το γιατρό σας να σας εξετάσει αμέσως εάν διαπιστώσετε τέτοιες αλλαγές.
 

3. Οι μαστοί έχουν την κανονική θερμοκρασία του σώματος
Το στήθος σας πρέπει να έχει την ίδια θερμοκρασία με το υπόλοιπο σώμα.

Πότε υπάρχει λόγος ανησυχίας: Εάν παρατηρήσετε ότι κάποιες περιοχές στο στήθος σας είναι πολύ ζεστές ή/και κόκκινες, πρέπει να σας εξετάσει ο γιατρός σας. Μπορεί να πρόκειται για μαστίτιδα,  μια φλεγμονή του μαστού που εμφανίζεταιπερίπου στο 25% των θηλαζουσών γυναικών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε γυναίκα (ή ακόμα και άνδρα) και μπορεί να χρειαστεί αντιβίωση.

Η αυξημένη θερμοκρασία στο μαστό, μπορεί να σηματοδοτεί και φλεγμονή,η οποία μπορεί να προκληθεί από θλάση τουθωρακικού μυ, που βρίσκεται πίσω από το στήθος.
 

4. Οι θηλές δεν παρουσιάζουναιματηρή έκκριση

Όταν μία γυναίκα είτε είναι έγκυος είτε θηλάζει είτε έχει αποκτήσει πρόσφατα το μωρό της, συχνά έχει εκκρίσεις από το στήθος της. Επίσης, πολλές γυναίκες που βρίσκονται σε άλλη φάση της ζωής τους, μπορεί να έχουν εκκρίσεις, χωρίς να σηματοδοτούν κάτι επικίνδυνο.

Πότε υπάρχει λόγος ανησυχίας: Εάν μια γυναίκα έχει αιματηρή έκκρισηαπό τον έναν μαστικό πόρο, πρέπει να επισκεφθεί άμεσα τον γιατρό της.Τις περισσότερες φορές, η αιματηρή έκκριση προκαλείται από ένα καλόηθες ογκίδιο των εκφορητικών πόρων πίσω από τη θηλή, το οποίο ονομάζεται ενδοπορικό θήλωμα και εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες 40-50 ετών. Κάποιες φορές όμως, μπορεί να σχετίζεται μεάτυπα(μη φυσιολογικά) κύτταρα, που μπορεί να είναι πρόδρομος ενός καρκίνου.
 

5. Πόνος που παρουσιάζεται ορισμένες φορές

Ο πόνος στο στήθος είναι συνηθισμένο φαινόμενο και συνήθως δεν είναι ανησυχητικό σημάδι. Πολύ σπάνια σχετίζεται με καρκίνο του μαστού. Υπάρχουν δύο κατηγορίες πόνου στο στήθος (μασταλγίας): η κυκλική μασταλγίαείναι πόνος που σχετίζεται με τον κύκλο σας και η μη κυκλική μασταλγία είναι πόνος που δεν σχετίζεται με την έμμηνο ρήση και συνήθως εντοπίζεται σε ένα σημείο.

Εκτός από τις αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών μίας γυναίκας, μία άλλη σημαντική αιτία πόνου είναι η χρήση λάθος μεγέθους σουτιέν, που δεν συγκρατεί σωστά τους μαστούς.

Πότε υπάρχει λόγος ανησυχίας: Εάν νιώθετε πόνο μόνο σε ένα από τα στήθη σας ή δεν σχετίζεται ο πόνος με την περίοδό σας, καλό είναι να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Μπορεί να σας συστήσει να κάνετε υπερηχογράφημα ή μαστογραφία για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
 

6. Οι μασχάλες δεν έχουν πρήξιμο ή ευαισθησία

Στην αυτοεξέταση των μαστών σας, μην ξεχνάτε να ελέγχετε και τις μασχάλες σας. Κάθε μασχάλη έχει περίπου 20 λεμφαδένες, οι οποίοι αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.

Πότε υπάρχει λόγος ανησυχίας: Εάν παρατηρήσετε πρήξιμο ή ευαισθησία στη μία ή και στις δύο μασχάλες σας, δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε. Η συντριπτική πλειοψηφία των διογκωμένων λεμφαδένων οφείλεται σε κάτι άλλο και όχι σε καρκίνο του μαστού. Το πρήξιμο μπορεί να προκληθεί παραδείγματος χάριν από κάποια μόλυνση ή ακόμα και να είναι παρενέργεια του εμβολίου για τον COVID.

Πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν τα «εξογκώματα» εξακολουθήσουν να μεγαλώνουν, το πρήξιμο παραμένει για δύο εβδομάδες ή περισσότερο, παρατηρήσετε ότι σκληραίνουν, έχετε πυρετό, ανεξήγητη απώλεια βάρους ή νυχτερινές εφιδρώσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης