Οι περισσότερες σκόνες πρωτεΐνης είναι μια πλήρης πηγή πρωτεΐνης που μπορεί να βοηθήσει τους χορτοφάγους ή τους σοβαρούς αθλητές να πάρουν αυτή τη βασική θρεπτική ουσία. Πολλές όμως δεν είναι πολύ νόστιμες ή δεν έχουν καθόλου γεύση.

Σε γενικές γραμμές όλοι συμφωνούν ότι “πίνονται” αλλά όχι ότι “ακούν” και κάποια ιδιαίτερη γεύση. Οι περισσότερες σκόνες δεν είναι εύγευστες όταν τις αναμείξεις απλώς με νερό. Όσο δημιουργικός και αν είσαι με τις πρωτεΐνες δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ένα shake πρωτεΐνης μπορεί και να μην έχει και ΤΗΝ φανταστική γεύση. Αλλά προσθέτοντας κάποια συστατικά μπορείς να μεταμορφώσεις την υφή και τη γεύση της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είτε έχεις βαρεθεί τη γεύση της πρωτεΐνης που χρησιμοποιείς είτε απλά θέλεις να ενισχύσεις τη γεύση της, νοστίμισέ τη με αυτές τις συμβουλές.

1 Κάνε τη γεύση της πιο γλυκιά

Με λίγη ζάχαρη όλα αποκτούν καλύτερη γεύση. Η ζάχαρη χρησιμοποιείται ως βελτιωτικό γεύσης όχι μόνο στις γλυκές αλλά και στις αλμυρές τροφές. Εάν το shake πρωτεΐνης στερείται γλυκύτητας η προσθήκη ζάχαρης θα σε κάνει να το ερωτευτείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βέβαια δεν εννοούμε να βάλεις λευκή κρυσταλλική ζάχαρη. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να δώσουν καλύτερη γεύση στην σκόνη πρωτεΐνης.

Εάν προσέχεις τη διατροφή σου ρίξε στέβια. Το μέλι επίσης είναι μια καλή επιλογή. Αν ωστόσο πίνεις shake πρωτεΐνης πριν σηκώσεις βάρη, τότε χρειάζεσαι πραγματικά πολλές θερμίδες. Και χρειάζεσαι αυτές τις θερμίδες ASAP. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η καλύτερη επιλογή είναι η δεξτρόζη, ένα είδος σάκχαρου που εισέρχεται άμεσα στην κυκλοφορία του αίματός σου.

2 Επίλεξε μπαχαρικά

Προόσθεσε μπαχαρικά στη σκόνη πρωτεΐνης για γεύση. Για παράδειγμα, πασπάλισε την σκόνη πρωτεΐνης με λίγο κανέλα ή μοσχοκάρυδο πριν την ανακατέψεις και θα πάρεις και έξτρα αντιοξειδωτικά ενώ θα ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου. Μπορείς ακόμη να ρίξεις λίγο καγιέν ή κάρι και να το κάνεις πιο πικάντικο.

3 Χρησιμοποίησε εκχυλίσματα

Μπορείς να ρίξεις μια ή δύο σταγόνες εκχύλισμα αμυγδάλου, βανίλιας ή μέντας στο shake για να δώσεις γρήγορα και εύκολα γεύση.

4 Βάλε φρούτα

Συνδύασε τη σκόνη πρωτεΐνης με 100% χυμό φρούτων, όπως πορτοκάλι ή χυμό σταφυλιών, αντί για νερό.

Αλλιώς πρόσθεσε φράουλες, κεράσια, μπανάνες και φρέσκα ροδάκινα σε ένα μπλέντερ και λιώσε τα μέχρι να γίνουν ένα πηχτός πολτός. Έπειτα ρίξε τα στο shake πρωτεΐνης και ανάμειξέ τα. Προσοχή: τα λαχανικά συνήθως πικρίζουν ένα shake πρωτεΐνης γι’ αυτό ας είσαι προσεκτικός με αυτά. 

5 Ρίξε περισσότερο νερό

Βοηθά στη διαλυτότητα του προϊόντος, μειώνει τον πηχτό μείγμα, μαλακώνει τις γεύσεις και τη γλυκύτητα που πιθανόν να βγάζουν τα φρούτα λόγω της φρουκτόζης ή της πρωτεΐνης που χρησιμοποιείς.

6 Αντί για νερό ρίξε γάλα

Θα δημιουργήσει μια πιο κρεμώδη υφή που θα μοιάζει περισσότερο με milkshake, ενώ με αυτόν τον τρόπο προσθέτεις και περισσότερες πρωτεΐνες στο ρόφημά σου για καλύτερη αποκατάσταση μετά την προπόνηση.

7 Μην ξεχνάς το γιαούρτι ή το φιστικοβούτυρο

Αντί να ρίξεις φρούτα, πρόσθεσε πάγο πριν το χτυπήσεις και ρίξε μερικές κουταλιές γιαουρτιού ή φιστικοβούτυρου ή ταχίνι και έχεις επιπλέον πρωτεΐνη, συν μια πιο παχιά, κρεμώδη υφή, αν σου αρέσουν αυτές οι υφές.

8 Φτιάξε ένα κακάο

Αν είστε λάτρις της σοκολάτας πρόσθεσε λίγη σκόνη από βιολογικό κακάο χωρίς ζάχαρη στην σκόνη πρωτεΐνης πριν την αναμίξεις με νερό. Η σκόνη κακάο δεν προσθέτει ζάχαρη αλλά προσδίδει μια πλούσια γεύση σοκολάτας.

Επίσης ρίξε την πρωτεΐνη σε ζεστό νερό ή γάλα αμυγδάλου. Ενώ ανακατεύεις πρόσθεσε εκχύλισμα βανίλιας και πασπάλισε με λίγη κανέλα. Μπορείς να ρίξεις και παγάκια και να έχεις ένα κρύο απολαυστικό κακάο. 

9 Ανάμειξέ τη με μια άλλη σκόνη πρωτεΐνης

Το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις με μια σκόνη πρωτεΐνης που δεν σου αρέσει είναι να την πετάξεις. Εάν αγοράσεις μια νέα σκόνη πρωτεΐνης με τη γεύση που σου αρέσει δεν είναι ανάγκη να σταματήσεις να χρησιμοποιείς την «κακιά». Ανάμειξέ τη! Αν φοβάσαι ότι η γεύση της… κακής σκόνης θα καταστρέψει τη γεύση της καλής, κάνε το εξής: χρησιμοποίησε αναλογία 2: 1 και χρησιμοποίησε τα δύο τρίτα της σκόνης που σου αρέσει και το ένα τρίτο της σκόνης που δεν σου αρέσει.

10 Εκπαίδευσε τον εγκέφαλό σου

Δεν νιώθουμε τη γεύση με τη γλώσσα μας αλλά με το μυαλό μας. Και ο εγκέφαλός μας είναι μερικές φορές αρκετά εύκολο να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη γεύση. Υπάρχουν τρόποι να αλλάξει η γεύση των τροφίμων σε καλύτερη από ότι είναι στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα έχει αποδειχτεί ότι η μουσική μπορεί να βελτιώσει τη γεύση. Εκμεταλλεύσου αυτήν τη γνώση προς όφελός σου: βάλε την αγαπημένη σου μουσική πίνοντας το shake πρωτεΐνης.

Ένας άλλος καλός τρόπος να ξεγελάσεις τον εγκέφαλό σου είναι να χρησιμοποιήσεις γαρνιτούρα. Εάν το ρόφημα φαίνεται ωραίο, ο εγκέφαλός σου θα πιστέψει ότι έχει και ωραία γεύση. Και αν αυτά τα κόλπα δεν έχουν αποτέλεσμα χρησιμοποίησε τους κοινωνικούς περισπασμούς. Μίλα με έναν φίλο ενώ πίνεις το shake πρωτεΐνης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης