Υγειονομική «βόμβα» αποτελεί για τους Θεσσαλονικείς ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, καθώς ο συνωστισμός στις ώρες αιχμής, οι απροστάτευτοι από τον κορωνοϊό οδηγοί και τα αραιά δρομολόγια συνθέτουν την τραγική εικόνα στα λεωφορεία της πόλης.

Ημέρα Τρίτη, ώρα 15:00, κέντρο Θεσσαλονίκης. Το λεωφορείο της γραμμής 39 που εξυπηρετεί το επιβατικό κοινό από το Δικαστικό Μέγαρο έως την Κηφισιά γεμίζει ασφυκτικά από τις πρώτες κιόλας στάσεις. Στην κομβική στάση της πλατείας Αριστοτέλους, το όχημα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μετατρέπεται σε κινητή υγειονομική «βόμβα». Επιβάτες στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον με μοναδικό μέτρο προστασίας την υποχρεωτική μάσκα, την ώρα που στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αυξάνεται δραματικά η πίεση στις εισαγωγές ασθενών Covid, ενώ μόλις χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 535 κρούσματα κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά τον έντονο συνωστισμό, ο οδηγός εκτελεί κανονικά το δρομολόγιό του, παρόλο που, σύμφωνα με τα μέτρα του ΕΟΔΥ, προβλέπεται να ακινητοποιηθεί το λεωφορείο σε περίπτωση που ξεπεραστεί το 65% της πληρότητας. Τα αντισηπτικά στα περισσότερα λεωφορεία -πλην των βασικών γραμμών- είναι από άδεια έως εξαφανισμένα.

Εκτός από τους επιβάτες και τα ελλιπή υγειονομικά μέτρα στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, πολλοί εκ των οδηγών έχουν ως μοναδική «ασπίδα» μια προειδοποιητική κορδέλα. Ώρα 15:30, στάση «Μεταμόρφωση του Σωτήρος». Έως εκείνη τη στιγμή παρατηρείται συνωστισμός σε κάθε άνοδο και κάθοδο επιβατών. Ταυτοχρόνως, ο εξαερισμός στο όχημα είναι σχεδόν ανύπαρκτος, καθώς από τη μέση και πίσω τα παράθυρα δεν ανοίγουν καν. «Φοβόμαστε να μπούμε στα λεωφορεία πλέον» αναφωνεί ένας επιβάτης, που επί μισή ώρα ήταν όρθιος και «σαρδελοποιημένος» μαζί με άλλα άτομα, ισορροπώντας στο λεωφορείο με τη βοήθεια της χειρολαβής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και παρόλο που ο ΟΑΣΘ πλέον μετατρέπεται σε τεράστια εστία διασποράς του ιού στη Θεσσαλονίκη με τα ελλιπέστατα δρομολόγια και τις απαράδεκτες συνθήκες στα λεωφορεία για κοινό και προσωπικό, προβαίνει και σε ελέγχους επιβατών! Οι ελεγκτές, έχοντας -προφανώς- οδηγίες να μοιράζουν πρόστιμα σε λαθρεπιβάτες, παραμένουν εντελώς απροστάτευτοι στα λεωφορεία, φορώντας μονάχα μία μάσκα προστασίας.

Σύμφωνα με καταγγελία που έγινε στο ThessToday.gr, ελεγκτής την ώρα που «έκοβε» το πρόστιμο των 54 ευρώ (!) εξήγησε στον επιβάτη ότι «μας πιέζουν να κόβουμε πρόστιμα».

«Η επιβατική κίνηση στα λεωφορεία κάθε άλλο παρά συνωστισμό δείχνει» είχε δηλώσει πριν από έναν μήνα ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Γιώργος Σκόδρας, όταν η Θεσσαλονίκη ήταν και τότε στο «βαθύ κόκκινο». Ο «στρουθοκαμηλισμός» όμως του ΟΑΣΘ χαρακτηρίζεται επικίνδυνος και αυτό αποτυπώνεται και στη φωτογραφία που απέστειλε αναγνώστης του ThessToday.gr από τον συνωστισμό στο λεωφορείο. Όλα αυτά την ώρα που η οικονομία βρίσκεται σε τέλμα και οι πολίτες μετά βίας βγάζουν τα προς το ζην.

Πηγή: thesstoday.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης