Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης
xmazanis@zougla.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ανησυχώ πολύ για την περίοδο των εορτών. Ο κόσμος είναι πιεσμένος. Ανησυχώ ότι θα χαλαρώσει αρκετός κόσμος και αρκούν λίγοι για να γίνει το κακό. Θα το πληρώσουμε εάν χαλαρώσουμε», προειδοποιεί σε συνέντευξή του στο Zougla.gr, o Ευάγγελος Μανωλόπουλος, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος  της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας και προσθέτει: «Το εμβόλιο δεν είναι μια λύση για τώρα, δεν θα μας βοηθήσει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Οπότε μέχρι να φτάσουμε να έχουμε μια επαρκή βοήθεια από το εμβόλιο θα πρέπει μόνοι μας να διαχειριστούμε το πρόβλημα. Πρέπει να κάνουμε ακόμα υπομονή. Πιθανότατα του χρόνου τα Χριστούγεννα δεν θα έχουμε πια πρόβλημα με τον κορωνοϊό».

Ο καθηγητής μιλά μεταξύ άλλων για τον μεταλλαγμένο κορωνοϊό, λέγοντας πως οι επιστήμονες περιμένουν περισσότερα δεδομένα για τη δράση του, ενώ υποστηρίζει πως είναι πολύ δύσκολο μέχρι το καλοκαίρι να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης στην Ελλάδα διότι έως τώρα οι αριθμοί με τις δόσεις εμβολίων δεν βγαίνουν. Παράλληλα αναφέρεται και στους αντιεμβολιαστές, στέλνοντας το μήνυμα πως «είναι τα κακομαθημένα παιδιά που ξέρουν ότι εάν οι άλλοι εμβολιαστούν αυτοί θα είναι ασφαλείς».

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

«Περιμένουμε περισσότερες πληροφορίες για τον μεταλλαγμένο κορωνοϊό»

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού η οποία απασχολεί τις τελευταίες ημέρες  την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, με πολλές χώρες να λαμβάνουν ήδη μέτρα. Όπως λέει «αρχικά η μετάλλαξη έχει αναφερθεί στην Ισπανία από τον Σεπτέμβριο. Επίσης οι Ιταλοί την εντόπισαν τον Οκτώβρη αλλά ήρθε στο προσκήνιο λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας από άνθρωπο σε άνθρωπο. Βέβαια αυτό μένει να αποδειχθεί ακόμα, και τις επόμενες ημέρες θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες. Αυτός ήταν και ο λόγος όπου υπήρξε συναγερμός και προετοιμασία από τις ευρωπαϊκές χώρες με κλείσιμο συνόρων κι άλλα περιοριστικά μέτρα. Την ίδια ώρα έχει αρχίσει και η διερεύνηση του πληθυσμού για να δει η κάθε χώρα τι γίνεται και πόσοι νοσούν από αυτό το μεταλλαγμένο στέλεχος. Σύμφωνα με αυτά που γνωρίσουμε δεν έχει πιο αυξημένη θνητότητα, ούτε οδηγεί σε βαρύτερη νόσο. Περιμένουμε όμως να αποδειχθεί ότι το στέλεχος είναι περισσότερο μεταδοτικό».

«Ο ιός έμαθε να εισέρχεται πιο εύκολα στα κύτταρα μας»

«Μεταλλάξεις συμβαίνουν συνεχώς αλλά οι περισσότερες δεν έχουν καμία λειτουργική επίδραση. Η συγκεκριμένη που εντοπίστηκε στη Βρετανία  έχει ένα ενδιαφέρον επειδή αυξάνει τη δυνατότητα του ιού να εισέρχεται πιο εύκολα στα κύτταρά μας κάτι που δεν έχουμε δει μέχρι τώρα στις άλλες μεταλλάξεις. Όσον αφορά στη βαρύτητα της νόσου οι Βρετανοί ανακοίνωσαν πως δεν υπάρχει κάτι που να μας προβληματίζει. Η δυνατότητα όμως επαναλοίμωξης είναι ανοιχτή, μπορεί να συμβαίνει», τονίζει ο έλληνας επιστήμονας.

Υπάρχει περίπτωση μην ανιχνεύεται ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός  στα τεστ ;

Σύμφωνα με τον καθηγητή: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ανέφερε ότι πρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι τα τεστ που είναι σε χρήση πράγματι μπορούν να ανιχνεύουν αυτό το μεταλλαγμένο στέλεχος. Η πιθανότητα βέβαια να μην μπορούν είναι μικρή αλλά θα πρέπει αυτοί που έχουν αναπτύξει τα τεστ να το ελέγξουν. Αυτό θα πρέπει να γίνει σύντομα.  Το πιθανότερο όμως θα είναι να ανιχνεύεται».

Κυκλοφορεί ήδη στην Ελλάδα το νέο στέλεχος ;

«Δεδομένου ότι τα σύνορα ήταν ανοιχτά και το στέλεχος κυκλοφορούσε από τον Σεπτέμβρη θεωρώ ότι το πιθανότερο είναι να υπάρχει στην Ελλάδα. Πρέπει να αναλυθούν δείγματα από άτομα που έχουν νοσήσει τον τελευταίο καιρό. Θα με ξάφνιαζε εάν δεν υπήρχε», προσθέτει.

«Θα χρειαστούν πολλές μεταλλάξεις για να υπάρξει πρόβλημα με τα εμβόλια»

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε αυτή τη μετάλλαξη του ιού. Πότε όμως θα μας ανησυχούσε μια μετάλλαξη σχε σχέση με το εμβόλιο ;

Ο κ. Μανωλόπουλος απαντά: «Η εμπειρία έχει δείξει πως για να αλλάξει τόσο πολύ ο ιός έτσι ώστε να μην αναγνωρίζεται από το ανοσιακό σύστημα του οργανισμού που έχει ενεργοποιηθεί από τα εμβόλια πρέπει να υποστεί εκατοντάδες, χιλιάδες μεταλλάξεις. Για να γίνει αυτό χρειάζεται πάνω από 3 χρόνια μεταλλάξεων. Αλλά ο κορωνοϊός δεν μεταλλάσσεται τόσο γρήγορα όπως ο ιός της γρίπης. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να ελεγχθεί ακόμα και αυτή η μετάλλαξη άμεσα από τις εταιρείες που αναπτύσσουν τα εμβόλια».

«Η ανοσία της αγέλης στην Ελλάδα πολύ δύσκολο να επιτευχθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2021»

Ερωτηθείς για το εάν είναι εφικτό να επιτευχθεί σύντομα ανοσία της αγέλης στη χώρα μας με τους εμβολιασμούς αναφέρει: «Με 1,2 εκατ. δόσεις θα εμβολιαστούν 600.000, περίπου πολίτες, δηλαδή το 6% του Ελληνικού πληθυσμού κάτι που είναι πολύ μακριά από το 60-70% που χρειαζόμαστε για την ανοσία της αγέλης. Ούτε καν πλησιάζουμε τον στόχο. Θα χρειαστεί να έχουμε τουλάχιστον 12 εκατ. δόσεις για την ανοσία της αγέλης. Όλα θα εξαρτηθούν βέβαια από τη ροή των εμβολίων και πόσα εμβόλια θα εγκριθούν. Στην παρούσα φάση με αυτά που ξέρουμε πως θα έχουμε, στην Ελλάδα ανοσία αγέλης δεν μπορείς να έχεις ούτε το καλοκαίρι. Μέχρι το καλοκαίρι δεν νομίζω πως θα πάρουμε 12 εκατ. δόσεις. Θα άλλαζαν τα δεδομένα μόνο εάν έπαιρναν έγκριση και κάποιες άλλες εταιρείες. Αλλά μόνο με αυτά τα δύο εμβόλια που μέχρι τώρα είμαστε σίγουροι πως θα έχουμε στη διάθεσή μας δεν θα πετύχουμε ανοσία αγέλης».

«Χρειαζόμαστε και τα φάρμακα και πρέπει να γίνουν ενέργειες για να αποκτήσουμε»

Σχετικά με τη χρήση των φαρμάκων και συγκεκριμένα τα μονοκλωνικά αντισώματα, δηλώνει: «θα ήταν χρήσιμα εάν μπορούσαν να έρθουν στην Ελλάδα. Χρήσιμα σε συγκεκριμένα άτομα αλλά είναι πολύ ακριβά και παράγονται λίγα. Μπορούν να βοηθήσουν αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα.  Είναι πολύ δύσκολη η παραγωγή τους. Τα περισσότερα τα έχουν δεσμεύσει οι ΗΠΑ για τις δικές τους ανάγκες. Και είναι λάθος όταν λένε πως δεν χρειαζόμαστε πολλά. Αυτά τα φάρμακα τα δίνεις σε κάποιο άτομο που έχει βρεθεί θετικό χωρίς συμπτώματα για να αποφύγεις τη νοσηλεία. Είναι πάρα πολλοί αυτοί. Χρειαζόμαστε πολλές χιλιάδες δόσεις και δεν μπορούμε να τις εξασφαλίσουμε. Θα πρέπει όμως να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε κάποια στιγμή δόσεις. Θα πρέπει να γίνουν ενέργειες από την πλευρά της Ευρώπης και της Ελλάδας. Θα μας βοηθήσουν μακροπρόθεσμα και κυρίως αυτούς που τα εμβόλια δεν θα τους πιάνουν».

«Οι αντιεμβολιαστές είναι τα κακομαθημένα παιδιά που ξέρουν ότι εάν οι άλλοι εμβολιαστούν αυτοί θα είναι ασφαλείς»

Σχετικά με κάποιες έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στην πρόθεση των πολιτών και των υγειονομικών να μην εμβολιαστούν ο καθηγητής φαρμακολογίας επισημαίνει:

 «Θα πρέπει να περιμένουμε ακόμα να δούμε στην πραγματικότητα όταν αρχίσουν οι εμβολιασμοί, τι πραγματικά ποσοστό πολιτών, υγειονομικών θα κάνει το εμβόλιο. Όντως υπάρχουν αμφιβολίες και δισταγμός διότι χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση. Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό πολιτών που είναι αντιεμβολιαστές, που έχουν επιρροή στους διστακτικούς αλλά πιστεύω πως στο τέλος θα μείνουν στην άκρη και θα απομονωθούν. Αυτοί ποντάρουν στην ανοσία της αγέλης που θα δημιουργήσουν οι άλλοι για αυτούς. Είναι τα κακομαθημένα παιδιά που ξέρουν ότι εάν οι άλλοι εμβολιαστούν αυτοί θα είναι ασφαλείς».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης