Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Λόγω… «ελαχιστοτάτων αμφιβολιών» που είχαν για την ενοχή του, οι δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά απάλλαξαν το επί σειρά ετών στέλεχος του Ολυμπιακού και συνεργάτη της εταιρείας Capital του Βαγγέλη Μαρινάκη, έμπορο πολυτελών αυτοκινήτων Αιμίλιο Κοτσώνη για την υπόθεση της μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1» τον Ιούνιο του 2014 στην Ελευσίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά τον αθώωσε «με ελαχιστότατες αμφιβολίες», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Κουφούδη παρά το γεγονός ότι η Εισαγγελέας της Έδρας Βασιλική Βλάχου αλλά και η Εισαγγελέας Εφετών Μαρία Τρουπή είχαν ζητήσει την καταδίκη του ως αυτουργού της μεταφοράς του φορτίου της ηρωίνης με το ναρκόπλοιο..

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η φράση αυτή χρησιμοποιείται από δικαστές όταν έχουν βάσιμες υποψίες για την ενοχή του αλλά οι ελαχιστότατες αμφιβολίες λειτουργούν υπέρ του κατηγορουμένου και τον απαλλάσσουν.

Αντίθετα ομόφωνα αθώος χωρίς καμία απολύτως αμφιβολία κρίθηκε από τους πέντε Εφέτες και με σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελέως της Έδρας ο πρώην πλοιοκτήτης του «Noor 1» Παναγιώτης Φάρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αθώος κατά πλειοψηφία κρίθηκε ο Βασίλειος Κουρούβανης, ο οποίος θα υποναύλωνε το πλοίο για τη μεταφορά πετρελαίων από τη Λιβύη στο Ρίο της Πάτρας.

Ο εφέτης Νικόλαος Κουτρουμπάς είχε την άποψη ότι πρέπει να κηρυχθεί ένοχος για συνέργεια στη διαμετακόμιση των ναρκωτικών.

Υπενθυμίζεται πως το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε καταδικάσει τον Αιμίλιο Κοτσώνη σε κάθειρξη 10 ετών και τους Β. Κουρούβανη και Π. Φάρο σε κάθειρξη 8 ετών.

Ένοχοι κρίθηκαν, όπως και στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι: ο εφοπλιστής Ευθύμιος Γιαννουσάκης, ο ναυλωτής του πλοίου Γεώργιος Μπουρδούβαλης, οι τέσσερις Τούρκοι που συμμετείχαν στη μεταφορά των ναρκωτικών σε αποθήκη στο Κορωπί, ο Ιρανός συνοδός των ναρκωτικών στο πλοίο άλλα και σε βίλα στη Φιλοθέη, ο Κωνσταντίνος Καρτσώνης, ιδιοκτήτης της αποθήκης στο Κορωπί όπου μεταφέρθηκε η ηρωίνη, και ο Σταύρος Λάγιος, συνεργάτης του Γιαννουσάκη που βοήθησε στη μεταφορά του φορτίου του «λευκού θανάτου» από το πλοίο στη βίλα της πρώην συζύγου του Γιαννουσάκη στη Φιλοθέη και σε κατάστημα της περιοχής όπου παρελήφθη μέρος του φορτίου από Τούρκους συγκατηγορούμενους.

Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι ομόφωνα από το δικαστήριο.

Μόνο ο εφέτης Ν. Καβαλάρης είχε την άποψη πως πρέπει να κηρυχθεί ένοχος ο Στ. Λάγιος, χωρίς τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου.

Οι βασικοί κατηγορούμενοι Ευθύμιος Γιαννουσάκης και Γεώργιος Μπουρδούβαλης, που είχαν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε ισόβια, κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι.

Ο Γιαννουσάκης κρίθηκε ένοχος ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, παράνομη διακίνηση, διαμετακόμιση και μεταφορά ναρκωτικών. Ειδικότερα για τη μεταφορά 1.113 κιλών ηρωίνης από και προς τη βίλα της πρώην συζύγου του στη Φιλοθέη, αλλά και μέρους του φορτίου σε αποθήκη στο Κορωπί, καθώς και για κατοχή όλης της ποσότητας των 2,1 τόνων των ναρκωτικών κατ’ επάγγελμα.

Ο Μπουρδούβαλης κρίθηκε ένοχος συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, διαμετακόμιση και κατοχή των 2,1 τόνων ηρωίνης.

Το δικαστήριο δεν δέχθηκε την πρόταση της εισαγγελέως για ενοχή Κοτσώνη-Κουρούβανη

Υπενθυμίζεται πως στην αγόρευσή της η εισαγγελέας της Έδρας Βασιλική Βλάχου είχε προτείνει την ενοχή των Αιμίλιου Κοτσώνη και Βασίλειου Κουρούβανη ως αυτουργών στη διαμετακόμιση των 2,1 τόνων ηρωίνης με το «Noor 1».

Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας Εφετών είχε τονίσει ως προς τους κατηγορούμενους Γιαννουσάκη-Μπουρδούβαλη-Κοτσώνη-Κουρούβανη:
«Ενήργησαν με πλήρη συνείδηση και στα πλαίσια ενός οργανωμένου σχεδίου προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικό όφελος για τους ίδιους. Λόγω των γνώσεών τους ήταν σε θέση να οργανώσουν το σύνολο των ενεργειών για τη μεταφορά της ηρωίνης στην Ελλάδα.
»…Σκοπός της οργάνωσης ήταν η διαμετακόμιση ναρκωτικών μεσώ της Ελλάδας στην Ευρώπη, που θα διέθεταν σε τρίτα πρόσωπα με σκοπό το κέρδος.
»Κυρίαρχο ρόλο στη διαμετακόμιση είχαν ο Κοτσώνης και ο Κουρούβανης, που από κοινού με τον Γιαννουσάκη και τον Μπουρδούβαλη κατέστρωσαν και οργάνωσαν από κοινού το σχέδιο. Ήταν νομιμοφανής η ναύλωση από τον Μπουρδούβαλη και η υποναύλωση από τον Κουρούβανη ώστε να ξεκινήσει το ταξίδι από το Ατσμάν προς την Ελευσίνα. Δημιούργησαν από κοινού ένα προκάλυμμα νομιμότητας της μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης στην Ευρώπη».

Ας σημειωθεί πως την καταδίκη των Κοτσώνη και Κουρούβανη για βαρύτερες πράξεις από την απλή συνέργεια, για την οποία είχαν καταδικαστεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, είχε ζητήσει η εισαγγελέας της Έδρας του πρώτου δικαστηρίου Μαρία Τρουπή, η οποία είχε ασκήσει έφεση.

Όμως το δικαστήριο είχε διαφορετική άποψη σε σχέση με τις εισαγγελείς Εφετών Β. Βλάχου και Μ. Τρουπή κρίνοντας αθώους τους Κοτσώνη και Κουρούβανη.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην πλοιοκτήτη του “Noor 1” Παναγιώτη Φάρου ο οποίος αθωώθηκε ομόφωνα με σύμφωνη πρόταση της Εισαγγελέως της Έδρας, Γρηγόρης Τσόλιας και Παναγιώτης Βασιλακόπουλος, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

“Με τη σημερινή ομόφωνη αθωωτική απόφαση, κατόπιν σύμφωνης εισαγγελικής πρότασης, επανήλθε η λογική και αποκαταστάθηκε η αλήθεια σχετικά με τον κ. Φάρο, πρώην πλοιοκτήτη του “Noor 1”, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε επί σειρά ετών και επλήγη προσωπικά και επαγγελματικά χωρίς να έχει την παραμικρή συμμετοχή”.

Η δίκη συνεχίζεται με αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων ως προς τη χορήγηση ελαφρυντικών στους πελάτες τους.

Αιχμές στις αγορεύσεις – Συνήγοροι των κατηγορουμένων επικαλούνται τους αθωωθέντες

Ο συνήγορος του Γ. Μπουρδούβαλη (Σ.Σ. ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ισόβια χωρίς ελαφρυντικά στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο), Χάρης Σύψας ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς για τον πελάτη του.

Όπως είπε, σε όλο του τον εργασιακό βίο εργάστηκε ως ναυτικός στη ναυτιλιακή εταιρεία του ομίλου Βαρδινογιάννη και στη συνέχεια σε άλλη εταιρεία στο Ντουμπάι. Είχε λευκό ποινικό μητρώο, ενώ προσήλθε μόνος του στον ανακριτή χωρίς δικηγόρο για να πάρει προθεσμία και ξαναγύρισε. “Ο μέσος συνετός ήρθε εδώ. Αν μιλάγαμε για δραστηριότητα εκνόμου ατόμου θα ήταν σε άγνωστη κατεύθυνση. Δεν το έκανε. Πήγε στον ανακριτή και χωρίς δικηγόρο πήρε προθεσμία.

Δεν είναι η μέση καθημερινότητα ενός εμπόρου ναρκωτικών” ανέφερε ο συνήγορος του.

Επικαλέσθηκε ακόμα και τους συγκατηγορούμενους του Μπουρδούβαλη, Κοτσώνη. Κουρούβανη και Φάρο τους οποίους νωρίτερα αθώωσε το δικαστήριο.

“Όλοι οι σήμερα αθωωθέντες τι σας είπαν κατά τη διαδικασία από τον πρώτο βαθμό; ότι ήταν άνθρωπος χρήσιμος για όλους σε πολύ καλή θέση, βοηθούσε όλους τους Ελληνόφωνες” επεσήμανε.

Σε άλλο σημείο της αγόρευσης του αναφέρθηκε και στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής που είναι σε παράλληλα σε εξέλιξη. “Δεν υπήρξε πίεση σε σας. Υπήρχε εκεί” ανέφερε με νόημα ο κ. Σύψας.

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι υπεράσπισης του Ευθύμιου Γιαννουσάκη ο οποίος, επίσης, είχε καταδικαστεί σε ισόβια από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ζήτησαν για τον πελάτη τους τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου (όπως ανέφεραν είχε μόνο αγορανομικές παραβάσεις), καλής διαγωγής μετά την πράξη (παραδόθηκε στις λιμενικές αρχές όταν ενημερώθηκε ότι βρέθηκαν ναρκωτικά στο σπίτι της πρώην συζύγου του και δεν έχει καμία παράβαση μέσα στη φυλακή), της ειλικρινούς μεταμέλειας και το ελαφρυντικό του άρθρου 27 πως βοήθησε με τις καταθέσεις του στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος των Τούρκων φερόμενων ως αγοραστών και παραληπτών των 2,1 τόνων ηρωίνης Ζιντάστι και Ριγκαμπάντι.

Σχολιάζοντας σχετικά ο συνήγορος του Γιάννης Γλύκας ανέφερε:

“Υιοθετείτε πλήρως τους ισχυρισμούς του Γιαννουσάκη ως προς τους αθωωθέντες και οφείλει να αναγνωρίσει η Δικαιοσύνη ότι έχει βοηθήσει στην υπόθεση”.

Το ξέσπασμα του Μπουρδούβαλη – “Είναι διεφθαρμένοι”

Κατά τη διάρκεια των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων για τα ελαφρυντικά, ο κατηγορούμενος Γιώργος Μπουρδούβαλης που είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια και κινδυνεύει εκ νέου με βαρύτατη ποινή, βγήκε έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου και φώναξε:

“37 χρόνια είμαι καπετάνιος και να με λένε έμπορο ναρκωτικών; Είναι διεφθαρμένοι”.

Μάλιστα κατά την πολύωρη αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης του συγκατηγορούμενου του Ευθύμιου Γιαννουσάκη, Γιάννη Γλύκα, τον διέκοψε και απευθυνόμενος στην πρόεδρο του δικαστηρίου ο Γ. Μπουρδούβαλης είπε: “Αποχωρώ κυρία πρόεδρο. Αγορεύει και εμάς κρίνεται η ζωή μας”.

Μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, η δίκη διακόπηκε για μεθαύριο, Τετάρτη 21 Οκτωβρίου.

Η Εισαγγελέας της Έδρας Βασιλική Βλάχου ζήτησε τη διήμερη προθεσμία για να αγορεύσει επί των ελαφρυντικών.

Όπως είπε, είναι πολλά τα ελαφρυντικά που αιτούνται οι εννέα κατηγορούμενοι και πρέπει να τα εξετάσει με βάση τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης