Φωτορεπορτάζ: Χάρης Γκίκας

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, Άλκης Αποστολόπουλος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σικάγο της δεκαετίας του ’30, θύμισε το βράδυ του Σαββάτου 2 Ιουλίου η Αθήνα, εξαιτίας δύο αιματηρών περιστατικών με ανταλλαγές πυροβολισμών που έλαβαν χώρα μέσα σε λίγα λεπτά στα Κάτω Πατήσια και τους Αγίους Αναργύρους. Αποτέλεσμα αυτών ήταν δύο νεκροί, εκ των οποίων ο ένας επιτόπου, ενώ ο έτερος που ήταν σοβαρά τραυματίας υπέκυψε αργότερα στο νοσοκομείο. Επίσης υπήρξαν άλλοι τρεις τραυματίες, δύο αστυνομικοί και ένας πολίτης.

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 9.30 το βράδυ, στη συμβολή των οδών Γεωργίου Νάζου και Κουρτίδου, στα Κάτω Πατήσια. Εκεί διασταυρώθηκαν δύο αυτοκίνητα, οι οδηγοί των οποίων λογομάχησαν έντονα και τσακώθηκαν ανταλλάσσοντας ύβρεις, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μακελειό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το βίντεο – ντοκουμέντο της ΕΡΤ από τη στιγμή των πυροβολισμών

 

 

Ο πρώτος οδηγός βγήκε από το αυτοκίνητό του και άνοιξε πυρ τραυματίζοντας σοβαρά τον άλλο οδηγό. Ο βληθείς από τους πυροβολισμούς οδηγός έδωσε μάχη για τη ζωή του, ωστόσο εξέπνευσε αργότερα στο νοσοκομείο.  

Δευτερόλεπτα αργότερα, ο συνοδηγός του σοβαρά τραυματία βγήκε από το αυτοκίνητο, και στην προσπάθειά του να απομακρυνθεί τον χτύπησε διερχόμενο όχημα τραυματίζοντάς τον.

Αμφότεροι οι τραυματίες διακομίσθηκαν από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο «Παμμακάριστος», με τον βληθέντα από τους πυροβολισμούς να μην βγαίνει νικητής στη μάχη για τη ζωή του, καθώς εξέπνευσε, παρά τις προσπάθειες των γιατρών.  Στην περιοχή επικράτησε πανικός, από τις πρώτες στιγμές του αιματηρού συμβάντος, με τους υπόλοιπους οδηγούς, αλλά και τους πεζούς να προσπαθούν να διαφύγουν όπως-όπως για να γλιτώσουν.

Όσο για τον δράστη των πυροβολισμών, αλβανικής καταγωγής, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εγκατέλειψε το αυτοκίνητό του, και με την απειλή  του όπλου που κρατούσε σταμάτησε άλλο διερχόμενο αυτοκίνητο, αποβιβάζοντας με τη βία τον οδηγό του και με αυτό απομακρύνθηκε από την περιοχή.

Ο αλβανικής καταγωγής δράστης, οδηγώντας το κλεμμένο αυτοκίνητο με ταχύτητα κατευθύνθηκε προς τους Αγίους Αναργύρους και εντοπίστηκε στη λεωφόρο Δημοκρατίας 124, όπου πιθανολογείται ότι είχε σκοπό να διαπράξει ληστεία σε μπαρ.

Εκεί εγκατέλειψε το κλεμμένο αυτοκίνητο και επιχείρησε να απομακρυνθεί πεζός. Βλέποντας από μακριά το περιπολικό της  Άμεσης Δράσης που έσπευδε στο σημείο, καθώς τον εντόπισε, το πέρασε για ταξί όπως κατέθεσαν αργότερα αυτόπτες μάρτυρες και του έκανε σήμα για να επιβιβαστεί. Όταν πλησίασε αρκετά και αντιλήφθηκε περί τίνος επρόκειτο, πυροβόλησε τους δύο αστυνομικούς, οι οποίοι και ανταπέδωσαν τα πυρά, σκοτώνοντάς τον. 

Οι δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά, από τις ριπές που δέχθηκαν, ο ένας στο πόδι (σ.σ. οι συνάδελφοί του που έσπευσαν στο σημείο του έκαναν τουρνικέ προκειμένου να σταματήσει η αιμορραγία) και ο άλλος ψηλά στο αλεξίσφαιρο γιλέκο στο ύψος του ώμου. Αμφότεροι διακομίσθηκαν από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Ο νεαρός που τραυματίστηκε στα Πατήσια από τις σφαίρες του κακοποιού διακομίστηκε σε νοσοκομείο σε πολύ σοβαρή κατάσταση και έχει διασωληνωθεί. Στο ίδιο νοσοκομείο διακομίστηκε ο συνοδηγός που τραυματίστηκε.

Την υπόθεση έχει αναλάβει το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Τους τραυματίες αστυνομικούς επισκέφθηκαν στο νοσοκομείο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνος Σκούμας.

 

Στη συνέχεια ο κ. Θεοδωρικάκος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Μιλήσαμε με τους δύο αστυνομικούς μας, μαζί με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι γιατροί μας ενημερώνουν ότι είναι εκτός κινδύνου. Θέλω να πω δημοσίως ένα μεγάλο ευχαριστώ στους δύο αστυνομικούς γιατί έδρασαν με αυτοθυσία για να σώσουν τους πολίτες στα Πατήσια από τους δύο κακοποιούς.

Πληροφορηθήκαμε τα νέα καθώς ήμασταν δίπλα στους αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα, σε μια δύσκολη γειτονιά, όπου και εκεί ενισχύονται καθημερινά όλο και περισσότερο τα μέτρα αστυνόμευσης με σκοπό να στηριχθεί το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών.

Και πάλι ευχαριστώ στους δύο αστυνομικούς για τον επαγγελματισμό τους και την αποφασιστικότητα τους».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης