Βίντεο / Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές που καίνε τα τελευταία 24ωρα περιοχές της Εύβοιας, της Μεσσηνίας και της Αρχαίας Ολυμπίας. Εκκενώθηκαν οικισμοί, κάηκαν σπίτια και πανέμορφα δάση που έδιναν οξυγόνο στις περιοχές αυτές ενώ ταυτόχρονα προσέλκυαν χιλιάδες τουρίστες για το φυσικό τους κάλλος. Οικογένειες έμειναν στο δρόμο χωρίς να προλάβουν να πάρουν έστω ένα ρούχο από την ντουλάπα τους ή την ταυτότητά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσα σε λίγες ώρες τα πάντα έγιναν στάχτη… Οι πυροσβέστες αλλά και πολλοί εθελοντές παλεύουν ακόμα με τις φλόγες για να σώσουν ότι μπορούν. Το Μουσείο στην Αρχαία Ολυμπία σώθηκε από τύχη αφού «έπεσαν» όλες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής πάνω του για να μην καεί. Μόλις χθες το βράδυ, και όχι μήνες πριν, έκαναν αντιπυρικές ζώνες για να μην τυλιχτούν στις φλόγες εκθέματα όπως ο Ερμής του Πραξιτέλους και το κράνος του Μιλτιάδη αλλά και μεγάλη συλλογή από τους Ολυμπιακούς Αγώνες…

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέντε εναέρια μέσα ξεκίνησαν με το πρώτο φως της ημέρας στην Αρχαία Ολυμπία, δίνοντας, μαζί με τις ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, τη μάχη για να μην φθάσει η φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα, ενώ οι επίγειες δυνάμεις αποτελούνται από 174 πυροσβέστες με 52 οχήματα και εννέα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και η ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Παράλληλα, πάντα σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν ήδη ενημερωθεί οι κάτοικοι των κοινοτήτων Λαντζόι και Λιναριά, προκειμένου να είναι έτοιμοι, αν χρειαστεί να γίνει εσπευσμένα απομάκρυνση των πολιτών στις περιοχές αυτές.

 

Στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», ενώ στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στην περιοχή Μέλπεια της Μεσσηνίας

Σε εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στην περιοχή Μέλπεια του Δήμου Οιχαλίας, στη Μεσσηνία. Από το απόγευμα της Τετάρτης εκκενώθηκαν τουλάχιστον 7 τοπικές κοινότητες. Στην περιοχή επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 11 οχήματα και με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος πραγματοποιεί ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο.

Παράλληλα, στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκονται υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, συνδράμοντας το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Εκκενώνονται κι άλλα χωριά στην Εύβοια

Στις 7:30 άρχισε η εκκένωση του χωριού Κεχριές του Δήμου Ελυμνίων-Μαντουδίου-Αγίας Άννας, καθώς η φωτιά που καίει από προχθές, Τρίτη 3 Αυγούστου, κινείται πλέον απειλητικά με ταχύτητα προς το χωριό. Η αστυνομία αποφάσισε να προχωρήσει στην απομάκρυνση των κατοίκων για να μην κινδυνεύσει η ζωή τους.

Ακόμη δύο χωριά εκκενώθηκαν τα ξημερώματα στη βόρεια Εύβοια, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Γιώργο Τσαπουρνιώτη. Πρόκειται για τους οικισμούς Αμέλαντες και Κεραμειά, που βρίσκονται βορειότερα από το μέτωπο του Δρυμώνα, του Οσίου Όσιο Δαυίδ και της ζώνης άμυνας στο χωριό Κουρκουλοί, όπου χθες δινόταν μάχη για να μην προχωρήσει η φωτιά προς το χωριό Σκεπαστή.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η φωτιά βρισκόταν σε ύφεση, όμως από τις 3:00 εντάθηκαν οι άνεμοι και άρχισε πλέον να πλησιάζει τα σπίτια του χωριού Αμέλαντες. Από τα μεσάνυχτα, δε, οι πυροσβετικές δυνάμεις ενισχύθηκαν από άλλες που ήρθαν από το μέτωπο της Βαρυμπόμπης.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, και σήμερα το πρωί τα εναέρια μέσα δυσκολεύονται να επιχειρήσουν πάνω από τις εστίες, καθώς η ορατότητα είναι περιορισμένη λόγων των πυκνών καπνών.

Επίσης, τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η ανακατανομή των δυνάμεων σε έμψυχο δυναμικό και σε μηχανήματα, όμως οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς τόσο στα χωριά όσο και στην παραλιακή ζώνη, κυρίως στα Χρόνια.

Όσον αφορά τις Ροβιές, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αποτίμηση των ζημιών, ενώ στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο για περισσότερο από 150 καμένα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης