Ελευθερία ή θάνατος

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 3 Απριλίου 2021, 13:28
Ελευθερία ή θάνατος

Βίντεο/ Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

Επιμέλεια: Έλενα Καραθάνου

Πρώτη ημέρα ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών από δήμο σε δήμο και οι Αθηναίοι ξεχύθηκαν από νωρίς το πρωί του Σαββάτου σε περιοχές με ανοιχτούς χώρους για να περπατήσουν και να απολαύσουν την σημερινή ηλιόλουστη ημέρα.

Οι περισσότεροι πολίτες, επέλεξαν να κάνουν τη βόλτα τους σε περιοχές εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας, με πολλούς από αυτούς να προτιμούν την παραλία ή περιοχές με πεζόδρομους ιδανικές για οικογένειες και παιδιά. Ήδη η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας είναι αυξημένη, όπως στη λεωφόρο Βουλιαγμένης στο ύψος του Αγίου Δημητρίου με κατεύθυνση τη Γλυφάδα. Εκεί τα αυτοκίνητα κινούνταν με χαμηλές ταχύτητες από το πρωί του Σαββάτου και όσο πέρναγε η ώρα το κυκλοφοριακό προκαλούσε «πονοκέφαλο» στους οδηγούς των ΙΧ που επέλεξαν να ξεφύγουν από τα όρια του δήμου τους στέλνοντας μήνυμα με κωδικό 6 για την μετακίνησή τους προς άλλη περιοχή. Με σύμμαχο τον καλό καιρό και τις υψηλές θερμοκρασίες, οι Αθηναίοι κινήθηκαν προς τα νότια προάστια, αφήνοντας για λίγο τα πάρκα και τις παιδικές χαρές για να απολαύσουν τη βόλτα τους σε ανοιχτούς χώρους δίπλα στη θάλασσα.

 

Οι παραλίες γέμισαν και πολλοί ήταν εκείνοι που τόλμησαν να βουτήξουν στα κρύα, για την εποχή, νερά, με το θερμόμετρο να δείχνει κάτι παραπάνω από 20 βαθμούς Κελσίου. Η ψυχολογική πίεση του κόσμου από τον αποκλεισμό της κοινωνικής ζωής και η παραμονή του στο σπίτι σχεδόν όλο το 24ωρο με εξαίρεση εκείνους που πηγαίνουν κανονικά στην εργασία τους, ήταν η αφορμή σήμερα Σάββατο, να τρέξουν στην κυριολεξία μακριά από τα σπίτια τους. Με τη σκέψη «Ελευθερία ή θάνατος» αφού εδώ και πολλούς μήνες ο κόσμος μπήκε σε καραντίνα, οι συμπολίτες μας επέλεξαν τη θάλασσα για να ...γεμίσουν τις μπαταρίες τους και να αναπνεύσουν θαλασσινό αέρα....

 

 

Όλοι τους φορώντας μάσκες και προσπαθώντας να κρατήσουν αποστάσεις μεταξύ τους, ταξίδεψαν στις παραλίες για να ξεφύγουν από τον εγκλεισμό του lockdown. Βέβαια, η αίσθηση της ατομικής ευθύνης είναι πολύ σημαντική αφενός για να μην εξαπλωθεί ο ιός, κυρίως αυτή την περίοδο που οι ΜΕΘ είναι σχεδόν γεμάτες από βαριά νοσούντες, αφετέρου, για να μην ακυρωθεί το μέτρο της ελεύθερης μετακίνησης από δήμο σε δήμο. Άλλωστε, υπάρχουν χώρες όπως η Νορβηγία που παρουσιάζει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά κρουσμάτων στην Ευρώπη. Και η Ταϊβάν όμως, είναι μία χώρα πρότυπο όσον αφορά την επιδημιολογική εικόνα με μόλις εννέα θανάτους από τον κορωνοϊό. Και σαφώς σε αυτά τα αποτελέσματα εκτός από τα μέτρα, σημαντικό ρόλο παίζει και η ατομική ευθύνη του καθενός.

Ο φωτογραφικός φακός του zougla.gr βρέθηκε στις περιοχές του Π. Φαλήρου, Γλυφάδας, Αλίμου, Βούλας και κατέγραψε εικόνες από τον κόσμο που φορώντας μάσκα μετακινήθηκε προς τα νότια προάστια για να περάσει τη μέρα του, πρώτη ημέρα της ελεύθερης μετακίνησης από δήμο σε δήμο.

Π. Φάληρο - Άλιμος - Γλυφάδα

Η κίνηση λίγο μετά τις 11 το πρωί του Σαββάτου στην κάθοδο της λεωφόρου Ποσειδώνος

Καβούρι - Βουλιαγμένη

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 3 Απριλίου 2021, 15:15